De eigenzinnige Servische zigeunerband KAL speelt op vrijdag 21 september in De Effenaar in Eindhoven.

KAL: hipste zigeunerband van het moment
Muziek van de Balkan doet het beter dan ooit in West-Europa. En niet ten onrechte, zo bewijst de eigenzinnige Servische zigeunerband KAL. Op hun eigen unieke manier vermengen ze oude gypsy-klanken, met een modern sausje. Resultaat: een opwindend muzikaal feestelijk brouwsel. Op vrijdag 21 september geeft KAL haar enige show in Nederland in de Effenaar. Een unieke kans om deze gepassioneerde muzikanten aan het werk te zien.

Om als zigeuner in Servië te overleven moet je heel voorzichtig laveren in een cultureel en sociaal mijnenveld. Niemand slaagt er op dit moment beter in dan de groep KAL uit Belgrado om deze wirwar van geschiedenis, mythe, traditie en vooroordelen en trots te overstijgen. KAL is de hipste zigeunerband van het ogenblik. Afkomstig uit de rand van Belgrado en gedreven door urban beats met Balkan roots, slagen ze erin de traditionele Balkan zigeunersound te combineren met een 21ste eeuwse stijl. De groep KAL heeft onderdak gevonden bij hetzelfde label als MOTION TRIO en klinkt al even vernieuwend binnen hun genre.

kal
KAL

KAL werd in 1996 geformeerd door de broers Dragan en Dusan Ristic, Roma-activisten. Het woord Kal betekent toekomst en 'zwart', zoals de Roma zichzelf vaak beschrijven. Door de pers wordt KAL bejubeld als de Servische 'Taraf de Haidouks'. Deze 7-mans formatie wordt bezet met - ongebruikelijk - violen, accordeons en gitaren en contrabas. Ze mengen op vituoze wijze Roemeense folk en Zuid Servische ritmes samen. Zanger Dragan Ristic is met zijn hese stem een belangrijk ijkpunt in de Servische zigeunermuziek, zijn interpretaties doen denken aan het geluid van de legendarische Sabam Bajramovic. Met hun concerten en album tonen KAL aan dat je een Roma kan zijn en toch met beide voeten in het heden leven!

Voor aanvang en na afloop wordt er bovendien volop Balkan muziek gedraaid door onder andere de host-dj's van Perestroika Sound System.

Vrijdag 21 september 2007, KAL, Kleine Zaal, Effenaar, Eindhoven.
Aanvang 21:00, entree € 13,-.

Zie ook: www.effenaar.nl.