Onder het motto diepe melancholie en extreme levensvreugde brengt  De Doelen in Rotterdam op zaterdag 20 februari de  Celtic & Balfolk Night met muziek, dans en workshops. Er zijn optredens van o.a. Fairport Convention, Shooglenifty en Duo Bottasso; er kan gedanst worden met onder meer Wim Claeys & Bruno Le Tron, BmB of Duo Brotto Lopez.

Een avondvullend Keltisch muziekprogramma en een complete balfolkavond vormen zaterdag 20 februari de vierde editie van Celtic & Balfolk Night in de Doelen. Met folkmuziek en dans door musici uit Ierland, Engeland, Schotland, Scandinavië, België en Frankrijk toont het festival de rijke West-Europese tradities. “De combinatie van diepe melancholie en extreme levensvreugde maakt dat de Keltische muziek in al haar diversiteit eeuwig blijft boeien en inspireren”, aldus programmeur van de Doelen Frank van Berkel. “Wegdromen bij de klanken van de Nordic Fiddlers Bloc uit Scandinavië, meedansen op stampende jigs en reels, een draailier of doedelzak uitproberen, of genieten van levende legendes als Fairport Convention en Shooglenifty? Wees welkom bij Celtic & Balfolk Night.

Keltische muziek met folkrockband Fairport Convention, Nordic Fiddlers Bloc en meer
Samen met Steeleye Span, vorig jaar de headliner op Celtic & Balfolk Night, wordt Fairport Convention gezien als de oorsprong van de Britse folk-rock en een van de aanjagers van de revival van Britse folk. Na 45 jaar is de band – met de oorspronkelijke frontman Simon Nicol - nog steeds een van de meest onderhoudende en sterke live acts van de Britse muziekscene. Fairport Convention won een BBC Lifetime Achievement Award en hun revolutionaire album Liege & Lief werd bestempeld tot 'meest invloedrijke folk-album aller tijden'. Naast Fairport Convention staan op de podia tijdens Celtic & Balfolk Night: Shooglenifty uit Schotland, Fred Morrison uit Schotland, Nordic Fiddlers Bloc uit Scandinavië, Korrontzi uit Baskenland, Rachel Hair trio uit Schotland, Socks in the Frying Pan uit Ierland en Duo Bottasso uit Italië.

Shooglenifty
Shooglenifty


Balfolk als de West-Europese salsa of tango
Balfolk is een dansvorm die misschien wel het beste te vergelijken is met salsa of tango. Er wordt veel in koppels gedanst maar ook in groepen waarbij er van partner gewisseld wordt. De basis van de dansen is eenvoudig, waardoor iedereen gemakkelijk kan meedoen. Tegelijkertijd is er veel ruimte voor improvisatie; iedereen kan zich dus uitleven op de dansvloer. Op Celtic & Balfolk Night in de Doelen balfolk met Wim Claeys & Bruno Le Tron invite uit België, Toctoctoc uit Frankrijk, Duo Milleret/Pignol uit Frankrijk, Duo Brotto Lopez uit Frankrijk, BmB met Wouter Kuyper uit Nederland, Itchy Fingers uit Nederland e.a..

Workshops dans en zang & instrumentenproeverij
Aan het begin van het festival kunnen verschillende workshops worden gevolgd, zodat elke bezoeker de rest van de dag kan meedansen. Met een balfolkworkshop voor beginners, dansen uit Frankrijk voor half-gevorderden, een Schotse Ceilidh-workshop, dialoog in parendans voor gevorderden en een zangworkshop gericht op polyfonie en dansliederen uit Frankrijk. Tevens een whiskyproeverij en instrumentenproeverij met draailier en doedelzak.

Zaterdag 20 februari 2016, Celtic & Balfolk Night in De Doelen, Rotterdam
In diverse zalen 14.00 – 00.00 uur
Ga hier naar het event op Facebook

Kaarten
Van € 9 t/m € 25, verkrijgbaar via de kassa van de Doelen via 010 2171717 en www.dedoelen.nl.