Hongaarse zigeuners, een Argentijnse tweeling, een Nederlands Servische brassband en Carel Kraayenhof zijn uitgenodigd op het Wereldmuziek Festival van het Arnhems Charivari trio. Dit Charivari Wereldmuziek Festival vindt plaats op 23, 24 en 25 januari 2015 in Musis Sacrum in Arnhem.

De Kálmán Balogh Gipsy Cimbalom Band is te gast op het Charivari Wereldmuziek Festival, dat plaats vindt op 23, 24 en 25 januari in Musis Sacrum. Deze internationaal bekende Hongaarse zigeunerband treedt op in een dubbelconcert met het Charivari trio, de festivalorganisator. Andere beroemde gasten zijn het Carel Kraayenhof Ensemble, de Argentijnse tweeling Las Hermanas Caronni en het dampende sax-n-drums collectief Carlama Orkestar. Musis Sacrum bruist het hele weekend van muziek en dans!

Op vrijdagavond speelt het Carel Kraayenhof Ensemble Liberación! een hommage aan vrijheid. Een reis langs continenten waar mensen vechten voor hun vrijheid, overwinningen behalen en hun bevrijding vieren. Rondje Gelderland! is het voorprogramma van dit concert: bijna 90 amateurmusici van onder meer basisschoolleerlingen , jeugdstrijkorkest JAS! en accordeonvereniging AVAZ spelen delen uit Liberación! samen met het Carel Kraayenhof Ensemble.

Zaterdagavond is het genieten van twee optredens. Eerst het Charivari trio dat een heleboel nieuws in petto heeft: naast de toppers uit hun programma Mar de Leche spelen en vertellen ze over een verknipte familiefoto onder een Turkse hazelaar en werpen daarnaast een Sefardische licht op de Zwarte Pieten discussie.
Aansluitend speelt de Hongaarse Gipsy Cimbalom Band van cimbalist Kálmán Balogh die het aardse geluid van de Hongaarse zigeunermuziek combineert met spannende, melancholieke en virtuoze muziek uit de Balkan, Moldavië en Macedonië. Dansen en huilen tegelijk!

Op zondagmiddag alweer een spannend dubbelconcert: om 15u30 is eerst de beurt aan de Argentijnse tweeling Las Hermanas Caronni. De zussen zijn geboren in Argentinië en wonen tegenwoordig in Bordeaux. Breekbaar en intens zingen en spelen zij op cello en klarinet zowel de romantische milonga van het Argentijnse platteland als de cynische tango uit de grote stad. Voor het eerst te horen in Nederland!
Vervolgens het Nederlands-Hongaars-Servisch-Poolse Carlama Orkestar, een sax-‘n-drums collectief met een dampende mix van brassbandtraditie, ritmes en melodieën uit de Balkan, en improvisatie. Wees bedacht op jagende ritmes, duizelingwekkende trillers, verzengende ballades en een flinke dosis humor!

Het hele weekend zijn er muziek- en dansworkshops. Verdeeld over diverse koren, orkesten en al jammend met de beroemde artiesten die in het weekend optreden storten zo'n 150 zangers en muzikanten uit heel Nederland zich op de Argentijnse milonga en de Oost-Europese zigeunermuziek. Met als krenten in de pap natuurlijk de komst in de workshops van de heren van de Gipsy Cimbalom Band en van de zussen Caronni. Publiek heeft gratis toegang!

Naast de professionele en deels internationale programmering in de concertzaal is ook de rest van Musis Sacrum het hele weekend het podium voor diverse gratis toegankelijke optredens.
In de lunchpauze van de zaterdagmiddag is er een presentatie van de Starkids: 25 zeer jonge zangers en instrumentalisten (leeftijd 7 +) van het Kunstbedrijf Arnhem en dans- en muziekschool El Ele hebben zich verenigd in een Reis om de Wereld. Jong geleerd!
In de dinerpauze is er ruimte voor 'nieuwe' Arnhemmers: in het Wereldvrouwen!Koor, dat op initiatief van het festival is opgericht zingen ruim 20 Arnhemse vrouwen met meer dan 10 nationaliteiten liederen vanuit hun eigen culturen. Daarna speelt konFUSION: het eerste optreden van 7 Arnhemse professionals met hun wortels in India, Cuba, Turkije, Mauritius en Nederland.
Op zondag in de lunchpauze is er een spannende ontmoeting tussen twee improvisatoren: pianist Michiel Braam en de Hongaarse violist en trompettist Férenc Kovacs, afkomstig uit de band van Kálmán Balogh. De twee speelden eerder samen, met zoveel plezier, dat ze dat graag op het Charivari Wereldmuziek Festival nog eens laten horen.

Grand Café Mahler is het hele weekend het podium voor korte optredens van wereldmuziekbands uit heel Nederland, waaronder de Balkan ensembles Bikaver, Iritchka en BalkanLab, Cubaanse muziek van RinCon en Trio con Tres, onvervalste tango's van Toca Tango en flamenco van Los Pajaritos.

23, 24 en 25 januari 2015, Charivari Wereldmuziek Festival in Musis Sacrum in Arnhem.
Voor het programma en aanmelden voor workshops zie: http://www.charivari.nl/festival/.