spacer
header
header
 
Workshops en bal met Harakiwi in Utrecht
woensdag, 18 maart 2009 17:54
Zaterdag 28 maart a.s. wordt er weer een folkbal georganiseerd in theater De Musketon in Utrecht. Dit keer is de Vlaamse topband Harakiwi bereid gevonden om te komen spelen, naast Nederlands talent RAMA. 's Middags zijn er twee workshops trekharmonica door Wim Claeys en Toon van Mierlo en een dansworkshop door Noël Josemans. Bij voldoende belangstelling kan een workshop Jazz voor Folkies plaatsvinden.

Bij Harakiwi zetten drie doorwinterde folkies zich samen met drie zomerzwoele jazzmannen. Samen gaan ze met hun composities voor vernieuwende jazz-balfolk. Of was het folkbal-jazz? Of eerder jazzfolkbal? Of misschien balfolk-jazz? Sommigen zeggen zelfs bal-jazzfolk.
Dat het zal swingen en grooven, daar is gelukkig iedereen het over eens! De folkinvloeden komen van Maarten Decombel (gitaar), Toon Van Mierlo (Saxen en doedels) en Wim Claeys (trekzak), terwijl de jazz meestens komt van Bram Weijters (Fender-Rhodes), Joey Magnus (Contrabas), en Louis Favre (Drums) Verder surfen kan via www.wimclaeys.be/groep/harakiwi. Geniet van de heerlijke verse mix van Harakiwi.
 
Daarnaast kan er natuurlijk ook weer gedanst worden op muziek van een Nederlandse band. Tot nu toe was dat altijd het organiserende Lirio, maar voor de afwisseling is deze keer gekozen voor een andere topband. RAMA is een vrij nieuwe balgroep uit Nederland rond twee jonge fluitistes. Zij spelen speels op elkaar in en worden stevig en groovy of verfijnd ondersteund door hun achterban op gitaar, bas en drums. Dynamisch zoekt RAMA naar gewaagde melodiën, harmoniën en accenten, zonder de dansritmes uit het oog te verliezen! Het repertoir is dan ook geheel van eigen hand en is veelzijdig ingekleurd, waardoor dansers kunnen genieten van dromerige, opzwepende, groovy, of verstilde klanken.
 
Om de avond intiem af te sluiten speelt Wouter Kuyper de laatste dansers onder de voeten tot het licht weer aan gaat.

Wederom is gekozen voor het theater de Musketon vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid.
 
Praktische informatie (wijzigingen voorbehouden):
1900           zaal open dansuitleg
1915-2000   dansinitiatie reguliere balfolkdansen
2000-2055   Harakiwi
2100-2155   Rama
2200-2300   Harakiwi
2315-eind    Wouter Kuyper
 
Locatie: Theater de Musketon (www.theaterdemusketon.nl)
Adres: Hondsrug 19
Plaats: wijk Lunetten, Utrecht
Entree: 7 euro
 
Voor informatie kijk op www.balfolk.nl of mail naar wouter@lirio.nl of bel 030-2892222.

Workshops trekharmonica
Naast het avondprogramma is er zoals gebruikelijk ook weer een dagprogramma met workshops. Wim Claeys geeft een workshop trekharmonica voor ver-gevorderden. Toon van Mierlo geeft Begeleidend spelen I voor trekharmonicanen. Noël Josemans (Rama) zal een dansworkshop (improvisatie in balfolk) geven. Mogelijk is er ook nog een workshop "Jazz voor folkies" (alle instrumenten). Voor meer info over alle workshops zie www.balfolk.nl, klik door naar workshops.

1) Workshop trekharmonica voor ver-gevorderden door Wim Claeys.
Hoe vervul ik mijn taak als balmuzikant optimaal op de trekzak? Een trekzakspeler eet gewoonlijk van beide walletjes: als solist en als begeleider. In deze workshop zullen we de verschillende mogelijkheden rond een stuk exploreren. Zowel begeleidingstechnieken (akkoorden & grooves) als het solospel (swing, versieringen ed) komen aan bod. Er zal bladmuziek zijn, maar een opnameapparaat is zeker ook aangewezen. Mochten er specifieke (andere) vragen zijn vanuit de groep staat Wim daarvoor open. (vantevoren of ter plekke). Een biografie van Wim kun je vinden op http://www.wimclaeys.be/wim/biografie/lange-bio

2) Begeleidend spelen I; voor trekzakkers die geen beginner meer zijn en verder, onder leiding van Toon van Mierlo.
Tijdens deze workshop (GC) gaan we op zoek naar een goede begeleidingsmethode. We beginnen met een overzicht van de akkoorden en waar ze het makkelijjkst liggen op ons instrument. Vervolgens testen we een aantal ritmieken uit passend bij de meest gespeelde dansen en vervolgens gaan we proberen te swingen op een akkooordenschema. Toon van Mierlo speelt doedelzak, diatonisch accordeon, saxen, fluiten en klarinet en speelt o.a. met Naragonia, Floes, Embrun en Harakiwi, Hot Griselda en in duo met Jowan Merckx.

