Het Brosella Folk & Jazz festival 2016 mag dit jaar 40 kaarsen uitblazen! Een dergelijke gebeurtenis mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Met zeer veel genoegen trakteert Brosella voor de gelegenheid met een extra prestigieus programma, met op de folkdag op zaterdag 9 juli o.a. Sharon Shannon, The Unthanks en A Filetta, dat voor de gelegenheid twee Italiaanse muzikanten meeneemt.

Naast het muzikale programma zijn er een aantal bijkomende activiteiten die van Brosella Folk & Jazz 2016 een niet te missen feest zullen maken. De kinderen krijgen twee dagen vol plezier met een exclusieve Brosella Kids met allerlei workshops, concerten, enz. … in de Brosella Kids Village.
 
Er wordt een soort Speakers’ Corner gecreëerd in samenwerking met het Brussels Dichters Genootschap: in The Brussels Poets Speakers’ Corner zullen gedichten in allerlei tonen en talen gebracht worden. Brosella zal eveneens foto en affiche tentoonstellingen organiseren in de Vlaamse Raad, bij het Franstalig parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in La Tentation te Brussel. Als parel aan de kroon zal ieder die dat wenst zich het Brosella 40 Book kunnen aanschaffen om er een kijkje te nemen achter de schermen van veertig jaar festival of om met een beetje nostalgie terug te blikken naar een al dan niet ver verleden.
 
De 40ste uitgave van het Brosella Folk & Jazz festival stelt een bijzondere line-up voor die alle generaties en muzikale smaken zal weten te bekoren. Op zaterdag 9 juli staan tijdens de folkdag de volgende namen op het affiche:
 
SHARON SHANNON (IE)
De Ierse accordeoniste Sharon Shannon, medestichter van de groep Arcady en historisch lid van The Waterboys, startte zeer spoedig een solo carrière. Naast vele shows en festivals wereldwijd, heeft ze ook voor twee Amerikaanse presidenten gespeeld (Clinton in The White House en Obama in Dublin).
Sharon heeft ondertussen een legendarische status opgebouwd. De samenwerkingen met Adam Clayton en Bono (U2), Kate Bush, Alison Krauss of nog Sinéad O’Connor spreken voor zich en getuigen van haar veelzijdig talent.
www.sharonshannon.com
 
THE UNTHANKS (UK)
De groep The Unthanks, voorheen Rachel Unthank and Winterset, is doorgestoten naar de top van de huidige Britse folkrock scene. Zij brengen melancholische, soms speelse pop folk composities gecombineerd met de engelachtige stemmen van de zussen Rachel en Becky Unthank. Eenvoud en subtiliteit primeren.
Op Brosella Folk & Jazz 2016 brengen ze, naast bekende nummers van de tien laatste jaren, enkele nummers uit hun laatste album Mount the Air. The Unthanks is gewoon een must!
www.the-unthanks.com

PEDRO CALDEIRA CABRAL (PT)
‘LABYRINTH OF THE PORTUGUESE GUITAR’
Pedro Caldeira Cabral (Lissabon, 1950) is een sleutelfiguur van de hedendaagse muziek. Hij is ook ongetwiijfeld dé grootmeester van de Portugese gitaar. Hij componeert in een geheel eigen stijl die hij met meesterschap, expressiviteit en virtuositeit beheerst.
Met zijn ‘Labyrinth of the Portuguese guitar’, zal Pedro Caldeira Cabral alle mogelijkheden van dit prachtig en uniek instrument belichten. Zijn hedendaagse interpretatie van de muziek van de afgelopen vijf eeuwen neemt ons mee op reis door tijd en ruimte.
www.pedrocaldeiracabral.net
 
SARAH KLENES & OAKTREE (BE)
BROSELLA CARTE BLANCHE
Speciaal voor hun carte blanche voegen Sarah Klenes en de leden van haar groep, Annemie Osborne en Thibault Dille, drie gastmuzikanten toe aan hun OakTree: Michel Massot (op tuba en trombone), Tcha Limberger (op viool) en, speciaal voor Brosella Folk & Jazz 2016, doet ook Franse zanger, fluitist en componist Magic Malik mee in deze Carte Blanche.
Voor de gelegenheid zullen ze nieuwe composities brengen, geïnspireerd door de cycli van de seizoenen, het leven, de natuur, de ademhaling. Hun muziek zal het publiek prikkelen om te dansen, in alle vrijheid en spontaniteit, en uitnodigen in een ongewone wereld waar de stemmen zich in een muzikale permacultuur van licht en geluid verweven.
www.oaktreetrio.com
  
A FILETTA, PAOLO FRESU & DANIELE DI BONAVENTURA (FR-CORSICA/SARDINIË)
‘Danse mémoire danse’ is het resultaat van een boeiende samenwerking tussen de magische stemmen van het polyfonische, Corsicaans gezelschap A Filetta en twee grote Italiaanse lyrische improvisatoren:  de trompettist en bugel speler Paolo Fresu en bandoneonist Daniele di Bonaventura.
Corsicanen en Italianen, polyfonisten en jazzmuzikanten, allen geworteld in hun tradities zullen met hun stemmen, trompet en bandoneon helpen de idealen, maar ook de dromen van de ‘cloud princes’ Aimé Césaire en Jean Nicoli te voorschijn brengen met hun muziek. Een muziek die niemand en daarom iedereen toebehoort.
www.afiletta.com 
www.paolofresu.it  
www.danieledibonaventura.com

9 en 10 juli 2016, Brosella Folk & Jazz in het Groentheater, nabij het Atomium in Brussel (B)
Meer info en alle namen die op de jazzdag zullen spelen vind je op www.brosella.be.