In het Indische Ujjain stonden dit jaar voor het eerst sinds twaalf jaar de sterren weer in de juiste positie voor de Simhastha. Sinds begin april de volle maan in het maanteken Chitra viel, baadden al meer dan twintig miljoen mensen zich in de heilige rivier. Zo doorbreken ze de cyclus van dood en wedergeboorte.
De Braziliaanse Amazone-indianen geloven dat de volle maan een oven is, waarin hun god Igagai maniok-broden bakt. Het is een tijd voor feest! Heel af en toe verschijnen er twee volle manen in één maand. Die tweede volle maan, de blauwe maan, zou nog krachtiger zijn dan de eerste.
De 29ste editie van het Sfinks festival komende dagen (Juli & 1 Augustus 2004) door onder een blauwe maan, zeldzaam en bijzonder. En zo wil dit festival in Boechout bij Antwerpen ook zijn. Met levende legendes en jonge helden: vrijdag speelt Olodum, de beroemde drummers-groep uit Bahia, op het Festa do Brasil. Zaterdag sluit 'Yeke-yeke-man' Mory Kante op het Concertpodium af met zijn nieuwe akoestisch-traditionele show, en zondag is de Canadees-Mexicaanse Lhasa de hoofdact.

Sfinks blijft natuurlijk vooral hét ontdekkingsfestival, met heel veel onbekende maar verrassende muziek. Veertig verschillende groepen, bijna vijfenzeventig concerten ... Dit jaar veel zigeunermuziek, uit alle hoeken van de wereld. En rituelen: Braziliaanse, Indische, Tibetaanse, Afrikaanse, Australische ... met een extra portie hedendaagse trance in de Groove Lounge.
Heel veel vrouwen op Sfinks. Omdat ze mooie muziek maken, omdat ze een heel eigen kijk op de dingen hebben, en omdat ze een emotionele kracht uitstralen waar je enkel bewondering voor kan hebben.
Palo Flamenco treedt op met de nieuwe bezetting waarmee ze ook uitgenodigd zijn op de Biënnale van Sevilla later dit jaar. De groep zal op Sfinks bestaan uit David Cerreduela, Sergio Martínez, Andres Peña, Antonio Campos, en de tweelingszusjes Sara en Maika Gómez, die met hun tweetjes ook als Ttukunak op De Cirkel staan.
In de Musicians' Club zijn er twee programma-aanpassingen. Ablaye Cissoko zal er op zaterdag niet om 16h, maar om 20h met Patrick Flaubert komen praten over de achtergrond van griot-muziek. En op zondag komt er een extra gast: Sivan Perwer vertelt om 20u over zijn Koerdische muziek en zijn leven in ballingschap.

De koks hebben hun menu volledig op punt. Ghanese Palava, een gekruid stoofpotje met kip en pinda; een pittige Mexicaanse chili con carne, mét chocola; en een Oosterse wok-bereiding met verse koriander, vegetarisch of met vlees.

Op donderdag kun je vanaf 12u 's middags aan de kassa van het Sfinks-festival nog kaarten voor vrijdag, zaterdag of zondag kopen aan voorverkoop-prijs. De eerste vierhonderd die dat doen, krijgen daar een gratis 'Win for Life'-lotje bij!

Zie ook: www.sfinks.be
Publieksinfo - 03/455 69 44 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.