Twee van de oudste en meest prestigieuze folkfestivals ter wereld, het Amerikaanse Newport Folk Festival en het Engelse Cambridge Folk Festival, gaan hun krachten bundelen en dat wordt het begin van een nieuwe en unieke artistieke transatlantische samenwerking.

newport folk festival en cambridge folk festival logos
Algemeen directeur Steve Bagnall van Cambridge Folk Festival laat weten dat het festival altijd al de grenzen van de folk opzocht in zijn programmering en dat ze uitzien naar de samenwerking met een ambitieus festival als Newport, dat een flink artistiek erfgoed met zich meedraagt. Een band aangaan met Newport zal beide festivals de kans geven om unieke en buitengewone mogelijkheden te verkennen die het publiek aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zullen aanspreken.

Het Newport Folk Festival heeft al een bijzondere plek in de Amerikaanse muzikale en culturele geschiedenis sinds 1959. Het was een broedplaats voor de Civil Rights Movement in de jaren ’60 van de vorige eeuw en de plek waar Bob Dylan in 1965 zijn beroemde overstap maakte naar elektrische gitaar. In dat jaar waren er ook de eerste grote optredens van Joan Baez, James Taylor, Joni Mitchell en Arlo Guthrie (zoon van Woody), en kwam er een opleving van gospel, Cajun en blues. Tot op de dag van vandaag bedient het festival een publiek dat zowel vernieuwing wil als de traditie weet te waarderen. Newport heeft ook een essentiële rol gespeeld in de oprichting van het Cambridge Folk Festival. Nadat hij de documentaire Jazz On A Summer’s Day, over het Newport Jazz Festival van 1958, had gezien, besloot Ken Woollard om te beginnen met het Cambridge Folk Festival in 1965.

Jay Sweet, uitvoerend producent van het Newport Folk Festival, is enthousiast over het feit dat Newport Folk Festival en Cambridge Folk Festival vanaf volgend jaar een partnerschap aangaan. Daardoor zullen er ideeën en ervaringen met elkaar uitgewisseld kunnen worden, maar ook sommige muzikanten, mensen die tegelijk opgroeiden en op hun eigen manier een rol gespeeld hebben in de vorming van het folklandschap aan beide kanten van de Atlantische oceaan. Dit partnerschap maakt het mogelijk om een beetje Newport naar Cambridge te brengen en andersom.

Vanaf 1965 heeft Cambridge een naam verworven met het oprekken van de grenzen en de definitie van wat als folk beschouwd kan worden door de beste traditionele folkmuzikanten uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland samen te programmeren met innovatieve hedendaagse acts, sterke Amerikaanse country, blues en roots en gerenommeerde singer-songwriters. De line-up heeft altijd de veranderingen in de muziekwereld weergegeven, van de jaren ’60 tot nu, en is nog steeds een inspirerende mix van oud en nieuw. Op het festivalpodium stonden legendarische namen als Paul Simon, Shirley Collins en Christy Moore toen ze nog aan het begin stonden van hun carrière en dit jaar, zes jaar na zijn debuut op The Den (het podium waar het festival een plek biedt aan opkomend talent), is Jake Bugg een van de headliners.

Verdere details van het partnerschap zullen bekend gemaakt worden na de edities van 2017,  Cambridge Folk Festival vindt plaats van 27 t/m 30 juli (https://www.cambridgelivetrust.co.uk/folk-festival), Newport Folk Festival is van 28 t/m 30 juli (http://www.newportfolk.org/).