-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Wie van Ierse traditionele muziek houdt moet zeker eens een voorstelling bijwonen van de Irish Unplugged toer, die op dit moment door Nederland reist. Gisteravond deed het gezelschap Eindhoven aan. Mary McPartlan, Beoga en de immer gezellige Fureys & Davey Arthur zorgden voor een goed gevulde grote zaal van het Muziekcentrum.

Mary McPartlan
Deze zangeres begon al met haar muzikale loopbaan in de jaren '70, maar pas in 2004 verscheen haar debuut-album The Holland Handkerchief. Zij is nu voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien, met haar warmbruine, wat doorleefde stemgeluid. Ze vertelt dat ze van de oude traditie houdt, de zogenaamde sean nós-stijl. Dat leidt tot luisterliedjes als The Generous Lover, dat ze a capella zingt en andere traditionals, waarbij ze begeleid wordt door gitarist Garry O'Briain en Eddie Lynch op toetsen. We horen liedjes als The Tide Full In (van Francis Fahey) en Slieve Gallion Braes. Moderner zijn The Wild Mountainside en Rainy Night In Soho (inderdaad, die van Shane MacGowan). McPartlan zingt dit lied met een fijne melancholieke inslag, al vind ik de begeleiding wat aan de zoete kant.

mary mcpartlan
Mary McPartlan

Beoga
Na McPartlan gaan we zonder pauze naar Beoga, dat voor mij het beste van deze avond biedt. Het vijftal muzikanten zet er al snel een flink tempo in, en hoewel de Ierse traditie nergens ver weg is, horen we invloeden van overal, jazz, dance hall en zelfs een klein vleugje klezmer. Violiste en zangeres Niamh Dunne is inmiddels een vast lid van de groep, zij is ook te horen op het zojuist verschenen tweede album van de groep, Mischief, waarvan we heel wat voorgeschoteld krijgen. Zo kunnen we luisteren naar Factory Girl over het meisje dat geen zin meer heeft om te werken en er vandoor gaat met haar minnaar, en een lekkere set tunes, getiteld Ryan's Air (een bepaalde Ierse luchtvaartmaatschappij heeft er wat mee te maken maar mag niet genoemd worden, het is in elk geval niet Aer Lingus...) met Seán Óg Graham en Damian McKee op accordeons. Bodhran-speler Eamon Murray maakt nog de meeste indruk met een lange opzwepende solo, alleen op het podium, ondersteund door enkele lichteffecten. Hoogtepunt van de avond voor mij.

eamon murray & damian mckee van beoga
Eamon Murray & Damian McKee van Beoga


The Fureys & Davey Arthur
Wat valt er nog te zeggen over The Fureys? Al jaren zitten ze in de muziek, spelen op hun eigen karakteristieke, wat melodramatische, wijze Ierse liedjes. Eddie Furey zou je zo tegen kunnen komen in elke donkerbruine kroeg aan de bar, inclusief melige grappen en anekdotes over hoe hij door Billy Connolly en Gerry Rafferty werd uitgenodigd om een nachtje te blijven logeren omdat hij geen slaapplaats had en vervolgens anderhalf jaar bleef. Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet, waarmee de broers en Davey Arthur al een hele tijd succes oogsten. Clare to Here, The Old Man, Her Father Didn't Like Me Anyway, Steal Away, When You Were Sweet Sixteen en The Green Fields of France, ze komen allemaal voorbij. We missen er maar eentje, Red Rose Café, maar die komt dan in de toegift in een grande finale met Beoga en Mary McPartlan samen. De hele zaal zingt uit volle borst mee, maar dan wel de Nederlandse versie, want wie kent Het Kleine Café niet?

the fureys
The Fureys

Irish Unplugged V is nog te zien in:
11 feb, Chassé Theater, Breda, 076-5303132
12 feb, De Meerse, Hoofddorp, 023-5563707
13 feb, De Lawei, Drachten, 0512-355000
15 feb, De Maaspoort, Venlo, 077-3207207
16 feb, De Purmaryn, Purmerend, 0299-433646
17 feb, Schouwburg, Middelburg, 09003300033
18 feb  EXTRA OPTREDEN The Furey's & Davey Arthur, De Kunstmin, Dordrecht, 078-6397979