Op het folkbal in Eindhoven werd woensdagavond een en ander duidelijk gemaakt over het nieuwe evenement dat volgend jaar gaat plaatsvinden in het Philips de Jonghpark. Onder de naam Parkfest zullen van donderdag 7 t/m zondag 10 augustus 2014 zo'n 30 bands acte de presence geven.

Folkwoods-organisator Tinus Kanters kreeg na afloop van het folkbal als eerste het woord. Hij had slecht nieuws en minder goed nieuws. Allereerst stond hij even stil bij het plotselinge overlijden van Frans de Brouwer in de nacht van zondag op maandag, 69 jaar oud. Vanaf het begin was Frans een vaste vrijwilliger bij Folkwoods, achter de schermen zorgde hij ervoor dat de productie goed draaide. Een man die bij het publiek waarschijnlijk niet bekend was, maar wel van groot belang voor het festival. Met een welgemeend applaus laten ook de folkbalbezoekers hun waardering blijken voor het werk dat Frans gedaan heeft. Dan het minder goede nieuws, en dat is dat er ook volgend jaar geen Folkwoods zal plaatsvinden.

Maar voor het goede nieuws geeft Kanters het woord graag aan Justus van de Stichting Bijzondere Folkprojecten, die daarvoor samen met mede-organisatoren Wendy en Leo naar het folkbal is gekomen. Hij mag aankondigen dat er in 2014 een evenement gaat plaatsvinden met veel folkmuziek, onder meer balfolk (met in elk geval een van de bands die afgelopen weekeinde op CaDansa in Utrecht te zien waren) en singer-songwriters onder de naam Parkfest. Met camping, met drinken uit glas, maar een iets andere opzet dan we gewend zijn van Folkwoods.

Leo, Wendy en Justus van de SBF

Hieronder het bericht van de Stichting Bijzondere Folkprojecten waarin een en ander wordt uitgelegd:

Direct na de bekendmaking (nu ongeveer een jaar geleden) dat Folkwoods in 2013 een editie over zou slaan, is er een klein team enthousiastelingen opgestaan dat daar wat anders over dacht. De Coöperatieve Vereniging Folkwoods mocht dan besloten hebben om geen muziekevenement te gaan organiseren, dat betekende natuurlijk niet dat het dan ook stil zou moeten blijven in het park. Afgelopen voorjaar zorgde de Stichting Bijzondere Folkprojecten (SBF) al voor een goed bezocht en erg gewaardeerd Folkwoods Benefietconcert. En het tweede weekend van augustus is dit jaar niet ongemerkt voorbij gegaan door het MooiWeekend, met de picknick in "ons" park en muziek op en rond het Wilhelminaplein.
Dezelfde SBF gaat in 2014 "Parkfest" organiseren, in het tweede weekend van augustus in het Philips de Jonghpark. Parkfest wordt een meerdaags muziekfestival met de focus op folkmuziek in de brede zin van het woord, ruimte voor singer/songwriters en een fijne dansvloer. Een festival voor jong en oud, met luxe camping naast de deur, lekker en divers eten, drinken uit glas, een campingwinkel en ontbijtservice. De SBF neemt daarmee het stokje – en alle kwaliteiten! - over van de Coöperatieve Vereniging Folkwoods, die na 13 jaar besloten heeft zich terug te trekken.

De Stichting Bijzondere Folkprojecten bestaat uit Folkwoods-kenners met de nodige ervaring in evenementen: Justus (pr & programmering), Wendy (productie), Leo (catering) & Freek (financiën).
Parkfest wordt gehouden in het Philips de Jonghpark, op de velden rond het Parkpaviljoen. De camping gaat donderdagmiddag 7 augustus open. Diezelfde avond zijn de eerste optredens van een programma van ongeveer 30 acts, dat doorgaat tot zondagmiddag. Er wordt gespeeld op twee binnenpodia en één buitenpodium. De catering op het veld is ruim gesorteerd en aan de bar zijn meerdere bieren op tap (met natuurlijk Guinness) en uit de fles verkrijgbaar. De toegangsprijs tot het festivalterrein is slechts 2 euro p.p. Daarvoor kan men alle optredens op het buitenpodium bijwonen, de sfeer proeven en van het evenement genieten. Voor optredens in de tenten zal wel apart betaald moeten worden, variërend van €3,45 (3 bonnen) tot €8,05 (7 bonnen). Het is natuurlijk ook mogelijk om een passe-partout kaart aan te schaffen, daarmee heeft men vrij toegang tot alle optredens.
De voorverkoop begint rond half december 2013.