Op zaterdag 24 mei a.s. geeft de Deense folkgroep Lang Linken een optreden in de Nicolaikerk in Appingedam, voorafgaand geven ze die dag ook twee workshops waarvoor nog aangemeld kan worden.

Al jarenlang vormt de groep Lang Linken een van de pijlers van de Deense folkmuziekscène. Hun muzikale basismateriaal vonden - en vinden - ze bij de grote meesters en speelmannen van de Deense muziektraditie en dankzij al dit veldwerk zijn ze zelf uitgegroeid tot een internationaal bekend begrip in de Deense volksmuziek- en danscultuur. Maar ze bewaren niet alleen het traditionele erfgoed, ze voegen er ook eigen composities aan toe, nieuwe muziek die goed aansluit bij een oude traditie. Deze vernieuwing zie je niet alleen in het repertoire maar ook in de instrumentbezetting. Want ooit veel gebruikte instrumenten als doedelzak, trekharmonica en draailier waren geheel uit beeld verdwenen. Sinds Lang Linken ze opnieuw introduceerde, worden ze door veel meer, en met name door jonge groepen en spelers gebruikt.

Lang Linken is: Carl Erik Lundgaard (trekharmonica, knopaccordeon, zang), Poul Lendal (fiddle, draailier, percussie, mondharp, zang), Keld Nørgaard (doedelzak, fiddle, piano, zang).

De mannen van Lang Linken zijn ook via andere groepen zoals Harpens Kraft en Danish Dia Delight betrokken bij de Deense folkrevival  en ze dragen hun kennis en ervaring graag over door het geven van lessen en workshops. Dat zullen ze ook doen op zaterdag 24 mei in Appingedam want voor die dag staat niet alleen een concert op het programma maar ook twee workshops:

WORKSHOP TREKHARMONICA    
Carl Erik Lundgaard is met enige regelmaat actief als trekharmonicadocent in Nederland en zijn workshops zijn meestal volgeboekt. Zijn kennis, humor en manier van overdragen waarbij zingen en dansen een grote rol spelen, maken het volgen van een van zijn workshops tot een belevenis. De workshop is bedoeld voor spelers die al aardig uit de voeten kunnen op hun instrument; voor beginners is de workshop niet geschikt. De te gebruiken stemming is C/F en het is raadzaam een opnameapparaat mee te nemen.

WORKSHOP INTRODUCTIE/SAMENSPEL DEENSE VOLKSMUZIEK
Deense volksmuziek is leuk en gevarieerd. Om aan den lijve en met je instrument te ervaren hoe het is Deens te spelen, wordt een workshop samenspel gepresenteerd. Deze staat in principe open voor alle instrumenten. Onder leiding van Poul Lendal en Keld Nørgaard ga je een dag lekker aan de slag! Zij zorgen voor geschikt en uitgewerkt muziekmateriaal.

PRAKTISCHE INFO    
De workshops worden gegeven in de Franse School, een monument dat pal naast de Nicolaikerk staat. De lestijden: zijn van 10.00 - 12.00 en van 14.00 - 16.30. Eten: De lunch regel je zelf, Appingedam biedt vele mogelijkheden daartoe. Voor het diner wordt de mogelijkheid geboden gezamenlijk 's avonds te eten; dat is niet alleen gezellig maar in aansluiting daarop is iedereen dan ook op tijd voor het concert. Het diner is om 17.30 in De Oude Rechtbank.

Prijzen: Workshop 25,00 / Concert 9,00 / Diner 12,50 / Combi workshop + concert 30,00 / Combi workshop + diner + concert 40,00.
Een  inschrijfformulier (of verdere informatie) is aan te vragen d.m.v. een email naar Geert Oude Weernink, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen kan ook: 06-23800722. Voor vragen over betalingen en voor concertreserveringen kun je contact opnemen met Geraldien van Mechelen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 050 - 3022380.

Plaatsing voor de workshops geschiedt op volgorde van betaling. Voor de harmonicaworkshop zijn er 16 plaatsen, voor de samenspelgroep 20. Parkeren in het centrum van Appingedam is lastig. Probeer de parking van Albert Heyn; van daaruit kun je via een voetgangersbrug naar het centrum lopen.

Zaterdag 24 mei 2008, Lang Linken in de Nicolaikerk, Wijkstraat 32, Appingedam.
Aanvang 20.00 uur, entree euro 9,00         
Reserveren tel. 050 - 3022380

Zie ook: www.folkgroningen.nl.