Onder meer Gregory Porter, Bazart, Doe Maar, Warhaus, Het Zesde Metaal, Daniel Norgren, J. Bernardt, Kommil Foo, Leyla McCalla, DAAU en CC Smugglers waren al aangekondigd. Vandaag komen er 11 acts bij op het affiche van Dranouter 2017, dat zal plaatsvinden van 4 t/m 6 augustus: Tamikrest, Stef Kamil Carlens, Gabriel Yacoub, Charlie Cunningham, McGowan & Munnelly, Strograss, Cocos Lovers, Swinder, Elanor, Nijghse Vrouwen en Boom'n van de weireld.

Nieuwe namen
Blues uit de Sahara! Sinds hun debuut Adagh in 2009 wordt Tamikrest gezien als de vaandeldrager van de nieuwe generatie Toeareg-muzikanten. Als muzikale erfgenamen van Ali Farka Toure geven ze een hedendaagse injectie aan de Afrikaanse blues. Ze staan garant voor hypnotiserende, intense woestijnblues met broeierig gitaarspel, stuwende percussie en enigmatische vocalen. Ze waren reeds aangekondigd voor de editie van vorig jaar maar toen annuleerden ze hun volledige Europese tournee omdat ze zich wilden focussen op de opnames voor hun nieuw album. Wel, goed nieuws: dat nieuw album is er ondertussen, getiteld Kidal en werd ondertussen overladen met superlatieven. Eén ding is zeker, er zal bewogen worden voor de Mainstage op zondag 6 augustus!

Met Stuck In The Status Quo, het eerste album dat hij uitbracht onder zijn eigen naam, gaat Stef Kamil Carlens terug naar ‘the art of songwriting’ en de pure muzikale pracht die we kennen van zijn Zita Swoon verleden. Verhalende songteksten die je instant meenemen naar zijn rijke verbeeldingswereld, ingepakt met subtiele instrumentatie. Zoals hij vroeger bruggen bouwde tussen artistieke disciplines met Zita Swoon Group, sloopt hij nu de grenzen tussen verschillende muzikale genres. Live worden de nieuwe songs vertolkt door Carlens en een vijfkoppige band. Er komt ook heel wat werk uit zijn inmiddels rijke repertoire (Moondog Jr, Zita Swoon, ...) aan bod, al dan niet voorzien van een nieuw jasje. Le nouveau Stef Kamil est arrivé!

Gabriel Yacoub is een icoon van de Franse folk en werd geboren als zoon van een Libanese vader en een Franse moeder. Als tiener werd hij in de jaren ’60 volop beïnvloed door Amerikaanse folk grootheden als Bob Dylan en Woody Guthrie. Hij was slechts 18 jaar toen hij ingelijfd werd door Alan Stivell als zanger en gitarist. Begin de jaren ’70 stichtte hij met zijn toenmalige vrouw Marie Sauvet zijn eigen band Malicorne, die uitgroeide tot één van de vaandeldragers van de Franstalige folk. Ook wanneer het doek viel over Malicorne bleef Gabriel experimenteren met zowel middeleeuwse, traditionele als moderne folk geluiden. Dat hij in Frankrijk heel hoog aangeschreven staat, werd in 2013 ook officieel bekrachtigd, want hij er benoemd tot ‘Officier van de Kunsten en de Letteren’ door de minister van Cultuur. Met tientallen albums op zijn conto en een ongekende experimenteerdrift is Gabriel Yacoub uitgegroeid tot een grote Mijnheer van de Franse muziek.

Charlie Cunningham resideerde twee jaar in Sevilla om er aan zijn songs en sound te sleutelen. De invloed van de Spaanse zon, het mediterrane leven en flamenco schemeren dan ook door in zijn percussief gitaarspel. Vergelijkingen met artiesten als José Gonzalez, Ben Howard en Damien Rice zijn bijgevolg niet uit de lucht gegrepen. De man bracht reeds 3 EP’s (Outside, Breather en Heights) uit, goed voor meer dan 10 miljoen streams! Zijn debuutplaat 'Lines’ verscheen in januari en werd in Groot-Brittanië flink bejubeld. Ben jij klaar om je te laten betoveren door de virtuoze en intieme melodieën van Charlie Cunningham? 

Mocht je zeggen dat trekzakvirtuoos David Munnelly Ierse muziek speelt, dan zou je de man schromelijk tekort doen. Samen met gitarist Shane McGowan (neen, niet te verwarren met het zingend drankorgel van The Pogues) weet hij ieder publiek te betoveren met jigs en reels – waarbij de invloed van Django Reinhardt niet te ontkennen valt – zelfs een musettewals, een klassiek deuntje of tangoriff passeert de revue. Van de uitgestrekte Highlands naar de gipsy swing van de zigeunerkampen, voor David Munnelly en Shane McGowan is het slechts een kleine stap. Zou the real – die zonder tanden – Shane McGowan het duo voor ogen hebben gehad toen hij Fiesta schreef en het had over The Rambling Boys of Pleasure? Anyway, ruim plaats McGowan & Munnelly!

