Het 9e Amsterdam Roots Festival heeft zeven dagen lang in vijf locaties meer dan zeventig acts gebracht. Het bezoekersaantal is dit jaar met zo'n 3000 bezoekers gestegen naar 64.000. Naast het drukbezochte Roots Open Air (de gratis festivaldag in het Oosterpark) waren de binnenvoorstellingen in de zalen bijzonder goed bezocht, waarvan twee uitverkocht. 


Het Amsterdam Roots Festival is een toonaangevend Nederlands muziekfestival dat zich ten doel stelt om grensverleggende en nieuwe ontwikkelingen binnen de wereldmuziek te tonen. Het festival thema van dit jaar was ‘crossover' met de drie deelthema's Africa Crossover, Balkan Beats en Mestizo Latino. Basis was herkomst of muziekstijl, die een duidelijke crossover maakt met moderne sounds als b.v. hiphop, gitaarpop en dance. Het festival vond plaats van zaterdag 17 juni t/m zondag 25 juni 2006 in Melkweg, Paradiso, Tropentheater, Concertgebouw en het Oosterpark.

Het festival startte in Paradiso met de gypsy opera Karmen van Goran Bregovic. Zijn eigentijdse versie met swingende arrangementen werd eenmalig in Nederland gespeeld.

Dit werd gevolgd door een drukbezocht Roots Open Air, het gratis toegankelijke openluchtgedeelte van het festival. In een zonnig park bezochten meer bezoekers dan ooit tevoren (58.000) het programma met zo'n 50 acts op 6 podia. Een zeer divers publiek, van jong tot oud en met roots uit de hele wereld.

In het Tropentheater speelde Trilok Gurtu & The Frikyiwa Family, een top percussiemeeting tussen India en West-Afrika en een bomvolle zaal danste op de Algerijnse popsongs en genoot ademloos bij de ballads van singer-songwriter Souad Massi.
In de Melkweg was het een superfeest met de charismatische Shantel en Sergent Garcia, die beiden het publiek in een kolkende massa veranderde met hun balkan beats en salsamuffin. Ook bracht Paradiso de Tamazgha-avond met Berberpop maar ook traditie.
Een dag later was er de West-Afrikaanse kwaliteitspop van Cheikh Lô en Afel Bocoum. Nieuwkomer Nuru Kane verraste iedereen met zijn spirituele blues in een mix van Afrika en Marokko. Op dezelfde avond ontdekte het publiek ook de electro neo-tango van Bajofondo Tango Club.
In een afgeladen Concertgebouw sloot de zingende minister van Cultuur van Brazilië Gilberto Gil e Grupo het festival af met een show vol samba's en classics.

Het randprogramma Roots In Beeld, met de foto tentoonstelling RAW van Angèle Etoundi Essamba en de (zigeuner)films van regisseur Emir Kusturica (met muziek van Goran Bregovic) vormde een bijzondere aanvulling op de concerten.