Groot luitfestival in Utrecht

In Utrecht is er 19, 20 en 21 november een internationaal luitfestival. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Nederlandse Luitvereniging biedt wereldculturencentrum RASA drie dagen lang een kijk op alle aspecten van de luit. Er zijn concerten door wereldberoemde musici, demonstraties, lezingen, en workshops.

De luit stamt af van de Arabische ud. Zo'n achthonderd jaar geleden kreeg deze ud over de gehele wereld navolging. In China leidde dat ondermeer tot de pipa (met plectrums bespeeld in de vorm van verlengde vingernagels aan vijf vinger) en in west-Europa tot de luit. De instrumenten nemen een prominente plaats in de hoofse en klassieke muzieksoorten van Europa, de Arabische wereld, India, China en Japan. Uit de westerse klassieke muziek verdwijnt de luit in 19de eeuw, waarschijnlijk omdat het instrument een tamelijk hoge moeilijkheidsgraad kent.
Een van de groepen die verschillende types luit bij elkaar brengt is Luthomania uit België. De groep put daarbij uit Oosterse, Westerse, wereld- en jazzmuziek. Onlangs verscheen hun tweede album Itinérances, waarover eerdaags een recensie in onze Folkforum-rubriek CD-recensies verschijnt. Luthomania is één van de vele gezelschappen die in Utrecht acte de précance geven.
Zie ook: http://www.rasa.nl/ en http://www.luitvereniging.nl.