Anveld oogst succes op folkbal Eindhoven

-tekst Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-

Image

Het folkbal in Eindhoven gisteravond werd een groot succes voor de optredende band Anveld. De naam is dan wel oud-Nederlands (voor aambeeld), de band is dat beslist niet. Deze jonge Belgische musici speelden een mooie set van zo'n anderhalf uur. Tussendoor vroeg een van de bandleden nog of ze pauze moesten houden, maar het publiek vond dat ze gewoon door moesten gaan. Dat deden ze. Er werd gevarieerd gespeeld, met moderne instrumenten. Anveld heeft drums, saxen, een zessnarige bas, toetsen en een cello. Niet zo folky zou je zeggen. In de Vlaamse folkrevival van de laatste jaren zie je dit echter steeds vaker. Naast die moderne dingen zit er uiteraard ook nog wat traditioneels bij, zoals doedelzak, diverse fluiten en viool. Het geluid van Anveld is jong, modern en enthousiast. Het zijn goede muzikanten met zeer dansbare muziek.

Een kleine rondvraag onder de dansers leerde dat zij deze band graag op Folkwoods zouden willen zien. Ik hoorde reacties als: "ze zijn zeker zo goed als AedO", en "dit zijn goede muzikanten, dit is ook leuk om naar te luisteren". En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Als je geen zin of conditie hebt om anderhalf uur te dansen, kun je er ook naar luisteren. Er zit ook binnen hun jigs, tovercirkels en tarantella's veel variatie, door het gebruik van de sopraansax klonk een van de nummers zelfs klezmerachtig. Ook de andro, die door sommigen wel erg eenvoudig (saai) wordt gevonden als dans klonk in mijn oren zeer geïnspireerd. De dansers werden door de muziek aangespoord, met het gevolg dat de dansvloer steeds gevuld bleef.

Image
Waarschijnlijk doordat het folkbal dit keer naar dinsdag verzet was waren er wat minder mensen dan gewoonlijk, zo'n veertig in totaal schat ik, maar tijdens de set van Anveld waren die wel vrijwel allemaal op de vloer. Daarna liep het erg snel leeg, dus de meeste mensen hebben de keiharde onderhandelingen gemist, maar Folkwoodsorganisator Tinus Kanters wist na een minuut of tien te melden dat Anveld twee keer zal optreden tijdens Folkwoods 2005 in augustus.

Image
Huisband Travak, die samen met dansinstructeur Wilco en zijn familieband het voorprogramma had verzorgd, heeft de avond besloten met een klein half uur muziek, maar na de vonken van het aambeeld was er weinig animo meer om nog in beweging te komen. Het was een geslaagde avond.
Image