Sfinks: Fantani Touré vervangt Dimi Mint Abba

Vorig jaar moest de Malinese zangeres Fantani Touré haar concert op Sfinks annuleren, ze was ernstig ziek en bracht enkele maanden in het ziekenhuis door. Ze beloofde toen dat we altijd op haar konden rekenen, en was dan ook meteen bereid om Dimi Mint Abba te vervangen, die komend weekeinde jammer genoeg niet op Sfinks kan zijn.
Voor Fantani Touré, geboren in een adellijke familie, lag een muzikale carrière eigenlijk niet binnen de mogelijkheden. Toch werd deze jonge zangeres vorig jaar samen met Salif Keita en Habib Koite door de Malinese radio uitgekozen tot artiest van het jaar. Dat ging niet van een leien dakje.
Alhoewel ze vanaf haar zevende regelmatig optrad en een opleiding volgde bij de griot-school 'L'Empire de la Sagesse Divine' (Het Keizerrijk van de Goddelijke Wijsheid), probeerde haar familie haar heel de tijd op het 'rechte pad' te brengen. Muziek maken is immers een prinses onwaardig.
Haar carrière begon dan ook wat aarzelend, maar sinds 1995 kiest ze voor haar eerste liefde. Salif Keita produceerde haar cd, Toumani Diabate treedt maar wat graag met haar op, en haar zangcarrière onderbreekt ze enkel om mee te spelen in langspeelfilms of theaterstukken.
Fantani Touré is bovendien één van de voorvechtsters voor de rechten van de vrouw in Mali. Dank zij haar managementopleiding heeft ze een paar bedrijfjes (kleding, decoratie ...) uit de grond gestampt, waarin vrouwen een vooraanstaande rol krijgen, en ze voert regelmatig actie voor gelijke rechten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het Festival in de Woestijn in Mali Fantani Touré één van de artiesten was die in 2003 uit het zuiden naar de woestijn afreisden om de rechten van de Toeareg-minderheid mee te verdedigen.
Zie ook www.sfinks.be