spacer
header
header
 
Amusante nostalgie met Magna Carta
maandag, 09 oktober 2006 00:08
-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Gisteren is het concertseizoen van Acoustic Alley in Den Haag begonnen. In het intieme theater In De Steeg speelden jong talent Gemstone en ervaren band Magna Carta voor een volle bak.

Bij Acoustic Alley is het gebruikelijk dat er een kort voorprogramma is, meestal iets uit Den Haag zelf of de omgeving. Ditmaal was dat de band Gemstone. De jonge groep won al de Ramona-award en was al diverse keren op de radio te horen en ziet er behoorlijk Haags uit, met een zangeres met lange blonde haren en een paar stoere heren in de begeleiding. Zij lieten een akoestische set horen met betere popmuziek gevat in een rootsy randje. Zou hun naam wellicht iets te maken hebben met zangeres Jewel?

gemstone
Nanda van Soest van Gemstone

Het hoofdprogramma bestond uit twee sets van de ruim 35 jaar bestaande groep Magna Carta. Chris en Linda Simpson zorgden voor een amusante middag, met (soms vrij melige) grappen, wat amicaal gekibbel en muzikaal entertainment. Daar werd vanaf het begin het publiek bij betrokken. Linda, die als eerste het podium betrad, nodigde de toehoorders uit om, op haar teken, 'baboom' te roepen. Dat werd het begin van een concert in huiselijke sfeer. De luisteraars kregen te horen dat ze zo mooi stil waren, Matt Barnhoorn (viool en mandoline) werd vriendelijk uitgefoeterd omdat hij pakjes yoghurt in de doos had gestopt waar Linda haar laarzen altijd opbergt en er werd met nostalgie teruggeblikt naar vervlogen tijden. Daartussendoor kregen we muziek voorgeschoteld van de nieuwe cd Backroads, o.a. het titelnummer daarvan, Ticket To The Moon en For The Gypsy, Moving On en 9lb Hammer (oorspronkelijk van Merle Travis). Maar we hoorden ook ander werk, zoals Hebden Sunday Morning (over het kleine dorpje waar Chris en Linda Simpson wonen en waar vanalles schijnt te gebeuren, maar er zijn ook van die dagen dat er helemaal niets voorvalt), Seasons In The Tide en Pictures In My Pillow (Kaya's Song), een liedje over een klein kind dat droomt en eigenlijk een protest is tegen het vermoorden van de onschuld.

chris simpson
Chris Simpson

Dit alles wordt gezongen door Chris met een lekker rafelige stem of door Linda met een helder, gerijpt geluid. Soms zingen ze samen, en af en toe doet ook Matt Barnhoorn mee. Deze nog jonge Nederlandse muzikant wordt langzamerhand een vast onderdeel van het gezelschap, en met de sprankelende klanken van zijn viool of mandoline voegt hij meeer dan enkel begeleiding toe aan het gitaarspel van het echtpaar Simpson. Het geheel was hier en daar nogal eens wat rommelig, er werd een tekst verkeerd gezongen door Linda en Chris ging eens met zijn gitaar de fout in. Vervolgens beschuldigden de echtelieden elkaar even quasi boos, maar ach, het plezier stond voorop en dat maakte deze zondagmiddag hoogst vermakelijk.

linda simpson & matt barnhoorn
Linda Simpson en Matt Barnhoorn

De volgende Acoustic Alley-concerten zijn:
12 november 2006 JW Roy en Markowski
10 december 2006 JP den Tex en Goodtilnow
7 januari 2007 Singer/songwriterdag
4 februari 2007 Freddie White en Daithi Rua
4 maart 2007 Arthur Ebeling & Ronald de Jong
8 april 2007 Henk Hofstede (Nits) en Eva

Zie ook: www.acousticalley.nl.
 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Veel folk bij Ad van Meurs presenteert…

In de reeks Ad van Meurs presenteert… (elke maandag bij Meneer Frits in Eindhoven) staan een paar mooie folkoptredens op het programma: Tom Theuns & Paul Russel (22 sep), Josienne Clarke & Ben Walker (10 nov), 4Square (24 nov), Dommelvolk (12 jan), McGowan & Munnelly (26 jan), Marjolein Meijers (16 maart) en Kroonenberg, Van de Zalm, Linneman (8 juni).

Lees meer...
 
Drie NL-concerten Anais Mitchell

Singer-songwriter Anais Mitchell komt in november voor drie concerten naar Nederland. De ‘queen of modern folk music’ zoals ze wordt beschouwd, is op zondag 16 november te zien in Paradiso (Amsterdam), op maandag 17 november in de Paradijskerk (Rotterdam / seated show!) en vervolgens op woensdag 19 november in Merleyn (Nijmegen). 

Lees meer...
 
Josienne Clarke en Ben Walker op tour

Van 28 oktober t/m 16 november is het Britse folkduo Josienne Clarke & Ben Walker op tour door Nederland en België. Naast enkele huisconcerten doen zij in ons land Edam, Den Bosch, Den Haag, Wahlwiller, Eindhoven en Heerhugowaard aan.

Lees meer...
 
Marc Hauman over WO !

