Zonovergoten klanken in Zwolle bij Blue Dew Folkvillage

- Door Assie Aukes -
In een zonovergoten Zwolle vond afgelopen zondagmiddag het tweede Blue Dew Folkvillage plaats. Dit maal met wat minder publiek dan de eerste editie. Wellicht was het mooie weer hiervan de reden. De wegblijvers kregen ongelijk, want het was heerlijk vertoeven op het lommerrijke Broerekerkplein met volop schaduw en een verfrissend windje. Aangekleed met een groot aantal stands met cd's, kleren, whiskey, tijdschriften en muziekinstrumenten vormde het de ideale entourage voor een gezellige zondagmiddag met muziek op niveau.

Door samenwerking met de EWOB (European World of Bluegrass) kon dit maal ook buitenlandse acts gecontracteerd worden. De eerste buitenlandse artiest die optrad, was de Duitse banjospeler Andy Glandt. Samen met bassist Andreas Waldman bracht hij een gedeelte uit zijn nieuwe programma "Double B". De contrabas van Waldman was helaas nauwelijks te horen, terwijl het technisch hoogstaande spel van Glandt weinig indruk op het publiek maakte.

Ook het Friese Cotton Green had het nadeel om in het begin van de middag te spelen. In de loop der jaren is het repertoire van deze groep richting Ierland geschoven. Samen met de Zwolse band en organisatoren Blue Dew bleek de muziek van Cotton Green het meest binnen het kader van het festival te passen: een mix van Ierse folk en bluegrass, waarbij Blue Dew iets traditioneler in haar repertoirekeuze leek. De groep bracht onder de titel "The Long Journey Home' een mooie selectie liederen met als rode draad de emigratie van de Ieren naar Amerika. Beide groepen zetten een gedegen optreden neer, waarbij Blue Dew natuurlijk het voordeel van de thuiswedstrijd had.

Het meest opmerkelijke optreden werd verzorgd door de Buddy en Tina Wright Band. Deze zeer jeugdige Afro-Amerikanen (16 en 14 jaar!) op mandoline en viool, begeleid door vader en moeder Wright, zetten een stevige set van oldtime music, gospel en bluegrass neer. Zelfs een platgespeelde evergreen als de Orange Blossom Special kreeg onder deze jeugdige handen weer nieuw elan.

De gerenommeerde Nederlandse Hillbilly Boogieman brachten onder de naam van The Bluegrass Boogiemen een speciaal bluegrassprogramma met alleen akoestische instrumenten rond een microfoon. De band speelde technisch heel sterk en beheerste deze vrij ingewikkelde techniek van spelen tot in de finesses. Toch werd het voor niet-bluegrassoren op een gegeven ogenblik een maniertje en bleek het moeilijk om de aandacht bij deze muziek te houden.

Als laatste groep trad de Nederlandse groep Gweedore op. Deze band speelt muziek uit Ierland en Schotland en bracht als gastzangeres Helen Flaherty, de Schotse zangeres van Shantalla, mee. Violist en bandleider Guy Roelofs heeft een fijne neus voor onbekend Keltisch materiaal, wat resulteerde in een aantal prachtige Schotse balladen. Met instrumentale jigs en reels probeerde Gweedore het Zwolse publiek aan het dansen te krijgen, maar het was uiteindelijk een Franse gigue waarmee dit lukte.

De organisatoren kunnen terugzien op een zeer geslaagd en goed verzorgd festival waarbij vooral de bluegrassliefhebbers goed aan hun trekken zijn gekomen. Het schitterende weer bracht wellicht wat minder publiek dan verwacht, maar zorgde voor een extra zomers tintje aan het hele gebeuren. Helaas schitterde TVOost van afwezigheid, terwijl deze omroep wel in Zwolle was voor een uitgebreid verslag van de Boekenmarkt elders in de stad. Wederom een gemiste kans van onze regionale omroep.