3 leden van de legendarische band Fungus spelen op 4 november a.s. in de bovenzaal van Herberg de Gekroonde Leeuw in het Friese Arum.

Sido Martens - gitaar en zang
Sido bracht onlangs een nieuwe CD uit: OPEN, en mocht daarvoor mooie recensies ontvangen.
Hij opent de middag met liedjes van die CD en ander solo werk.
Na zijn vertrek uit Fungus ging hij solo verder tot 1982 om vervolgens iets anders te gaan doen: hij werd journalist. Sinds 1996 is hij weer volop bezig met muziek:
sindsdien kwamen er 7 CD's uit met nieuw werk van zijn hand.

Fred Piek - gitaar en zang
Fred Piek speelde eerder in de bovenzaal: met Annie & de Cowboys. Sinds Fungus eind jaren ‘70 ophield te bestaan maakte hij o.a. deel uit van de Amazing Stroopwafels en de muziektheatergroep Drie Heren (met o.a. Joost Belinfante, in maart nog in de bovenzaal). Hij trad op met dichter Levi Weemoedt en met slagwerker Louis Debij maakte hij de voorstelling De Drummer en De Zanger.
En maakte verschillende solo platen/CD's.

Louis Debij - slagwerk
Begon op zijn 16e jaar en speelde reeds in de jaren vijftig in top orkesten in zowel het jazz- als populaire circuit. Hij drumde in de jaren zestig en zeventig op bijna alle in Nederland geproduceerde hits ('Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?') en maakte enkele tournees met Ester en Abraham Ofarim in Duitsland en Engeland. Debij was onder andere begeleider van Boudewijn de Groot en Martine Bijl. Na Fungus, in de jaren tachtig keerde hij terug naar de jazzclubs (New Orleans Syncopaters) om vervolgens weer in La Bande Dessinée van Fay Lovsky in de theaterzalen te verschijnen. Louis was in 2003/2004 ook drummer in de eerste incarnatie van de band van Spinvis, met onder meer Han Reiziger.

fungus anno 2007
Sido, Louis en Fred

Fungus was de eerste popgroep die de Nederlandse Volksmuziek op een moderne manier vertolkte. Fungus maakte 5 Lp's tussen 1974 en 1978. In 1974 hadden zij succes met "Kaap'ren Varen". Hoogtepunten waren verder Pinkpop en tournees door Zweden en Engeland. Na een aantal succesvolle jaren en diverse bezettingen (Arie van der Graaf, Rens van der Zalm en Koos Pakvis maakten er ook deel van uit) gingen de heren elk hun eigen weg. Van tijd tot tijd kwamen ze elkaar ook weer tegen: en zo is het ook nog steeds in 2007.
Op 4 november spelen ze nummers uit de Fungusperiode, maar ook van daarna. Het programma zal bestaan uit een set van Sido Martens solo, een set van Louis Debij en Fred Piek met nummers uit hun theaterprogramma De drummer en de Zanger en een set van hen samen met Fungus repertoire.

Dit optreden wordt georganiseerd door Het Gemaal. Herman Erbe nodigt af en toe vrienden en collega's uit om op te treden in de sfeervolle bovenzaal van Herberg De Gekroonde Leeuw. Hiermee gaat hij verder met wat hij lang geleden in de Haarlemse Waag deed en later in folkclub het Kloppertje in Amsterdam: daar speelden diverse mensen uit binnen en buitenland voor de opbrengst van de avond. Geen grote gages, ook niet voor Paul Simon, maar omdat kwaliteit gewaarborgd was altijd een enthousiast publiek. Elke vrijdag de 13e is er een open podium.
Voor wie ooit bij Omroep Fryslan het programma van Geert van Tuinen met Herman zag weet misschien nog dat Herman hoopte ooit in de bovenzaal van de Gekroonde Leeuw Sido Martens en Fred Piek samen te zien spelen en nu is het dus zover, 5 jaar en 11 optredens later.

fungus ruim 30 jaar geleden
Sido (links) en Fred (rechts) ruim 30 jaar geleden

Zondag 4 november, Sido Martens, Fred Piek en Louis Debij in Herberg De Gekroonde Leeuw in Arum. Aanvang 16.00 uur, zaal open 15.30.entree 7,50.
Na afloop een theatermenu? Bel met Herberg De Gekroonde Leeuw om daarvoor te reserveren: 0517 641223.
Kaarten reserveren kan via het formulier op de site (eindelijk opgefrist...): www.hetgemaal.nl.