Gentse Feesten 'meer dan drinken en schransen'

De Gentse burgemeester Frank Beke heeft vrijdagavond i.v.m. de Genste Feesten de sleutels van de stad overhandigd aan zijn schepen van Feestelijkheden Daniël Termont. Deze Gentse schepen pleit in een ontwerpbeleidsnote voor 'n duidelijke visie op het tiendaagse evenement, dat zaterdag start ging.
De nota benadrukt dat de Feesten meer zijn dan drinken en schransen. Cultuur speelt een belangrijke rol. Ook worden suggesties gedaan over de profilering van de pleinen, de omvang van de feestenzone en over privé-sponsoring.

Parade
De Gentse Feesten gingen zaterdag daadwerkelijk van start met de traditionele parade door de binnenstad. Daar kwamen overigens minder toeschouwers op af dan voorgaande jaren. De verwachtingen voor deze tien feestelijke dagen zijn met anderhalf miljoen bezoekers niettemin hoog gespannen.
De officiële parade was iets ingekort om het niveau op te krikken. De alternatieve rebelse parade van Attac en enkele enkele sociale bewegingen was dit keer beperkt tot een eenmans- parade. Achter de officiële stoet liep de Gentse acteur Johan Heldenbergh. Hij kroop in de huid van John Massis en stak tirades af tegen het establishment. De sociale bewegingen verzamelden zich bij het stadhuis. Ze hielden er een actie waarin ze hun afgrijzen toonden over de kieszege van het Vlaams Blok.

De Gentse Feesten gaan door tot en met maandag 26 juli. In het programma zitten tal van soorten muziek en straattheater op alle pleinen van de stad. Ook de folkliefhebber komt aan zijn trekken met name in het Baudelopark en op St.Jacob rond café 't Trefpunt. Zo presenteren Ambrozijn en Bosixchel hun nieuwe albums, is er is elke dag volop boombal (zie onze rubriek Folkdans) en speelt Grand Theft maandag 26 juli ivanaf 20 uur in het Baudelopark.
Zie ook www.gentsefeesten.be