Op zaterdagavond 29 september vind in PARA het 3e in de serie folkconcerten plaats. Een dubbelconcert ditmaal: Peter Koene: troubadour, en Tjane: Wereldmuziek van de Lage Landen.

TJANE is de groep van Guy Roelofs, die rond het nieuwe millennium volle zalen trok met zijn project ‘Cadans der Getouwen'. Waren het destijds o.a. Gerard van Maasakkers, Rudy Velghe en Raquel Gigot; in TJANE heeft Roelofs opnieuw een aantal Nederlandse en Vlaamse topmuzikanten om zich verzameld.
In de muziek van TJANE worden invloeden uit pop, jazz en traditionele muziek van de Lage Landen samengesmolten tot een vorm van Nederlandse wereldmuziek.
De kracht van traditionele muziek is dat zij in staat is mee te reizen in de tijd. Door kruisbestuiving met moderne genres ontstaat een nieuwe vorm. TJANE streeft dus niet naar een reconstructie van traditionele muziek, maar blaast onze vroegere muziek juist nieuw leven in met boeiende, eigentijdse arrangementen.
Waar het in andere landen gebruikelijk is met de eigen muzikale geschiedenis bezig te zijn, is dit in Nederland bijna niet het geval. In die zin neemt TJANE in ons land een unieke positie in en kan zij worden beschouwd als de Nederlandse evenknie van groepen als Capercaillie en Clannad, die beiden hedendaagse muziek spelen die geworteld is in hun eigen (keltische) cultuur.
 
Tjane is:
Nele Martens: zang
Jenny van Diggelen: houten dwarsfluit, tin-whistle en zang
Wouter Kuyper: trekharmonica, doedelzak en zang
Guy Roelofs : bouzouki en keyboards
Martin Vermeer : elektrische bas, fretloze bas
Marc Rosiers: drums, percussie
 
Peter Koene
Peter Koene, liedjeszanger

Zoals in vroeger dagen de troubadours zongen aan het hof van hertog en koning, en de straatzangers in de kroegen en op jaarmarkten en kermissen voor het gewone volk, zo trek ik ook nog steeds met liedjes het land door.
De liedjes gingen en gaan over onderwerpen die voor mensen van alle tijden belangrijk zijn: liefde en dood, feest en strijd, politiek en het leven van alledag. Sommige van die liedjes zijn al eeuwenoud; ze werden door middel van liedboekjes, maar vaker nog mondeling doorgegeven. Maar ook tegenwoordig nog worden over tal van onderwerpen prachtige liedjes gemaakt.
Ik verzamel en zing al ruim 30 jaar Nederlandse liedjes. Oude volks- en straatliedjes, bekende en onbekende, waarvan sommige kunnen worden meegezongen. Maar ook liedjes van recentere datum, bijvoorbeeld van Koos Speenhoff, Louis Davids, Jules de Corte, Willem Wilmink en Jan Smeets.
Ik begeleid mijzelf (en mijn publiek) op de gitaar, tussendoor speel ik soms een deuntje op de Nederlandse doedelzak.

Locatie: PARA, van Coothplein 39, Breda. Tel: 06- 54796505. Aanvang: 20.30, zaal open: 20.00. Entree: € 8,-  Website: www.folkbreda.nl.