De line-up van Naked Song op 6 juni in het Muziekgebouw in Eindhoven is compleet en de timetable is bekend. Voor de liefhebber van intieme luisterconcerten heeft Meneer Frits een sterk programma met Wink Burcham & Jacob Tovar, Luke Jackson, Chris Smither, Wood Brothers en als spetterende afsluiter Dustbowl Revival. Daarnaast is er bluegrass op het dakterras.

Met vijf podia en een dakterras wordt Naked Song net als voorgaande jaren een festival van keuzes. Elke liefhebber heeft zijn eigen favorieten, sommigen gaan voor de grote namen, anderen luisteren bij de 2 meter sessies, bijvoorbeeld naar Pokey LaFarge die later in de grote zaal afsluit. Als het mooi weer is zal het goed toeven zijn op het dakterras, dat in het teken staant van bluegrass en waar afwisselend Brock & The Brockettes, Cannonball Johnsons en Rob Heron zullen optreden. En dan is er natuurlijk het podium in Meneer Frits, waar de liefhebber van september tot eind mei elke maandagavond kon genieten van singer-songwriters bij Ad van Meurs presenteert…. Bijzondere optredens waren er van Wink Burcham, Luke Jackson en The Wood Brothers, reden genoeg om ze nog eens uit te nodigen op Naked Song. Daarnaast staan er optredens gepland van oud-gediende Chris Smither en wordt het festival in goede sferen afgesloten door Dustbowl Revival, die voor het eerst in ons land toeren.

Meneer Frits
De uit Tulsa (Oklahoma) afkomstige troubadour Wink Burcham is een eigenzinnige singer-songwriter. Gruizig stemgeluid, hypnotiserende, indringende, simpele songs, en in het voetspoor van streekgenoten als Tom Skinner en John Fullbright waagt hij nu ook de stap naar Europa. Zijn muziek is een mix van country, folk en blues.Dit keer komt Wink in het gezelschap van Jacob Tovar die ook deel uitmaakt van het country gezelschap the Saddle Tramps.
www.facebook.com/WinkBurcham

Zodra Luke Jackson op het podium staat trekt hij zijn strot gelijk vol overtuiging open en vanaf de eerste noot kan het publiek alleen nog maar vol bewondering luisteren; wat een stem! En waar haalt die jonge vent die volwassen liedjes vandaan? Wie er niet bij was in november kan nu in de herkansing om dit overdonderende 20-jarige Britse talent uit de bluesy folkhoek te kunnen zien en horen.
http://lukepauljackson.com/

Luke Jackson, foto Ronald Rietman
Luke Jackson, foto Ronald Rietman

De Amerikaanse bluesveteraan Chris Smither heeft genoeg aan zijn gitaar en stem om zijn show voorbij te laten vliegen. Ondanks zware onderwerpen als de politiek in de VS, geloof en drankgebruik zorgen zijn grappen ervoor dat de shows van Smither nooit zwaar en makkelijk verteerbaar zijn. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag afgelopen november is de dubbelaar Still On The Levee verschenen, waarop hij 24 van zijn songs opnieuw heeft opgenomen, geen gewone best off maar een mooi overzicht van een lange carrière.
http://smither.com/

De Wood Brothers zijn Chris en Oliver Wood, sinds enkele jaren bijgestaan door Jano Rix op percussie. De twee broers zijn na succesvolle optredens zonder elkaar bij verschillende bands gelukkig toch weer bij elkaar uitgekomen. Gelukkig, want de broertjes Wood brengen een geweldige blend van americana, roots, folk, country en zelfs een beetje jazz. Al deze stijlen smelten samen tot een heerlijk zuidelijke mix van melodieuze popsongs. Denk een beetje Avett Brothers gemixt met The Band en Los Lobos.
http://www.thewoodbros.com/

Wood Brothers, foto Ronald Rietman
Wood Brothers, foto Ronald Rietman

The Dustbowl Revival is een bont gezelschap. De muzikaliteit kregen ze met de paplepel ingegoten en dat is duidelijk te horen. Onder leiding van creatieve brein, liedjesschrijver en oprichter van de band Zach Lupetin schakelt de band moeiteloos van New Orleans-jazz, swing uit de jaren ’30, oude gospel, bluegrass, blues naar een Frans folkliedje of een jam waarin al deze stijlen door de blender worden gegooid. De band komt voor het eerst naar Europa.
http://www.dustbowlrevival.com/

