Het seizoen 2007 / 2008 van de Stichting Folk Groningen begint met Pure Irish Drops in Het Kruithuis op 7 oktober, en biedt verder optredens van Banditaliana, Altan en Danças Ocultas. Op 12 april 2008 is er een nieuwe editie van het folkfestival Trad.it! in De Oosterpoort.

Pure Irish Drops, zondag 7 oktober 2007 in Het Kruithuis
Aanvang 20.30 uur, entree 13,50

Pure Irish Drops is een project waarin drie jaarlijks wisselende muzikanten aan de hand van een thema een concertprogramma samenstellen. Thema dit jaar is ‘Music from the South of Ulster'.
In een kleinschalig concert geven de drie musici, zowel solo als gezamenlijk, een indruk van hun muzikale oorsprong. Gabriel McArdle is een getalenteerde traditionele ballad zanger en concertinaspeler, met een repertoire dat vooral afkomstig is uit de traditie van  county Fermanagh. Gerry O'Connor is één van Ierland' s beste fiddlers. Met groepen als Skylark en Lá Lugh maakte hij wereldfaam. Trekharmonicaspeler Martin Quinn kent als geen ander de rijke traditionele muzikale geschiedenis van zijn streek, het graafschap Armagh.

Banditaliana, maandag 29 oktober 2007 in De Oosterpoort
Aanvang 20.15 uur, entree 13,50

Italië is niet alleen rijk aan sterk verschillende volksmuziektradities maar ook aan inventieve muzikanten die daar vervolgens fraaie dingen mee weten te doen. De Toscaanse trekharmonicaspeler Riccardo Tesi is zo iemand. In projecten en samenwerkingsverbanden met allerlei muzikanten met diverse achtergronden verkent hij de grenzen van de Italiaanse - of beter gezegd mediterrane - volksmuziek. Sinds een kleine 5 jaar treedt hij op met zijn vaste ensemble, Banditaliana, een kwartet dat verder bestaat uit blazer Claudio Carboni, gitarist Maurizio Geri en percussionist Ettore Bonafe. Banditaliana speelt een mix van mediterrane, Italiaanse en jazzmuziek waarbij het zwaartepunt op de traditionele roots ligt. In de instrumentale nummers hoor je de ritmische dansmuziek van het zuiden zoals tarantella's en de Sardijnse ballu terug; ze worden afgewisseld met mooi uitgewerkte liedjes. Tijdens Trad.It! 2004 maakte de groep grote indruk op het Groningse publiek.
Website: www.riccardotesi.com.

Altan, zondag 6 januari in De Oosterpoort
Aanvang 20.15 uur, entree 19,00

De Ierse topband Altan brengt al ruim twintig jaar op internationale podia de traditionele muziek van Donegal, het ruige, Iers sprekende noordwesten van het land. Nu zijn ze eindelijk ook in Groningen te horen met hun mix van aanstekelijke, snelle reels, jigs, highlands en hornpipes. De instrumentals worden afgewisseld met fraaie, vaak in het Gaelic gezongen songs en ballads. De band bestaat uit zes gerenommeerde muzikanten waaronder zangeres en fiddler Mairéad Ní Mhaonaigh, gitarist Dáithí Sproule en trekharmonicaspeler Dermot Byrne.
Website: www.altan.ie.

Danças Ocultas, dinsdag 29 januari in De Oosterpoort
Aanvang 20.15, entree 17,50

Danças Ocultas groeide van een groepje experimenterende muziekstudenten uit tot één van Portugals meest geslaagde en vernieuwende muziekprojecten. Ook internationaal barst het inmiddels uit zijn voegen. Met vier diatonische accordeons (trekharmonica's), waaronder een zelf uitgevonden basharmonica, creëren de muzikanten een karakteristiek en erg herkenbaar geluid. Met hun mystieke, lyrische spel opent de groep de deur naar een nieuwe toepassingswereld voor de trekharmonica. De muziek van Danças Ocultas haalt haar kracht uit het intense samenspel van de vier muzikanten en haar finesse uit de experimentele effecten. Danças Ocultas wordt achter de schermen stevig gesteund door één van de oprichters van Madredeus, Gabriel Gomez.
Website: www.voltavolta.com.

Het festival for European roots music Trad.It! vindt op zaterdag 12 april 2008 plaats in De Oosterpoort, de optredende artiesten worden later bekendgemaakt.    

Informatie over kaartverkoop  en reserveringen bij de kassa van de Oosterpoort, telefoon: 050 - 3680368 of www.de-oosterpoort.nl.

Zie ook: www.folkgroningen.nl.