Beleef de viool in al haar facetten in het Fifty Fiddles Festival. Twee dagen lang kan het publiek proeven van o.a. gipsyjazz, Ierse, elektrische en klassieke viool,
op zaterdag 26 en zondag 27 september in de Doelen in Rotterdam.

Het lukt de viool om ondanks haar bijna 500-jarige leeftijd nog steeds eigentijds te zijn! In de afgelopen eeuwen is niet alleen het instrument zelf volop ontwikkeld, maar heeft het kleinste lid van de vioolfamilie ook een plaatsje gekregen binnen vrijwel alle muziekgenres. Tijd om de viool in al haar facetten een eigen festival te geven. Zaterdag 26 en zondag 27 september organiseert de Doelen het Fifty Fiddles Festival. Twee dagen lang klinkt er in de Doelen in alle hoeken en gaten van het gebouw vioolmuziek. “Proeven van de beste gipsyjazz en Ierse, Noorse en klassieke muziek waarna al die muziek samenkomt in één grote jamsessie met levende legendes en jong talent… nergens ter wereld vind je zo’n kick en dat allemaal in één weekend in Rotterdam”, aldus Tim Kliphuis, violist en curator van het Fifty Fiddles Festival. “Van concerten met klassieke Corelli’s en Bach tot Indiase vioolmuziek, elektrische viool en improvisatie. Ook de workshops zijn erg inspirerend.” Met medewerking van o.a. Holland Baroque, Frankie Gavin, Tim Kliphuis Trio, Gjermund Larsen, Yannick Hiwat, Lenneke van Staalen, Codarts en 50 violisten vormt het Fifty Fiddles Festival een weekend waarin de viool centraal staat.

Barok, voor en na
Het Fifty Fiddles Festival bijt het spits af van de serie 'Barok, voor en na'. Speciaal voor het 50-jarig jubileum van de Doelen is dit seizoen een bijzondere serie Barok en oude muziek samengesteld. Sommige van de uitgenodigde ensembles komen voor een meerdaagse residence naar Rotterdam. Bekijk hier de hele serie Barok, voor en na.

Programma Fifty Fiddels Festival
Zaterdag 26 september 2015

13.00-14.00 uur: Een programma rond Corelli door Holland Baroque & violisten Codarts.
Corelli - Concerto grosso in Bes op.6 nr.11
Richter - Grande Symphonie nr.4 in C (Parijs, 1744)
Hellendaal - Concerto grosso op.3 nr.1 (Ouverture)
De Fesch - Concerto grosso in D op.10 nr.4
Hellendaal - Concerto grosso op.3 nr.2 (deel II)
Corelli - Concerto grosso in D op.6 nr.4 (a 50)
14.15-15.00 uur: Gjermund Larsen Trio - Beroemde hardanger-violist uit Noorwegen met zijn band.
15.15-16.15 uur: Openbare Gypsy Jazz Masterclass door Tim Kliphuis - Leer improviseren in de stijl van Django Reinhardt. Voor de gevorderde vioolstudent, openbaar toegankelijk voor publiek.
16.30-17.15 uur: Tim Kliphuis Trio in Concert - Celebrating Stéphane Grappelli - Beleef de Franse charme van ’s werelds beroemdste jazzviolist.
17.30-18.15 uur: Yannick Hiwat in Concert - een première: Nederlands jazz/poptalent op elektrische viool solo op het podium.
20.15-22.00 uur: Fifty Fiddles All Stars Jam feat. Frankie Gavin, Gjermund Larsen, Tim Kliphuis, Lenneke van Staalen, Yannick Hiwat en Codarts strijkorkest - vioolmuziek uit de hele wereld: Ierland, Noorwegen, India en Amerika.
Zondag 27 september

10.45-11.30 uur: Ochtendraga’s door Lenneke van Staalen: sfeervol wakker worden met Nederlands beste Indiase violist.
11.45-13.00 uur: Openbare Fiddle Masterclass o.l.v. Gjermund Larsen. Voor de gevorderde vioolstudent, openbaar toegankelijk voor publiek.
13.30-14.15 uur: Frankie Gavin in Concert - Levende legende uit Ierland en zijn gitarist spelen spetterende jigs en reels.
14.30-15.15 uur: Jong talent van Codarts - Paganini en Edgar Meyer: virtuoze vioolmuziek van 1800 en nu.
15.30-17.30 uur: Fifty Fiddles Classical Jam m.m.v. Codarts strijkorkest o.l.v. Tim Kliphuis en DOT Quartet - De 8 Seizoenen: een frisse kijk op Vivaldi, Bartók en meer.
19.15 uur: inleiding door Philip Ruitenberg.
20.15-22.00 uur: Holland Baroque & strijkers Codarts
Pärt - Fratres (bew. Agsteribbe)
Bach - Brandenburgs Concert nr.3 in G BWV1048
Loevendie - Presto - Deel 3 van nieuw blokfluitconcert (preview)
Valentini - Concerto grosso in a op.7 nr.11
Händel - Salve Regina HWV241 (Salve regina; Ad te clamamus)
A. Scarlatti - Sinfonia en aria’s uit ‘Ebra d’amor fuggia’ (L’Arianna)
Corelli - Concerto Grosso in D op.6 nr.4 (a50)

Fifty Fiddles Festival
zaterdag 26 en zondag 27 september 2015, diverse zalen de Doelen in Rotterdam

Uitvoerenden
Holland Baroque
Aisslinn Nosky - viool
Eugenia Boix - sopraan
Frankie Gavin - viool
Lenneke van Staalen- viool
Yannick Hiwat - viool
Gjermund Larsen - viool
Tim Kliphuis - viool
Erik Bosgraaf - blokfluit
Codarts studenten en ensembles

Kaarten
Dagkaarten (van € 9 t/m € 29) of weekendkaarten (€ 40) zijn online te bestellen via www.dedoelen.nl/fiddles of telefonisch via 010-2171717.