Op donderdag 27 september presenteert Ot Azoj Klezmerband zijn nieuwe cd Express Oriënt met muziek uit hun gelijknamige theaterconcert in Cafe Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam.

Ot Azoj Klezmerband is in 1994 opgericht en heeft in de loop der jaren een eigen stijl en geluid ontwikkeld, waarbij de grenzen van de klezmer worden opgezocht. De band verwierf bekendheid door optredens op festivals als LowLands, Oerol, Mundial en SAIL Amsterdam‘Express Oriënt' en optredens in o.a. Berlijn, Bremen, Zürich, Brussel, Krakow, Toronto en zelfs Guatemala. Sinds enkele jaren speelt Ot Azoj theaterconcerten. De laatste productie ging vorig seizoen in première. De muziek uit deze voorstelling vormt de basis voor het nieuwe album.
 
Ot Azoj gaat verder waar de Oriënt Express eindigt. Vanuit Istanbul neemt hun muzikale express u mee op een reis rond de Kaspische zee. Ot Azoj speelt op haar eigen speelse wijze muziek van joodse muzikanten uit Turkije, Perzië, Centraal Azië en de Kaukasus. Karin Kranenborg,  de saxofonist van Ot Azoj, heeft research gedaan en opnames verzameld.
Vervolgens is de muziek spelenderwijs gearrangeerd door de klezmerband. Het resultaat is een cross-over van verleden en heden, oriënt en klezmer. Express Oriënt is een boeiend maar vooral ook feestelijk album.
 
Nieuw in Ot Azoj is de Duits-Turkse percussionist Nezih Antakli, die vorig jaar afstudeerde aan het Rotterdamse conservatorium. Op onder andere tapan, darabuka, zills, cajon, def en bendir voert hij de ritme sectie van de band aan. Percussionist Rene Gosse, die vorig jaar Ot Azoj na tien jaar verliet, speelt ook een nummer mee als gastartiest.
 
Een opvallende rol is weggelegd voor Frans Limburg. Deze tuba speler is al enige tijd actief in Ot Azoj, maar was niet eerder op een album te horen. Naast zijn tuba spel zingt hij op drie van de veertien tracks.
 
Hoewel Ot Azoj met Express Oriënt een nieuwe weg is ingeslagen heeft de cd toch een vertrouwd karakter. Aan arrangementen en interpretatie is, voornamelijk bij de driestemmige melodiesectie die al sinds 1994 wekelijks samen optreden, goed te horen hoe zeer de muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. 

Bezetting: 
Tjalling Smittenberg : klarinet, basklarinet
Karin Kranenborg  : alt saxofoon, duduk, frula
Joris van Beek  : viool, contrabas, saz
Nicolaas Duin  : accordeon, piano
Nezih Antakli  :  percussie
Frans Limburg  : tuba, tenor tuba, zang

CD presentatie Ot Azoj, donderdag 27 september, 21:00, Café Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Entree gratis.