De muzikanten van Strograss brengen op een heel eigen manier invloeden uit bluegrass, folk, country, vroege jazz en pop samen in aanstekelijke songs. Naast boeiende teksten, eigenzinnige arrangementen en stevige riffs heeft Strograss ook een uniek geluid met een rijke soundscape, uitgepuurde vocals en een goed geoliede bezetting met viool, banjo, accordeon, gitaar en contrabas. Met hun tweede album Brother Earth gaan ze verder op hun elan en dat is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven, want ze zijn genomineerd als Belgische act voor het European World of Bluegrass Festival 2017, waar Curly Strings (zie Festival Dranouter 2016) vorig jaar met de prijzen ging lopen. Als dat geen goede referentie is! Homegrown bluegrass uit het Meetjesland op Dranouter? Check.

Het zevenkoppige Cocos Lovers heeft zijn thuishaven in het Britse Deal (nabij Dover) en hoewel ze dus slechts op enkele tientallen kilometers van onze kustlijn vertoeven, klinkt hun folk –en rootsmuziek verdomd atypisch. De stem van leadzanger Billy Glinn doet meermaals denken aan de jonge David Byrne van Talking Heads. De Co-cos sound wordt tot leven gewekt met een straf arsenaal aan instrumenten als mandoline, akoestische en elektrische gitaren, banjo, accordeon, viool, zingende zaag, fluit, drums en percussie. Dankzij de harmonieuze samenzang, glorieuze melodieën en swingende Afrikaanse ritmes doet de band af en toe denken aan bijvoorbeeld Fool’s Gold, Fanfarlo of Boy & Bear.

Swinder, de Groningse band rond singer-songwriter Bas Schröder, schrijft liedjes in het Gronings dialect, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock. De vijfkoppige band is in het Noorden van Nederland inmiddels een begrip, wat resulteerde in podiumplaatsen op de meest prestigieuze festivals die Nederland rijk is, zoals Eurosonic, Welcome to the Village, Here Comes The Summer en Noorderzon. Hun gelijknamige debuutalbum verscheen bij het gerenommeerde kwaliteitslabel Excelsior Recordings en in 2016 werden ze eveneens finalist van het Nekka Nacht concours. Door hun lichtvoetigheid, uitgebalanceerde liedjes en verstilde ballades zou je ze muzikaal ook best kunnen vergelijken met bands als Big Star en Lemonheads.

De Vlaamse folkband Elanor stak voor het eerst zijn neus aan het venster in 2013 met een gelijknamig EP’tje en hoewel de band nog maar een paar jaar bestaat, hebben de vijf muzikanten nochtans heel wat folk watertjes doorzwommen. Stichtend lid Bert Leemans (accordeon) kan je kennen van EmBRUN en Variomatic, Jelle Van Cleemputte (bas) van Les Bandits de Belleville & Zinger en Thomas Hoste (draailier) van Cecilia. Samen met Bart Praet (doedelzak & fluit) en Kuni Quintens (DADGAD gitaar) staan ze garant voor opperbovenste, energetische folk, die bovendien héél dansbaar en vernieuwend is, zonder daarbij de traditionele elementen te verloochenen.

De beroemde tekstschrijver Lennaert Nijgh schreef een schat aan liedjes, vooral bekend in uitvoeringen van Boudewijn De Groot, Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Ellie Nieman en Rob de Nijs. Denk maar aan de tijdloze parels Meneer de President, Testament, Meisje van 16, Ik doe wat ik doe, Malle Babbe en Pastorale. Onder impuls van Astrid Nijgh, Lennaerts eerste vrouw, zal dit heerlijke repertoire alle eer aangedaan worden door vier dames, voor de gelegenheid omgedoopt tot Nijghse vrouwen. De vier Nijghse vrouwen, Astrijd Nijgh, Riet Muylaert (Jackobond), Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman nemen je mee op een herkenbare maar verrassende ontdekkingsreis doorheen zijn oeuvre, hierin begeleid door muzikanten Jan Van Looy en Peter Verhaegen.

Wereldmuziek uit de Westhoek? C’est possible? Ah, oui! Boom’n Van De Weireld zingen in het Frans-Vlaams. En in het Nederlands, West-Vlaams, West-Frans, Neder-Vlaams, Vlaams-Frans en op eenvoudig verzoek zelfs in het Nederwestfransvlaams. Gezang, accordeon, drums en gitaren wortelen in de stevige potgrond van vier koperblazers. Hoog in de kruinen versmelt chanson met een vleugje Franse pornopop, hier en daar sijpelt een straaltje jazz als zonlicht door het gebladerte en af en toe klinkt de Balkan van tussen de massieve stammen. Feestje? Feestje!

Nieuwe camping formule 'Comfort Zone'
Dit jaar wordt, naast de traditionele 'Camping Zone' en 'Stille Camping Zone', een nieuwe camping formule, namelijk de 'Comfort Zone’geïntroduceerd. Mag het iets meer zijn? Wens je wat meer comfort? Dan is het Comfort Zone arrangement helemaal op jouw lijf geschreven!

Wat kan je verwachten als je kiest voor de Comfort Zone camping?

een ruime, afsluitbare houten chalet in een rustige, groene omgeving
parking voor 1 wagen op Comfort Zone camping
aparte douches en toiletten
1 stopcontact, bijvoorbeeld om je smartphone of gsm op te laden
een oplaadbare LED lamp
ontbijt op zaterdag, zondag en maandagochtend (uitgebreide buffetformule)

Festival Dranouter
4-5-6 augustus 2017
Alle informatie over bands, programma, camping en tickets is te vinden op www.festivaldranouter.be.