Bluegrass Terrace
De uit Terneuzen afkomstige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter Herman Brock Jr. heeft met The Old World een bijzonder bluegrassalbum gemaakt. Samen met zijn Brockettes Geertje van den Berg en Lizz Sprangers verzamelt het trio zich rond 1 microfoon waardoor het authentieke gevoel nog meer versterkt wordt.
http://www.brockettes.com/

Vorig jaar speelden The Cannonball Johnsons al op diverse festivals, waaronder het Gulpener Bluegrass Festival Utrecht, elders op Folkforum schrijft Mirjam Adriaans: “The Cannonball Johnsons spelen alsof de duivel ze op de hielen zit, als de term speedgrass nog niet bestond zou die voor deze piepjonge jongens uitgevonden mogen worden, wat een energie en wat een dynamiek!
http://thecannonballjohnsons.nl/

Cannonball Johnsons, foto Ronald Rietman
Cannonball Johnsons, foto Ronald Rietman

Roots zoals het bedoeld is, dat is Rob Heron met zijn Tea Pad Orchestra. Deze zeskoppige band uit Newcastle Upon Tyne maar klinkt oer-Amerikaans. Met duizenden tourkilometers per jaar is Rob Heron & The Tea Pad Orchestra een van de hardst werkende bands van het circuit. Hun live-performance is uniek en de muziek ervaar je dan ook het best live. Dat komt goed uit, want op Naked Song komt dit zestal ouderwets knallen.
http://www.teapadorchestra.co.uk/

Een greep uit de overige podia
De van oorsprong Canadese Wendy McNeill (kleine zaal, 17:00 uur) opereert vanuit Europa en die verandering van omgeving heeft de singer/songwriter enorm gevormd. McNeills muziek is al jaren wals-georiënteerd. Ze zingt in het Engels en Frans. Ze tovert als vanzelf een zowel fascinerende als vrolijke wereld tevoorschijn van trapeze, kermis, bal-noir, spiegeltent, trollen. Altijd zindert de spanning gehuld in theatrale duisternis. De arrangementen zijn sober maar aangenaam creatief. Naast accordeon hoor je inventieve percussie, originele elektronische geluidjes, donker ploegende contrabas en akoestische gitaar, glockenspiel, belletjes.
http://wendymcneill.com/

De  stemmen van Bjorn Eriksson (bekend van de soundtrack van de succesvolle film The Broken Circle Breakdown) en Nathalie Delcroix (Laïs) matchen prima met elkaar. Het tweetal maakt prachtige country-songs met een folk randje en hun album For Ever wordt door onze zuiderburen beschouwd als een van besten van het afgelopen jaar. Eriksson Delcroix is te zien op de Effenaar Stage om 18:45 uur.
http://www.erikssondelcroix.com/

Eriksson Delcroix, foto Ronald Rietman
Eriksson Delcroix, foto Ronald Rietman

Jong ventje Pokey LaFarge (grote zaal, 22:15 uur) klinkt alsof hij al een jaar of 80 aan de oever van de Mississippi zit te spelen op zijn banjo, met zijn band The South City Three, die aanvullen met onder meer gitaar, mondharmonica, wasbord en contrabas. Als Pokey en zijn bandleden het podium betreden, waan je je zomaar in de jaren dertig en veertig. Niet in de laatste plaats door de verschijning van de zanger, die al net zo strak in pak zit als zijn haar in het vet.
http://www.pokeylafarge.net/

Complete line-up
James Vincent McMorrow
Pokey LaFarge
The Wood Brothers
Wendy McNeill
Aidan
Chris Smither
The Dustbowl Revival
Eriksson Delcroix
Luke Jackson
Wink Burcham & Jacob Tovar
Justin Nozuka
Gavin James
Causes
Emil Landman
Adna
Charlie Cunningham
Brock & The Brockettes
Douglas Firs
Birds that change colour
The Cannonbal Johnsons
Rob Heron & The Tea Pad Orchestra

6 juni 2015, Naked Song, Muziekgebouw Eindhoven.
Aanvang 16:00 uur, entree €39,- (excl. servicekosten).
Zie ook: www.nakedsong.nl.