-door Assie Aukes -
Gabriel Yacoub - De Doelen Rotterdam  17-02-2006

Voor oudere folkies heeft concertgebouw De Doelen in Rotterdam nog steeds een magische klank. Tussen 1977 en 1982 was Rotterdam Folk het toonaangevende folkfestival waar het neusje van de zalm van de toenmalige folkmuzikanten speelde. Na de editie van 1982 werd het echter stil in De Doelen wat betreft de folk. Programmamedewerker Hans de Lange probeert daar mondjesmaat verandering in aan te brengen. Hij is van plan om het komende seizoen meer folkconcerten te programmeren, al ziet hij Rotterdam Folk nog niet een, twee, drie terugkomen.

Een van de eerste artiesten die hij boekte was de Franse zanger Gabriel Yacoub, ooit voorman van de legendarische folkgroep Malicorne, maar nu alweer ruim twintig met succes bezig met een solocarrière. Onlangs kwam in ons land het prachtige live-album ‘Je vois venir...' uit.
Toch heeft Yacoub in Nederland niet de bekendheid die hij, gezien zijn kwaliteiten als zanger en componist, verdient. Met ongeveer driehonderd bezoekers was de kleine zaal van De Doelen behoorlijk bezet en programmeur De Lange was met deze opkomst heel tevreden. Liefhebbers van de muziek van Gabriel Yacoub waren van heinde en verre gekomen om dit concert mee te maken.

Dat het niet het beste concert van Gabriel in Nederland werd, zij hem vergeven. Het zat hem niet mee deze keer. Allereerst kon ster-draailierspeler Gilles Chabenat niet meekomen vanwege de griep, ten tweede kampte Gabriel met stemproblemen. Het was sowieso al een wonder dat Yacoub op was komen dagen, want afgelopen dinsdag brandde zijn woning volledig af. De man is alles kwijt: alleen de kleren die hij droeg, zijn gitaar en een doosje cd's die in de auto lagen, heeft hij nog over. Deze dramatische gebeurtenis weerhield Gabriel niet om op positieve wijze aan zijn concert te beginnen.

Natuurlijk viel er ook veel te genieten tijdens het concert. Gabriel werd op adequate wijze begeleid door bassist Yannick Hardouin (hoewel de bas in de eerste nummers erg overheersend was), maar zodra Hardouin achter de piano kroop, ontstond er magie (Je vois venir / Les choses les plus simples). Dit laatste nummer is inmiddels omgetoverd tot een ware pianoballade en daarmee bewijst Yacoub dat hij een van de belangrijkste hedendaagse chansonniers van Frankrijk is. In Le garçon jardinière, een nummer dat al in 1975 door Malicorne werd opgenomen,  viel het Martin Carthy-achtige gitaarwerk op. In Les rues des vieilles capitales verwoordt Yacoub op treffende wijze zijn woede over het feit dat in zijn geliefde stad Paris, net als in andere rijke steden, 's winters mensen op straat sterven van de kou.

Na de pauze ging het helaas mis. Stemproblemen noodzaakten Yacoub om het concert voortijdig te beëindigen. Een staande ovatie en minutenlang applaus van het enthousiaste publiek kon hem gelukkig nog overhalen om een toegift te geven.