Op zaterdag 8 en zondag 9 juli vindt de 41ste editie van Brosella Folk & Jazz plaats. Op de folkdag (zaterdag) staan optredens gepland van Music 4 A While, Nezar Omran, Okra Playground, MANdolinMAN XL, Jonathan De Neck, Voxtra en de East Gipsy Band & Tim Ries.

Met zeer veel genoegen stelt Brosella het programma van het 41ste Brosella Folk & Jazz festival voor. Andermaal zal het publiek zich kunnen laten meeslepen door de prachtige muziek van een selectie uit de beste Belgische en buitenlandse folk- en jazzartiesten. De kinderen krijgen twee dagen vol plezier met een exclusieve Brosella Kids met allerlei workshops, concerten, enz…
De 41ste uitgave van het Brosella Folk & Jazz festival stelt een bijzondere line-up voor die alle generaties en muzikale smaken zal weten te bekoren.

ZATERDAG 8 JULI (FOLKDAG)
 
MUSIC 4 A WHILE (BE)
 
Een ontmoeting tussen de Oude muziek en Jazz, of hoe muzikanten met een klassieke opleiding, maar die zich voornamelijk in de jazzwereld bewegen, zin kregen om samen een totaal nieuw muzikaal avontuur te beleven ... zoals het hedendaags en speels herlezen van John Dowland, Claudio Monteverdi, Henry Purcell en Guillaume de Machaut.
 
NEZAR OMRAN (SY)
 
Verwacht je niet aan klassieke folkmuziek, maar aan een eigen interpretatie van de Oriëntaalse Maqam, een traditioneel Arabisch genre. Tegenwoordig worden in deze tijden van oorlog weinig festivals of concerten meer georganiseerd in Syrië, maar dank zij Brosella Folk & Jazz krijgt deze trompetspeler - én zijn vijfkoppige band uit Damascus - de kans om te concerteren voor het talrijke publiek dat jaarlijks afzakt naar het Brusselse Groentheater.
 
OKRA PLAYGROUND (FI)
 
De muziek van ‘Okra Playground’ voert de luisteraar mee in een verhaal vol hypnotiserende beats en mystieke energie. Traditionele folkinstrumenten als de kantele en de gebogen lier zorgen voor vernieuwende en spannende soundscapes, in een prikkelende symbiose met meer moderne instrumenten. De bandleden slagen er wonderwel in om kleurrijke volksliederen in een frisse moderne stijl te brengen, en toch diep geworteld te blijven in de Finse muziekgeschiedenis.
 
MANdolinMAN XL (BE)
 
MANdolinMAN, opgericht in 2011, groeide al snel uit tot zowat het beste Belgische mandoline-quartet ooit. Vlaamse instrumentale traditionele muziek heeft zelden zo exotisch en verfrissend geklonken. Voor deze festival-editie heeft Andries Boone het programma MANdolinMAN XL uitgewerkt met nieuwe arrangementen voor sextet op nummers uit het traditionele repertoire van Vlaams-Brabant en de Brusselse rand. Verwacht je aan een wervelende crossover, van musette tot jazz, en alles daartussen.
 
JONATHAN DE NECK – CARTE BLANCHE (BE, FR, PT, AR)
 
Met de Carte Blanche, die Brosella hem aanreikt, wil deze diatonische accordeonspeler zich nog meer verdiepen in het verleggen van de grenzen van het accordeonspel, door samen te werken met muzikanten die voor hem nieuwe wegen openen. Hij voelt zich recent sterk tot Latijnse & mediterrane muziek aangetrokken. Hierdoor neemt hij in zijn verhaal artiesten mee uit Zuid-Europa en Argentinië, naast die uit eigen land.
 
VOXTRA (BE, FI, AL, MG, IT)
 
Voxtra is een ambitieus project waarin de wonderlijkste zangtradities elkaar ontmoeten. In een fusie, die geen fusie is – iedere traditie blijft bijzonder herkenbaar – ontdekken we snikkende iso-polyfonie uit Albanië, rurale cantu a tenore uit Sardinië, Beko uit Zuid-Madagascar, rune-liederen en joik uit Finland en verhalende volkszang uit België. Naast diepe emotie en gewaagde muzikale combinaties kijk je naar opzwepende dansen met de nodige humor in een concertpresentatie die geen seconde verveelt.
 
EAST GIPSY BAND & TIM RIES (HU,US)
 
Improvisatie en jazzelementen staan centraal in hun muziek. De band, opgericht door József Balázs, brengt composities van bekende Franse, Duitse, Italiaanse, Hongaarse en Roma-componisten. De band speelde in de beste jazz clubs van New York en Toronto en toerde in Noord-Amerika en Europa. Hun debuutalbum werd in 2011 uitgebracht met de beroemde Amerikaanse jazzsaxofonist, pianist, componist en arrangeur, Tim Ries, die zowel in de rockmuziek als de jazz actief is.

Zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017, Brosella Folk & Jazz in het Groentheater in Brussel (B). Meer info en het programma van de jazzdag op zondag vind je op: http://brosella.be/nl.