-27 februari 2005

Harry Smith: music film art life, is een festival dat eind februari eer zal betonen aan Harry Smith, een icoon van de twintigste eeuw waarin popcultuur en avantgarde samenkomen. In nauwe samenwerking met De Balie presenteert Paradiso een Grand Weekend, waarbij leven, werk en nalatenschap van Smith centraal staan. Het programma in Paradiso speelt zich af op zaterdag 26 februari; in de Balie op de overige dagen. In Rotterdam zal de Stichting Worm het filmprogramma presenteren in zaal De Unie.

Harry Smith (1923-1991) was verzamelaar, musicoloog, filmer, schilder en levenskunstenaar. Voor muziekliefhebbers is Smith de man achter ‘The Anthology of American Folk Music’: een verzameling van 84 songs, in 1952 gebundeld op zes elpees, die geldt als de bakermat van de populaire muziekcultuur in de Verenigde Staten. Zeker sinds de heruitgave op cd, in 1997, geldt The Anthology als een muzikale oerbron waar niemand omheen kan. Voor filmkenners is Harry Smith de cineast die een oeuvre achterliet dat geldt als een hoogtepunt in naoorlogse avantgarde cinema. Smith ontwikkelde zijn eigen animatiemethode en maakte naam met intense, experimentele films waarin de relatie tussen kleur en geluid, en die tussen geluid en beweging centraal staat.

De nalatenschap van Harry Smith zal aan bod komen middels films, lezingen / presentaties en live-optredens. Zo is er een optreden van the Handsome Family: het echtpaar Brett en Rennie Sparks uit Alberquerque, dat in hun muziek de geest van The Anthology op letterlijk fabelachtige wijze laat weerklinken. The Handsome Family zal een speciale set spelen, waarin de songs van The Anthology centraal staan.
Ook is er een speciaal optreden van de Friese zanger-muzikant en schrijver Meindert Talma met band. Talma, tevens historicus, boog zich over de songs van de verzameling, die alle zijn opgenomen tussen 1927 en 1932. Hij zal een set spelen waarin hij de Amerikaanse ‘originelen’ in het Nederlands vertolkt. Daarnaast is present David Eugene Edwards: de voorman van de band Sixteen Horsepower, die met zijn eigen project Woven Hand de hedendaagse erfenis van The Anthology op indringende wijze vorm geeft. Rani Singh beheert het archief van Harry Smith. Zij zal in een presentatie ingaan op leven en werk van Smith. De inleiding van de avond in Paradiso komt van schrijver en programmamaker Roel Bentz van den Berg.

Bijna alle films die Harry Smith ooit maakte zullen in De Balie worden vertoond, van donderdag 24 februari tot en met zondag 27 februari. Op het programma staat ondermeer een speciale uitvoering van Heaven and Earth Magic (ook bekend als #12, uit 1962): Een sleutelwerk van Smith, waarin zogenaamde cutout animation, dat wil zeggen: geknipte papierfiguren, een mysterieuze animatiewereld vormen waarin niets is wat het lijkt. Ook komen de Early Abstractions, gemaakt tussen 1939 en 1952 aan bod. Deze reeks korte animatiefilms van Smith zal speciaal voor deze gelegenheid worden begeleid door jazzdichter en dj Jules Deelder. De inleiding bij de films van Harry Smith in de Balie zal worden verzorgd door filmmaker Joost Rekveld.

Programmatisch overzicht van dag tot dag:

Donderdag 24 februari / De Balie Als opwarmertje vandaag de documentaire Lomax the songhunter, gemaakt door Rogier Kappers over Alan Lomax: die andere muziekverzamelaar die vaak samen met Harry Smith in één adem wordt genoemd. Kaartverkoop aan de kassa van de Balie. Vrijdag 25 februari / De Balie Vertoning van de filmreeks 'Early Abstractions', door schrijver en dj Jules Deelder voorzien van bijpassende Jazz/Bebop tracks. Daarnaast een bijzondere vertoning van het sleutelwerk #12: Heaven and Earth Magic, op de oorpronkelijke wijze, met dia's en kleurfilters. Vooraf een introductie door filmmaker Joost Rekveld. Kaartverkoop aan de kassa van de Balie.

Zaterdag 26 februari / Paradiso Een speciaal optreden van the Handsome Family, die een set zullen spelen waarin ‘de originelen’ van The Anthology centraal staan. Ook is er een uniek optreden van Meindert Talma & the Negroes, die songs van de verzameling in het Nederlands zal vertolken. Daarnaast een optreden van zanger-gitarist David Eugene Edwards (Sixteen Horsepower, Woven Hand); een presentatie over leven en werk van Harry Smith door Rani Singh (die de nalatenschap van Smith beheert) en een inleiding door schrijver-programmamaker Roel Bentz van den Berg. Vertoon van een filmkaartje van de Balie geeft recht op 2,50 korting bij de entree.

Open 19.30 * Aanvang 20.00 *Entree 20,- inclusief * voorverkoop start zaterdag 15 januari.

Zondag 27 februari / De Balie

HARRY SMITH: MUSIC FILM ART LIFE lokatie: de Balie

Vanaf 13.00 vertoning van vrijwel alle films die Harry Smith ooit maakte: Van #1: A strange dream (1946) tot en met #18: Mahagonny (1970-80), alsmede de intrigerende biografische documentaire American Magus. Kaartverkoop aan de kassa van de Balie.