A.s. zondag, 14 september, is van 13 tot 14 uur in het Belgische Weelde (net over de grens bij Tilburg) de voorstelling Oorlogsvensters te zien van Marc Hauman, met arrangementen van Wouter Vandenabeele.

Lees meer...
 
Rootscafé in Heerlen

Op dinsdag 16 september start het Cultuurhuis Heerlen weer met het wekelijkse Rootscafé. Blues-, folk- of americana-optredens met tot december o.a. Paul Batto, Adrian Nation, Joep Pelt, Desi & Cody feat. Gene Williams en Ray Bonneville.

Lees meer...
 
Greg Russell in Den Haag

Zaterdag 20 september geeft Greg Russell een concert bij Folk in the Lounge at Karin's.

Lees meer...
 
Theatertour Mannen van Naam

Na tryouts op 12 en 21 september in Thorn en Den Bosch beginnen de Mannen van Naam op 10 oktober in Brielle aan hun theatertour Verder. Tot in mei 2015 staan een kleine 20 optredens gepland.

Lees meer...
 
Streektaalconcert @Boet'n Deure

Op zondag 7 september organiseert Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn een Streektaalconcert, mmv het Otto Groote Ensemble en in hun voorprogramma: Jan Henk de Groot.

Lees meer...
 
NL-tour Jay Nash

Van 10 t/m 14 september is de Amerikaanse alt-americana- en folkmuzikant Jay Nash in Nederland, hij doet achtereenvolgens Deventer, Eygelshoven, Steendam, Hilversum en Amsterdam aan.

Lees meer...
 
Afscheidstour Mary Black

Onder de noemer Last Call toert Mary Black nog een laatste keer om afscheid te nemen van haar publiek. Ze begon begin dit jaar in Duitsland en doet in februari en maart 2015 Nederland aan.

Lees meer...
 
Robert den Hartigh opent seizoen Roots in 't Groen

Op woensdag 3 september 2014 zal Robert den Hartigh het nieuwe seizoen Roots in 't Groen openen in 't Groen Koffiehuis in Geldrop, hij vervangt Ruud Hermans die om gezondheidsredenen moest afzeggen.

Lees meer...
 
The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) @Boet'n Deure

Op dinsdag 26 augustus staan The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) op het podium van Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn.

Lees meer...
 
Dubbelconcerten Galleons & In Orbit

Tussen 5 & 7 september 2014 touren Galleons & In Orbit het land door.

Lees meer...
 
4Wheel Drive start Parelsessies seizoen 2014-2015

In Utrecht trapt 4Wheel Drive op maandag 1 september  een nieuwe reeks Parelsessies af in de Parel van Zuilen.

Lees meer...
 
Cara, Acoustic Strawbs, Henry Girls bij Roots aan de Zaan

Fairport Convention is er allang stijf uitverkocht, maar in seizoen 2014/2015 heeft Roots aan de Zaan bij Serah Artisan in Zaandam nog meer mooie concerten op het programma staan. Ze beginnen op 13 september met Ad Vanderveen, later volgen o.a. The Jigantics, Finvarra, Cara, Jo Hamilton, Matt The Electrician, The Henry Girls en Acoustic Strawbs.

Lees meer...
 
Luke Winslow-King & Esther Rose in Borger

Op vrijdag 8 augustus is het duo Luke Winslow-King & Esther Rose te zien op het ROTR @ VANSLAG-podium in Borger.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

zo 21 sept: Den Bosch
Mannen van Naam
ma 22 sept: Eindhoven
Tom Theuns & Paul Russel
do 25 sept: Gemert
Fred Piek
vr 26 sept: Nijverdal
Avond van het NL Lied
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
vr 26 sept: Wahlwiller
James Herries
za 27 sept: Hooge Mierde
Folk'Oren Festival
za 27 sept: Zaandam
Fairport Convention (UITVERKOCHT!)
zo 28 sept: Scheemda
Fairport Convention
ma 29 sept: Eindhoven
Amy LaVere & Will Sexton
za 04 okt: Landgraaf
Fin de Siècle
ma 06 okt: Eindhoven
Martyn Joseph
wo 08 okt: Zoetermeer
Jimmy LaFave
vr 10 okt: Brielle
Mannen van Naam (première!)
zo 12 okt: Wahlwiller
Mejoeches
ma 13 okt: Eindhoven
Chastity Brown
do 16 okt: Ede
The Tennessee Studs
zo 19 okt: Oisterwijk
Coope, Boyes & Simpson
ma 20 okt: Eindhoven
Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
vr 24 okt: Son
Mannen van Naam
zo 26 okt: Geldermalsen
Mannen van Naam
zo 26 okt: Zaandam
The Jigantics
ma 27 okt: Eindhoven
Walt Wilkins & The Mystiqueros
wo 29 okt: Rotterdam
Irish Super Night
vr 31 okt: Ede
Walt Wilkins & The Mystiqueros
za 01 nov: Landgraaf
Rallion
zo 02 nov: Edam
Walkabout Festival
ma 03 nov: Eindhoven
Eric Taylor
di 04 nov: Den Bosch
Josienne Clarke & Ben Walker
vr 07 nov: Brugge (B)
Brugges Festival
 
spacer