-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
In het maandelijkse Folkcafé in Paradox te Tilburg was vanmiddag het ensemble Di Fidl-Kapelye te gast. Op het podium waren vier dames te zien en te horen, met een repertoire van Joodse muziek. Twee violen, een cimbaal en een contrabas vormen het instrumentarium, waarmee de groep een eigen invulling geeft aan de klezmermuziek.


Tegenwoordig wordt klezmer veelal gespeeld met toevoeging van blazers, maar Di Fidl-Kapelye heeft ervoor gekozen om het op de oude (pakweg 17e eeuwse) manier te doen, met enkel snaren en de viool als hoofdinstrument, alleen de contrabas is dan weer een vrij nieuwerwetse toevoeging. Oud repertoire wordt vervolgens vermengd met nieuw, ook van eigen hand, zodat de groep een eigen geluid krijgt.

jet stevens
Jet Stevens

Al met al kregen we vanmiddag een mooi voorproefje van de nieuwe cd, Trumpets For Di Fidl-Kapelye, die nog maar net klaar is en op 4 februari 2007 in Amsterdam gepresenteerd wordt. Daarop staat, tegenover het traditionele repertoire, gloednieuw werk dat door blazers gecomponeerd is, speciaal voor de snaren van de dames. Dat geeft een bijzonder tintje, en de muziek die we te horen krijgen weerspiegelt dat. Het is gevarieerd, van het typisch melancholieke klezmergeluid tot vrolijke uptempo dansen, van hora naar sirba tot doina of kolomeika, het maakt de dames niet uit. Eigenlijk hoort er een cello bij, maar Djoeke Klijzing was er vandaag helaas niet bij. Die partijen werden nu op een andere manier ingevuld, waarbij zelfs de bas een wat prominentere rol kreeg. De cimbaal klonk ronduit boeiend, en het samenspel tussen beide violisten was fijn gearrangeerd. Bij de laatste nummers kwam er nog een gast bij, die (op zicht en gehoor) de percussie verzorgde op een Turkse frame drum. Dat ging niet helemaal vlekkeloos, maar voegde wel een lekker ritmisch en vrolijk geluid toe.

pit hermans
Pit Hermans

Di Fidl-Kapelye bestaat normaalgesproken uit vijf dames, maar dit optreden werd gespeeld door drie vaste leden, Madelien Verheij (viool), Pit Hermans (cimbaal, ook te horen op het album Flign Mit A Nign van Vilde Katshke) en Jet Stevens (contrabas), aangevuld met 'vaste' invalster Tessa Zoutendijk (viool, zij speelde ooit nog met Wè-nun Henk).

Image
Tessa Zoutendijk (achter) en Madelien Verheij

Zie ook: www.fidlkapelye.com.