Komend weekeinde, op 31 oktober en 1 november, viert het Iers Sessie Festival in Nuenen zijn eerste lustrum. Zoals gebruikelijk zullen op zondagavond weer in diverse café's sessies gehouden worden, maar om het lustrum op te luisteren zal op zaterdagavond al de band Pyrates! optreden.

Wat begon als een leuk feest voor het 12,5 jarig bestaan van de Ierse sessies in de Weverkeshof, is in vijf jaar uitgegroeid tot een internationaal bekend festival. Het Iers Sessie Festival bestaat vijf jaar en dat vraagt om een feestje, maar ook om reflectie. Het bestuur van het festival heeft de tijd genomen om te kijken wat er goed is gegaan in die jaren, maar ook zeker naar wat beter kan. Dat heeft er voor gezorgd dat er subtiele veranderingen zijn doorgevoerd, die het festival nog iets dichter bij het publiek brengt zonder de basis van het festival uit het oog te verliezen; het samen muziek maken.
 
In de afgelopen vijf jaar is het Iers Sessie Festival Nuenen enorm gegroeid. Niet alleen het publiek weet inmiddels dat de eerste zondag van november Nuenen een beetje verandert in een Iers dorp. Ook in de sessie wereld heeft men de datum vast staan in de agenda. Het festival heeft een goede naam weten op te bouwen in de Nederlandse sessie wereld maar ook buitenlandse muzikanten weten het festival steeds meer te vinden. “Er komen verschillende muzikanten uit Duitsland en België. Afgelopen jaar zaten er ook Ieren mee te spelen”, vertelt Tum van Noorden, secretaris van het festival. “Ook onder de bezoekers zijn er mensen die speciaal voor het festival uit Schotland en Ierland komen”, voegt Tjeerd Dickhoff, de voorzitter er aan toe. “Eén van hen zei ons afgelopen jaar dat de sfeer hier misschien nog wel beter is dan in Ierland. Een groter compliment kun je denk ik niet krijgen”.
 
In de afgelopen jaren heeft het bestuur vaak gehoord dat men de bekende Ierse meezingers wel een beetje mist tijdens het festival. Een vraag die ze ter harte hebben genomen en waar ze mee aan de slag zijn gegaan. Er zullen dit jaar, op gezette tijden, in een aantal cafés zanggroepen komen zingen. Zo zal bijvoorbeeld het koor ‘The Best Irish Singers’ rondtrekken, zodat er een mooie mix zal ontstaan tussen instrumentale tunes en zang.
 
Maar dat is niet het enige dat tijdens deze jubileumeditie van het festival anders zal zijn. “We hebben besloten om dit jaar niet af te sluiten met een avondprogramma”, zo vertelt Tjeerd. “We willen Nuenen graag warm maken voor ons festival. Daarom hebben we een extra feestelijk optreden geregeld op zaterdagavond in café-bar Van Gogh”. De ‘Pyrates!’ spelen vanaf 21:00 uur een folkrock programma. Compleet in piratenoutfit spelen zij veel van de bekende Ierse folknummers. De band speelde de afgelopen jaren op veel grote folk- en fantasy festivals en dit zal dan ook misschien wel, in omvang, het kleinste optreden zijn dat ze de afgelopen jaren hebben gegeven. De avond belooft een feestelijke start te worden van dit jubileumjaar.
 
Nuenen zal dit jaar dus twee dagen in Ierse sferen verkeren.
Zaterdagavond 31 oktober 2015 vanaf 21:00 uur in Bar van Gogh: de ‘Pyrates!
Zondag 1 november 2015 vanaf 14:00 uur het Iers Sessie Festival Nuenen in Schafrath, Goesting, Ons Dorp, Bar van Gogh, Auberge Vincent en in de Weverkeshof.
De toegang is het hele weekend gratis. Elke locatie heeft weer zijn eigen sfeer. Het is dus zeker de moeite waard om rond te gaan en overal de sfeer en niet te vergeten een biertje te proeven. Het is ook voor iedereen vrij om aan te schuiven en mee te spelen.