Triskell in Merkelbeek komt nu ook met lentefestival

Het Triskell-festival in het Limburgse Merkelbeek slaat zijn vleugels verder uit. Naast de twee edities per jaar (het midwinterfestival en het zomerfestival) komt er nu ook een lente-festival op 1 mei. Bovendien verhuist de midwinter-editie naar de luxere locatie van het Theater Landgraaf. De lente- en zomereditie hebben plaats aan de Douve in Merkelbeek in de sfeervolle tuin van de organisatoren Paul en Fieke Baten. Vrijdag 18 maart zal in Theater Landgraaf het Triskell Winterfolkfestival plaatsvinden met als optredende artiesten in ieder geval: Caulfield (bekend van het recente zomerfestival), Wizz Jones (bekend van het eerste winterfestival) en de Tannahill Weavers. Er wordt nog gezocht naar een passende vierde formatie.

Op zondag 1 mei is er het (nieuwe) Triskell Lentefolkfestival met als optredende groepen in ieder geval Amorroma en Coope, Boyes en Simpson. Gezocht wordt nog naar twee groepen/acts.

Het Triskell Zomerfolkfestival is op zondag 21 augustus. Er wordt al met veel groepen / acts gesproken maar er is nog niemand definitief vastgelegd. CD Triskell is momenteel druk bezig met de productie van een verzamel cd van de groepen die in de afgelopen jaren op de verschillende Triskell-festivals hebben opgetreden en waarvan opnamen gemaakt zijn. De cd, waarvan de release gepland is voor begin december, wordt geproduceerd door Marc Vandemoortel (producer van het Vlaamse radio-programma De Groote Boodschap) en Paul Baten en wordt uitgebracht op het Triskell Music label. Het album zal via internet verkocht worden tegen kostprijs en heeft met name tot doel om de festivals wat meer onder de aandacht te brengen van het specifieke folkpubliek. Overigens zal Triskell in 2005 ook de eerste DVD´s het levenslicht laten zien, die in de eigen studio in Merkelbeek opgenomen zijn.

Geen zee te hoog voor het Oerol Festival

Het voortbestaan van het Oerol Festival op Terschelling is de komende vier jaar gegarandeerd. De Rijkssteun is verhoogd tot 328.000 euro. Ook de plaatselijke middenstand en provincie hebben steun toegezegd. De toekomst van het culturele theaterfestival, dat ook nogal wat (folk)muziek in haar programma stopt, hing aan een zijden draadje, omdat de financiële steun aan Oerol te klein was geworden. Uit de Cultuurnota 2005-2008 blijkt nu dat de overheidssubsidie verhoogd wordt. Het Oerol Festival is volgend jaar aan zijn 24e editie toe. Oerol 2005 vindt plaats van 10 tot en met 19 juni en krijgt een nautisch thema over de binding van de eilanders met de zeevaart, onder de werktitel ’Geen zee te hoog’.