Op 5 mei, hemelvaartsdag, vindt het jaarlijkse Gulpener Bluegrass Festival Utrecht weer plaats in en rond De Parel van Zuilen in Utrecht. Deze vierde editie biedt weer een mooie reeks optredens van internationale en Nederlandse artiesten. Een bijzondere primeur is de speciaal geschreven suite van Janos Koolen voor het Kamerorkest Trajectum uit Utrecht. Het kamerorkest speelt samen met Bluegrassmuzikanten de compositie Visions of America.

Het Gulpener Bluegrass Festival Utrecht is een uniek festival in Nederland.
Deze editie biedt een prachtige selectie uit de beste bands van het moment. Topdocenten van het Berklee College of Music (Boston, USA) worden gecombineerd met jong talent uit eigen land en met nieuwe ontwikkelingen in deze mooie muziekscene, waarvan de invloed, al lang voordat de Common Linnets bovenaan het Eurovisie songfestival stonden, steeds meer hoorbaar en voelbaar is geworden.
De termen “Picking and grinnin”, “Kneedeep in bluegrass” en “Grassified” worden steeds meer gemeengoed. Waar het Utrechtse Festival vorig jaar hoge ogen gooiden met de hoofdact Doyle Lawson & Quicksilver uit Nashville Tennessee,  vindt er dit jaar een heuse wereldpremière plaats. Een speciaal gecomponeerd orkeststuk met bluegrass-solisten, getiteld Visions of America en gecomponeerd door multi-instrumentalist Janos Koolen.  Diverse BN’ers staan op het Bluegrasspodium, zoals Frédérique Spigt en Fay Lovski.
Er is een aantal gespecialiseerde handelaren in mooie spullen, en eten en drinken is er volop te genieten.
 
Een flink deel van de bezoekers komt uit België en Duitsland. Dat is opvallend, want het is qua omvang en afgezet tegen de grote festivals een klein, intiem festival. Er blijkt dus behoefte te zijn aan een festival als dit. In toenemende mate zie je in de Nederlandse- en de West-Europese populaire muziekscene, een zoektocht ontstaan naar de oorsprong van populaire muziek, de roots, de herkomst van de gebruikte instrumenten, de feel en de sfeer. Dat muziek in de eerste plaats muziek is, en daarna pas binnen een categorie moet worden geplaatst, is iets waar steeds meer artiesten zich mee bezighouden, en het resultaat hiervan is altijd voelbaar aanwezig op dit Utrechtse festival. Eerlijke, handgemaakte muziek, laagdrempelig, met op de eerste plaats genieten. En Bluegrass…. Omdat Bluegrassmuziek op dit niveau nergens anders te vinden is in zo’n prachtige omgeving en in deze concentratie!
 Bij de Parel van Zuilen komen artiesten en publiek bij elkaar, in letterlijke zin. Dat betekent gezamenlijk genieten van de muziek die ter plekke ontstaat.
Y’all come!

Volledige line-up:
 
The Peregrines (USA), Flats & Sharps (UK), Frédérique Spigt & Medicine Show, Red Herring4Wheel Drive & Jolanda Peters (NL,D, B), Pam Macbeth (USA) & Wim vd Vliert, Casual Hillbillies, Kamerorkest Trajectum met wereldpremière ‘Visions of America’, Shenandoah Special (B/USA), Steam Power, DJ ZJOS en Blue Grass Boogiemen.
 
WANNEER?
5 mei 2016, van 12:00 tot 00:00 uur.
Het Bluegrass Festival is te bezoeken van 12.00 uur ’s middags tot 01.00 uur ’s nachts. Op twee podia wordt afwisselend gespeeld.
 
WAAR?
In en rond: De Parel van Zuilen
(GRATIS PARKEREN BIJ DE SPORTVELDEN VAN ELINKWIJK, 7 MINUTEN LOPEN),
Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
 
KAARTEN:
www.bluegrassfestivalutrecht.nl
€ 25,-- voor de hele dag.