Zie ook http://www.wittetheater.nl/ en voor ELSA: http://www.xs4all.nl/~ervanel/ELSA,%20the%20band-ned.htm.

Flink wat folk komende dagen op EuroSonic

Meer dan 150 Nederlandse en buitenlandse bands spelen van 13 tot en met 15 januari, op de festivals Noorderslag en EuroSonic in Groningen. Op EuroSonic (do 13 en vr 14 jan op 16 verschillende locaties) spelen voor het grote publiek redelijk onbekende bands en acts uit 21 landen. Op Noorderslag, (za 15 jan op 7 podia in de Oosterpoort) komen uitsluitend Nederlandse acts.
Het aandeel folk en aanverwante muziek is de eerste twee dagen op Eurosonic groter dan op het alsluitende Noorderslag. Hoewel daar in de Oosterpoort ook nog een aardig avondje valt samen te stellen uit de ruim 30 acts met concerten van Beef (reggae), Solo (singer-songwriter), Mondo Leone (multimedia-minstreel Leon Giesen), Wende Snijders (chanson) en Smutfish (americana).
Eurosonic biedt op donderdag en vrijdag telkens zo'n 60 concerten. Het is voor de folkliefhebber best aantrekkelijk. Het is aan te raden je van te voren goed te oriënteren omdat sommige van de zestien locaties van oudsher erg druk zijn zoals het Grand Theatre, Vera, Huize Maas en de Stadsschouwburg.

Folkaandeel
Er zijn op Eurosonic zeven Scandinavische acts die op een of andere manier linken naar folk Op donderdag zijn er dat drie: Niko Valkeapaä (de Leonard Cohen van Lapland), Dadafon (Noorse afro/scandipop) en Sondre Lerche (Noorse singer-songwiter). Verder zijn op donderdag ook minstens de moeite waard: Iain Archer (Ierse singer-songwriter), Sons and Daughters (Schotse americana), Bird (Ierse singer-songwriter Janie Price), The Yearlings (Americanan uit Nederland), Mugison (Ijslandse folk-elektronica), Maskesmachine (Vlaamse dadaïstische folkpop), Sioen (singer-songwriter uit België) en Johan (melancholieke gitaarpop uit Nederland).

Gåte
De Scandinavische folkinjectie is vrijdag nog boeiender dan de dag ervoor met Janove Ottesen (Noorse voorman van Kaizers Orchestra solo), Gåte (Noorse folk gekoppeld aan progressieve rock; samenstelling: Gunnhild Sundli (zang , viool), SveinungSundli (viool,toetsen), Magnus R. Børmark (gitaar, synthgitaar,synth), Gjermund Landrø (basgitaar) en Martin V. Langlie (drums, percussie)) en Thomas Dybdahl (Noorse singer-songwriter met gevoel voor americana). Deze drie vullen die avond vanaf 20 uur de grote zaal van het Grand Theatre op de Grote Markt 35. De bovenzaal biedt dan drie Engelse bands: The Memory Band (avantgarde-folk), Gravenhurst (neofolk rond singer-songwriter Nick Talbot) en Aberfeldy (pastorale sterke vocale pop). Ook niet te missen op vrijdag: Pål Jackman (Noorse singer-songwriter), Bunnyranch (warmbloedige fadoloze gitaargestuurde romantiek uit Portugal), Bettie Serveert (gitaarpop), Le Peuple de L'Herbe (Franse wereldbeat), Mickey Harte (Ierse singer-songwriter), Nox (Folkdance uit Hongarije), (Duitse folkmetal), RegicideEl Tattoo Del Tigre (Mambo uit België), Macaco (wereldbeat uit Barcelona), Gabriel Rios (wereldbeat door Belgische Puertoricaan). NB: P18 is geannuleerd.

Seminar
Eurosonic en Noorderslag hebben nogal wat onbekende acts op hun affiche. Een walhalla dus voor festivalorganisatoren, managers, radio-dj's en platenbazen: ze lopen er allemaal rond. Voor hen is er ook het Noorderslag Seminar, waar dit keer tenminste vijftienhonderd deelnemers worden verwacht, van wie zo'n driehonderd uit het buitenland.
Zie voor een compleet programma: www.noorderslag.nl