-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Gisteravond was het dan zover, na bijna dertien jaar kwam er een eind aan de wekelijkse Manic Monday, georganiseerd door Ad van Meurs in café De Buut in Eindhoven. Het werd een gezellige, wat chaotische avond met veel muziek onder de naam Manic Monday All Stars Hootenanny. Uit de Nederlandse singer-songwriterswereld hadden zich o.a. Bart-Jan Baartmans en Eric van Dijsseldonk gemeld.Zo rond een uur of tien gaf Van Meurs zelf de aftrap met zijn gebruikelijke voorprogramma. Deze keer werd hij bijgestaan door Wim van den Hout op de fretloze bas en Eric van der Lest achter de drums. Vervolgens kwamen er heel wat verschillende muziekstijlen voorbij, door artiesten die elk een paar nummers mochten doen. Jeroen Molenschot trad op met drie medemuzikanten, Janiček speelde Tsjechische rock en Eric van Dijsseldonk zijn nieuwe Nederlandstalige liedjes. Country kregen we van The Healz, blues van Ernest van Aken, Ted speelde op een banjo, Maurice Roosen deed onder meer een stuk van Steve Earle, geschreven als eerbetoon aan Townes Van Zandt. Afsluiter was BJ Baartmans, die wat Engelstalig repertoire uit de kast trok.

bj baartmans en eric van dijsseldonk
BJ Baartmans en Eric van Dijsseldonk

Ad van Meurs werd regelmatig gevraagd mee te spelen, waarbij hij ook zijn oude stiel als toetsenist weer oppakte. Heel toepasselijk werd het laatste nummer een blues van Skip James.

ad van meurs
The Watchman op toetsen

Halverwege de avond was er een familie-onderonsje te zien van Ad van Meurs (bas), Ankie Keultjes (zang), zoon Dylan (drums), diens vriendin Laurie (toetsen) en Eddie (gitaar). Ze brachten onder meer een speciale versie van het Banglesnummer Manic Monday, waarin teruggeblikt werd op de afgelopen jaren met als hoogtepunten de optredens van Townes Van Zandt en Bert Jansch.

Het was lekker druk, met veel oude bekenden in café De Buut. Van Meurs houdt niet zo van allerlei gedoe, dus waren er korte bedankjes voor diegenen die al die jaren hun steentje hebben bijgedragen. Op 18 september maakt Manic Monday in een iets andere vorm een doorstart in Meneer Frits.