-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Vanmiddag was de aftrap voor een nieuw seizoen Folkcafé in de Paradox in Tilburg. Op het podium stond Bodixel, de groep rond Ludo Vandeau. Zij zorgden voor zo'n heerlijke zondagmiddag, waarvan je zou willen dat hij nooit zou eindigen.

De stem van Vandeau staat al garant voor kwaliteit, maar daarbij heeft hij om zich heen nog een uitstekend gezelschap muzikanten verzameld. Zijn broer Bruno de Castro hoorden we op zang en piano, Elly Aerden op zang, Siegfried van Schuylenbergh op diverse snaarinstrumenten (gitaar, banjo, mandoline...) en Lode Vercampt op een cello, die gelijk als bas dienst deed. De Mexicaan Luiz Márquez was te gast op percussie en sax.

bodixel
Ludo Vandeau en Elly Aerden van Bodixel

Er werd een mix gespeeld van Spaanse en Franse liederen, enkele nummers van de nieuwe cd Marguérite, waaronder het titelnummmer en Deux Frères. Maar er wordt in twee talen gezongen omdat de groep nou eenmaal twee harten heeft, een voor Frankrijk en een voor Zuid-Amerika. De liedjes uit dat laatste werelddeel maakten op mij de meeste indruk. Uit Chili bijvoorbeeld komt Victor Jara, een dichter/zanger die slachtoffer werd van de dictatuur. Zijn Vientos Del Pueblo werd bewerkt tot een aangrijpende Bodixel-ballade. Nog meer bevlogenheid sprak uit een lied over de 'desaparecidos', de mensen die onder een dictatoriaal bewind verdwenen, en waar nooit meer wat van werd gehoord. De vraag is wat er met hen gebeurd is, er worden namen genoemd, hij was een student, een goede jongen, waarom zijn we niet allemaal gelijk? Dit is een lied met een vrij heftige inhoud, die wordt verzacht met een wat vrolijke, ska-achtige begeleiding. In Cuba leerde de groep Hasta Siempre, dit is een eerbetoon aan Che Guevara en is een klassieker aldaar. A capella werd het ingezet, waarna de groepsleden invielen in een stuk waarin het Cubaanse geluid ook bewaard gebleven is.

Het werd een dynamisch, sprankelend optreden, voor een redelijk gevulde zaal. En Bodixel mocht dan ook niet vertrekken zonder maar liefst twee toegiften, met daarin onder andere een prachtige a capella versie van de Dylanklassieker The Times They Are A-Changing, door De Castro, Aerden en Vandeau. Dit hadden ze ook in Cuba gezongen, op een mooie maanverlichte avond, op het dak van het hotel. En opeens was daar de nationale tv, die opnamen maakte voor de Dag van de Revolutie. Even werd ook Paradox dat hotel in Cuba...

Meer foto's van dit concert kun je hier bekijken.