- door Henk, foto Martijn Lieffers -
Het is zo'n sporadische ijskoude avond. De oosten wind waait guur. Je oren vriezen eraf. Van achter de beslagen caféruiten klinkt Matty Grooves, de traditional bekend van Fairport Convention. Hartverwarmend! Binnen aan de bar, met een glas De Koninck binnen handbereik, zit het met mijn oren ook snel goed. Op het podium van het donkerbruine café Kraaij & Balder brengt zanger/gitarist Peter Habets zijn liedjes. Matty Grooves blijkt de enige traditional. Verder veel eigen songs, waarvan hij er enkele ook wel eens met zijn powerfolkgroep Matzko vertolkt. Zoals het ingetogen ‘The City Lights', tja... we zijn in Eindhoven.

Habets houdt de aandacht knap gevangen. Enige storende factor is een geanimeerd gesprek naast me. Vrouw en man. Twintig jaar geleden zagen ze elkaar voor het laatst. Veel bij te praten dus. Ooit waren ze geliefden, lijkt 't. Zij is niet alleen. Ze wijst:
Dat is onze oudste. En daar zit onze jongste.'
‘ In die rolstoel???'
‘Ja, hij is spastisch geboren....'
De stilte die valt is even oorverdovend als welkom.
Peter zingt, fraai fingerpickend op gitaar, over ‘the circus of love'. Over een stel op een bankje in de zon op een boulevard in Frankrijk. Je kijkt elkaar aan en de vonk slaat over. ‘I lost my words. It was love'.

Een van zijn mooiste liedjes schreef hij nadat een meisje hem deelgenoot maakte van haar droom. Dat moet 'n intiem moment geweest zijn. ‘My Love' doopte hij het.

Habets brengt de nodige dynamiek in zijn spel. Hij zit er niet mee als zijn stem af en toe overslaat. Gepolijst hoeft het voor hem niet te zijn, toch is het vaak mooi. Zeker als hij ook wat kleur toevoegt op zijn mondharmonica. Zijn liedjes hebben allemaal kop en staart. Zijn knap geschreven. Het liefst hoor ik hem subtiel fingerpickend, als hij het minst weg heeft van die rockende zanger van Matzko.

Het lichtvoetige Matty Grooves, dat Fairport Convention ooit op het vermaarde album 'Liege and Lief' vastlegde, kwam overigens niet uit de lucht vallen. Als erkend Fairportfan had Habets de avond ervoor nog naar de dvd van het Cropredy gekeken, het festival dat jaarlijks door Fairport als 'n soort reünie wordt georganiseerd. En opnieuw werd hij geraakt door dat prachtige nummer. 

Het concert eindigt in een warm bad van intimiteit. Vanuit het publiek schuift Heike aan, de zangeres van Matzko. Peter tokkelt op zijn gitaar. Heike zingt ‘Vision'. Bij Matzko klinkt er nog een viool bij. Hier enkel de gitaar. Hoe breekbaar! Heike zingt over ‘the answer to the questions'. Samen zingen ze het refrein. Wat een mooie harmonieën. Ooit waren ze geliefden. Dat is zeker...


peter habets en heike ceresa
Peter Habets en Heike Ceresa