Dunya festival bijna failliet

Het vermaarde Dunya Festival in Rotterdam staat aan de rand van de afgrond. Het evenement, een van de grootste gratis wereldmuziekfestivals van Europa, is volgens het bestuur van de organiserende stichting niet meer te redden. Dat komt door afwijzing van het subsidieverzoek voor de periode 2005-2008 door staatssecretaris Van der Laan. Zij kwam daartoe vanwege de slechte financiële administratie van het Dunya Festival en Dunya - Windows to the World.

Het gemeentebestuur hoopt het drukbezochte Dunya Festival te redden door de organisatie onder te brengen bij Rotterdam Festivals. De Rotterdamse wethouder Hulman beperkt zich evenwel tot een basissubsidie voor het Dunya Festival.

Dit jaar was er de 27ste editie op 30 mei. Het festival speelde zich af in het Park bij de Euromast. Hoewel het gratis toegankelijk was traden er grote namen op als Meï Teï Shô, Daara J, etc. Eerder stonden er artiesten als Manu Dibango met het Metropole Orkest, Fanfare Ciocarlia en Esma Redzepova.

Stichting Dunya is in 1996 ontstaan uit de fusie van twee bekende Rotterdamse evenementen: Poetry Park en Festival aan de Maas. Vooral Poetry Park werd gezien als een toonaangevend podium bij de ontwikkeling van de multiculturele samenleving in ons land. Stichting Dunya zocht in de afgelopen 8 jaar verbreding en verdieping van de doelstellingen doormiddel van een professioneler aanpak van het Festival en door het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, veelal in samenwerking met andere instellingen van binnen en buiten Rotterdam. Stichting Dunya trachtte in al haar projecten uiting te geven aan de belevenis van een multiculturele samenleving. Daarbij werd de aanwezigheid van vele culturen primair als een verrijking beschouwd.
Zie ook: http://www.dunya.nl/nl/.