Goed nieuws voor liefhebbers van alles wat met bluegrass, country en americana te maken heeft. Naast bluegrass grootheid Sierra Hull (USA) als headliner zullen ook o.a. Bob Wayne, Legendary Shack Shakers en Flats & Sharps deel uitmaken van het affiche van het Rotterdam Bluegrass Festival, dat plaatsvindt van 23 t/m 25 juni op het Pijnackerplein in Rotterdam.

Rotterdam Bluegrass Festival weet dit jaar veel internationale artiesten te strikken voor een optreden in het Oude Noorden. Zo komen een aantal Amerikaanse bluegrasshelden voor een exclusieve Nederlandse show naar Rotterdam. Sierra Hull, Bob Wayne en de Legendary Shack Shakers zullen van 23 t/m 25 juni te zien zijn in de havenstad. Ook Los Hermanos Cubero, Pete Allen Family Band, Carrie Nation & the Speakeasy, Leadbeaters, Pine Street Ramblers, Picking Ivy en schrijver Christophe Vekeman komen naar het Rotterdam Bluegrass Festival. Verder staan er ook onder meer de Barcelona Bluegrass Band (Spanje) en Tangarine, de formatie van de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks, bekend als huisband van tv-show De Wereld Draait Door. Verdeeld over twee podia treden er in juni bijna dertig artiesten op in Rotterdam. Het festival is gratis toegankelijk.

Bluegrass is Amerikaanse folkmuziek. Het is de muziek van Ierse en Schotse immigranten in de bergstreken van het oosten van de Verenigde Staten, met stevige invloeden uit de jazz en de blues. Opzwepende ritmes, meerstemmige zang, banjo, viool en contrabas – het zijn enkele basisingrediënten van een muziekstijl die een revival lijkt door te maken.

Sinds 2009 vindt in volkswijk het Oude Noorden in Rotterdam een jaarlijks bluegrass festival plaats. Aanvankelijk was het een kleinschalig evenement, vernoemd naar het plein waarop het plaatsvond. Ook deze zomer vindt het festival weer plaats op het charmante Pijnackerplein, maar inmiddels is het omgedoopt tot Rotterdam Bluegrass Festival, en worden in drie dagen zo’n twaalfduizend bezoekers uit heel Europa verwacht.

De komst van Sierra Hull bevestigt de internationale reputatie van het Rotterdam Bluegrass Festival. “Negen edities geleden begonnen we met een zo’n 250 toeschouwers en vooral lokale artiesten,” vertelt organisator Guido de Groot. “Dat straks de internationale top in de muziekkapel op het Pijnackerplein staat, is een droom die uitkomt.” Tegelijk wil hij dat het een buurtfestival blijft. “We brengen folkmuziek in een volkswijk, dat maakt het zo mooi. Iedereen komt hier bij elkaar, de sfeer is volkomen ongedwongen. En we houden ons festival gratis, om die unieke sfeer te behouden.”Workshops, comics en meer
Maar het blijft niet bij ‘bands kijken’ alleen. Gedurende het festival zijn er tal van workshops, masterclasses, jams en tentoonstellingen te bezoeken. Het persoonlijk contact tussen artiest en publiek spelen daarbij een grote rol. Net als tijdens eerdere edities is er ook dit jaar volop aandacht voor de underground stripcultuur, die opmerkelijk verweven is met de bluegrass. Sierra Hull
Sierra Hull


Sierra Hull (USA)
Exclusief voor het Rotterdam Bluegrass Festival komt de Amerikaanse Sierra Hull naar Europa. Zij wordt internationaal gezien als een van de meest begaafde en invloedrijke artiesten in het genre. Haar beheersing van de mandoline, gitaar en mandocello zijn even verbluffend als haar zang. Niet voor niets werkte Hull sinds haar debuut samen met alle grote namen in de bluegrass en sleepte ze vele prijzen in de wacht.

Bob Wayne (USA)
Als je een album vol covers maakt, uiteenlopend van Britney Spears tot Guns ’n Roses, dan ben je echt een koelbloedige baas. En óf Bob Wayne dat is: deze country-outlaw is al jaren beroemd en berucht om zijn rauwe countrysongs op rockabilly-tempo met een punkattitude van heb ik jou daar. Hij stond al op Speedfest en Wacken Open Air, maar komt nu toch echt naar Rotterdam met zijn nieuwe album ‘Bad Hombre’ op zak. Mark our words: na deze show wil jij ook een truckers cap, een wijd leren jack en raggen op je gitaar tot je vingers bloeden.

Legendary Shack Shakers (USA)
Is het een voorbijrazende, op hol geslagen colonne stoomlocomotieven? Is het de echo van Hendrix’ stratocaster op het moment dat hij de fik inging? Is het engelengezang en zou de God der Blues dan tóch bestaan? Je bent warm: het zijn de Legendary Shack Shakers met mr. J.D. Wilkes op mondharmonica. Blues, punk, rock en country in de mix met een waarlijk legendarische performance. De Legendary Shack Shakers speelden met The Black Keys, Hank Williams III en leverden muziek voor HBO’s tv-serie True Blood. Beroemdheden als Robert Plant en Stephen King verklaarden zich al fan. Niet te missen!

Flats & Sharps (UK)

Zet je schrap voor dé Britse bluegrass en country belofte van dit moment: Flats & Sharps. Dat het gek kan lopen met je band bewijzen deze jonge honden. Zo speel je met je 17-jarige vrienden op de hoek van een straat in Cornwall – en zo speel je het jaar rond in de meest te gekke venues en op waanzinnige festivals zoals de O2 in Londen. Flats & Sharps maakten monstersprongen sinds hun eerste EP Always There uitkwam. Mannen, houd uw vrouwen, dochters én moeders in de gaten, want dit vijftal is naast onuitstaanbaar goed, ook nog eens woest charmant.

Poëzie en verhalen met Christophe Vekeman
Rotterdam Bluegrass Festival heeft meer te bieden dan alleen muziek. Naast workshops, masterclasses en tentoonstellingen is er ook poëzie te horen. Christophe Vekeman, de Gentse schrijver met de kuif, komt naar Rotterdam. Vekeman maakt deel uit van het Nederlandse Nightwriterscollectief, samen met onder meer Kluun, Tommy Wieringa en Herman Koch. Christophe komt vertellen over Johnny Paycheck: één van de prominentste en talentrijkste ‘outlaws’ uit de geschiedenis van de countrymuziek. Hij leidde een leven van excessen, duisternis, geweld, toestanden, heel wat hoogtepunten en nog veel meer tegenslag.

23 t/m 25 juni 2017, Rotterdam Bluegrass Festival
Meer informatie op www.bluegrassfestival.nl