Programma Trad.It! in Grongen veeelbelovend met o.a.: Danú en Groupa

Op zaterdag 16 april staat in De Oosterpoort in Groningen voor de derde keer het folkfestival Trad.It! op de agenda. Net als de voorgaande twee jaren kun je ook nu een avond lang genieten van handmade music, gespeeld door een tiental gevestigde én nieuwe namen uit de Europese folkscene. Het programma is nog niet rond, maar een paar namen kunnen we alvast noemen.........

Danú, “the hottest new Irish band on the international festival circuit”
Deze band is momenteel een van de toonaangevende groepen in de Ierse scene.
Danù is een Ierse band die sterk verbonden is met de Gaelic traditie, niet alleen met de muziek, maar ook met de taal. De bandleden komen uit de Iers sprekende gebieden in o.a. Donegal, Kerry en Waterford. Het zijn jonge, enthousiaste muzikanten en hun muziek klinkt fris en modern. Het repertoire omvat meer dan snel en swingend uitgevoerde reels en jigs. De nieuwste aanwinst is fluitiste Muirrean Nic Amhlaoibh en zij zorgt ook voor de vocale inbreng. Haar vader Feargal is overigens geen onbekende in Nederland; hij was enkele keren docent ‘Irish fiddle’ tijdens het workshopfestival MuziekzonderGrenzen op Schiermonnikoog.
www.danu.net
Lasairfhiona Ni Chonaola (Ierland)
Lasairfhiona (spreek uit Lasareena) is een jonge,talentvolle zangeres die geboren en getogen is op Inisheer, het kleinste van de drie Aran eilanden. Ze zingt in haar moedertaal, het Gaelic en dat doet ze o.a. in de oude sean-nos stijl. Behalve traditionele songs, zingt ze ook teksten van de Aran schrijver Dara O’ Conaola. In 2002 maakte ze een door Maire Breatnach geproduceerde CD waarop ook Mary Bergin (tin whistle) en Johnny ‘Ringo’ McDonagh (bodhran) meespelen.


Image

Groupa (Zweden)
Deze Zweedse band stond en staat in de voorhoede van de Zweedse traditionele muziek. Hun muziek is een combinatie van liefde voor de Zweedse traditie, gekoppeld aan verfijnde, inventieve en soms onconventionele muzikale technieken en ideeën.
Zo gebruikt de percussionist stenen, geweien en andere voorwerpen uit de Noordse natuur. Groupa bestaat uit Mats Eden (viool), Terje Isungset (percussie), Jonas Simonson (fluiten) en Rickard Ǻstrom (toetsen).
www.groupa.se

<>

Image

La Jolie Vilaine (Frankrijk)
De muziek van het oostelijke, Franssprekend deel van Bretagne, het Pays Gallo, is minder bekend dan de typisch Bretonse muziek uit het westen. Toch nam trekharmonicaspeler Yann-Fañch Perroches, ooit lid van het fameuze Skolvan, liedteksten uit deze streek als uitgangspunt voor het repertoire zijn nieuwe band, La Jolie Vilaine. Het middelpunt van de groep is zangeres Veronique Bourjot, die een van de prachtigste stemmen van Bretagne heeft. Het groepsgeluid wordt compleet gemaakt door gitarist Erwan Berenguer, bassist Vincent Guerin en percussionist Jean-François Roger.
www.perroches.com/fjolievilaine.htm.

Kijk voor actuele Trad.It! informatie op www.tradit.nl en op www.folkgroningen.nl.