-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Gisteravond presenteerde NO blues de nieuwe cd, Ya Dunya, in de Effenaar in Eindhoven. Het werd een klein feestje voor een enthousiast publiek, dat de groepsleden pas liet gaan na een tweede toegift. Het ziet ernaar uit dat dit album minstens zo succesvol gaat worden als voorganger Farewell Shalabiye.

Voor de gelegenheid speelde Eric van de Lest enkele nummers mee op drums, hij begeleidt NO blues ook op de plaat, maar is niet vaak te zien bij de reguliere concerten, waar enkel percussionist Osama Maleegi voor het ritmewerk zorgt. Dat doet hij steevast met een snelheid die mij telkens weer verbaast, ook deze avond.

Af en toe worden arrangementen wat aangepast, of iets extra's toegevoegd, zoals bij Farewell Shalabiye, deze avond met een mooi uitgesponnen intro gespeeld door Haytham Safia op zijn ud, het instrument dat, samen met de dobro van Ad van Meurs, de muziek van NO blues het karakteristieke arabicana-geluid geeft. Maar ook Last Train To Haifa heeft in de afgelopen twee jaar een aardige gedaantewisseling ondergaan. Het is het eerste nieuwe nummer dat de groep speelde, het staat al bijna vanaf het begin op het repertoire, en heeft zich ontwikkeld tot een lekker swingend stuk, dat nu op Ya Dunya is opgenomen. En ook de single, Black Cadillac, kreeg een iets andere uitvoering. Op de cd is Tracy Bonham te horen in duet met Anne Maarten van Heuvelen, die partij werd bij het concert door Ankie Keultjes voor haar rekening genomen.

anne maarten van heuvelen
Anne Maarten van Heuvelen

Het optreden was ontspannen, met een mix van oud en nieuw werk. De leden van NO blues hadden plezier en dat sloeg over op de toeschouwers, die de avond nog wel wat langer wilden laten duren. Dit was een mooie aftrap voor de komende concerten, waarvan er al heel wat gepland staan.

Speeldata:
31 maart 2007 Nacht van de Poezie, Vredenburg, Utrecht
27 april 2007 molen de Zwaluw, Hasselt (Ov.)
30 april 2007 Burgerweeshuis festival, Deventer
5 mei 2007 bevrijdingsfestival Zwolle
5 mei 2007 bevrijdingsfestival Wageningen
10 mei 2007 Mezz, Breda
13 mei 2007 museumpark orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)
3 juni 2007 Perron 55, Venlo
16 juni 2007 Folk in de Walden, Oenkerk (Friesland)

Zie ook: www.myspace.com/NObluesnl.