-door Assie Aukes, foto's Lieve Boussauw-
Na het nodige oponthoud om de tickets om te wisselen voor een gastenbandje begon Dranouter 2017 met het concert van Trio Dhoore in de Clubtent. De drie mannen op gitaar, trekharmonica en draailier hebben al een aanzienlijke reputatie in het Vlaamse folkwereldje en maakten deze status meer dan waar. Uitstekende muzikanten, een mooie mix van traditioneel en eigen werk, knappe arrangementen en onverwachte wendingen maakten dit concert, waarin geen noot werd gezongen, tot een boeiend gebeuren. Voor het titelnummer van hun laatste album Momentum werd het trio versterkt met een vijftalmuzikanten waaronder enkele leden van het bevriende Embrun.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman -
Bij het eerste lustrum van CaDansa blijkt vooral hoe breed balfolk is. Van een gezongen congo via een reggaescottisch naar een hiphoppolska, maar ook een 'gewone' traditionele wals, deze vijfde editie van het festival overtuigt in zalige diversiteit. Mijn favorieten waren Nhac, met veel gezongen werk en een ongebruikelijk instrumentarium, en het trance-achtige spel van Tukki Bukki, maar ook supergroep Novar, Multi Delta (met doedelzak en trekzak) en het duo LeTron-Laloy konden op bijval rekenen.

-verslag en foto's door Arianne Knegt-
Het TakeRoot Festival in Groningen bewijst met een uitstekende en originele programmering opnieuw een neus te hebben voor goede americana. Oude rotten en bijzondere nieuwe talenten staan naast elkaar op deze goedbezochte editie.

-verslag en foto's door Arianne Knegt-
Zonder echte headliner slaagde het festival erin een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd programma neer te zetten. Van roots tot country, soul, Afrikaanse en Amerikaanse blues en funky New Orleans piano; elke uithoek van het genre is vertegenwoordigd.

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Na Folkwoods is ook Parkfest in Eindhoven terziele. Gistermiddag werd in café Wilhelmina afscheid genomen van het festival met een mooi optreden van Tip Jar. Organisatoren Tinus Kanters (Folkwoods) en Justus Janssen (Parkfest) zijn echter van mening dat folk bij Eindhoven hoort en dus denken ze nog na over mogelijkheden in de toekomst.