3) Dansworkshop Workshop "Dans de muziek"

Deze workshop is bedoeld voor dansers die niet meer na hoeven te denken over de danspassen van de verschillende koppeldansen en die kunnen leiden (heren en dames) en volgen (dames). Het doel van de workshop is leren te luisteren naar de muziek en daarop het dansen te baseren. Daarbij hoort o.a. het aanpassen van de dansstijl (b.v. houterig, vloeiend, tango, salsa, klassiek, traditioneel, zwijmelend, basaal, intiem), het volgen van de muzikale spanningsboog en het reageren op muzikale variaties, solo's en breaks. Oftewel: improviseren, de muziek met je laten spelen! Om dit te bereiken of om hierin te groeien heeft de workshop de volgende opbouw:
Leiden en volgen
Om samen in koppel de muziek te kunnen volgen moet één van de twee dansers kunnen leiden en de ander moet kunnen volgen. In deze workshop wordt er vanuit gegaan dat dit voldoende beheerst wordt. Maar als opwarmer beginnen we de les wel met wat gekke oefeningen in leiden en volgen, en ook wordt geoefend in het volgen van de leidende muziek!
Danstechnieken
Als je gaat dansen op muziek die niet constant, maar juist heel dynamisch is, en als je je dansstijl wilt aanpassen aan de soort muziek, dan komen daar vanzelf danstechnieken bij kijken. Het is dus handig om er een aantal te behandelen! In veel dansworkshops wordt aandacht besteed aan armvariaties en choreografische variaties. In deze workshop belichten we eens een aantal beenvariaties: Er wordt aandacht besteed aan: draaitechnieken (met de voeten), vertragen en versnellen, dansrichtingen, syncopisch dansen (tegen de maat in) en het combineren van deze technieken naar aanleiding van dynamische muziek.
De muziek volgen
Tot slot kan al deze bagage meegenomen worden in het dansen op muziek. Aan bod komen verschillende stijlen dynamische balfolkmuziek en ook wordt er gedanst op onregelmatige dansen en komt er muziek voorbij die oorspronkelijk niet bedoeld was om balfolk op te dansen. Improviseren maar!
Na de dansworkshop kan al het geleerde in de praktijk gebracht worden, want 's avonds volgt er een bal in de Musketon met Harakiwi en Rama. Beide zijn dat heel dynamische balgroepen en zij zullen extra veel koppeldansen spelen!

Algemene info:
De workshop zal zijn op zaterdag 28 maart van 1100 tot 1600 in Utrecht. (Dans van 12-16)
De kosten zijn bij benadering 25 euro. Mensen die zich inschrijven voor de workshop hebben gratis entree op het bal door Harakiwi die avond. Inschrijven en informatie kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Makis Seviloglou in Ruurlo

Op zaterdag 26 april is er een oranjeconcert in Griekse stijl in Ruurlo, met een optreden van Makis Seviloglou & band in het Kulturhus.

Lees meer...
 
Cran in Nederland

De Ierse band Cran is t/m 19 april op tour in Nederland en doet IJmuiden, Oss, Venray, Almere en Goirle aan.

Lees meer...
 
Pauni Trio in Amersfoort

A.s. zondag 13 april brengt het Pauni Trio (in uitgebreide bezetting met een Orkestar) een nieuw dubbelprogramma in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Lees meer...
 
Tribute to Ramblin' Jack Elliott en Derroll Adams in Middelburg

Songs From The Heart presenteert op donderdag 17 april: Rambling Boys - Riding In Folkland, A Tribute to Ramblin’ Jack Elliott & Derroll Adams in De Sot in Middelburg.

Lees meer...
 
Luisterconcert Té in tilburg

Komende zondag, 13 april om 14:00, speelt het Tilburgse neo-trad ensemble een luisterconcert in de serie Thuiskamers in Tilburg.

Lees meer...
 
Hans Theessink op tour

Van 25 april t/m 9 mei doet Hans Theessink diverse podia in Nederland aan, o.a. in Boekelo, Amen, Tilburg, Bergen op Zoom en Den Haag.

Lees meer...
 
Guy Davis in Amen

Op donderdag 24 april staat Guy Davis op het podium van de Amer in Amen.

Lees meer...
 
Dan Bern op tour

Van 17 t/m 28 april toert Dan Bern door Nederland en doet o.a. Nw.- en St. Joosland, Lage Vuursche, Nieuweschans, Amen en Eindhoven aan.

Lees meer...
 
Presentatie solo album Gait Klein Kromhof

Op zaterdag 12 april presenteert Gait Klein Kromhof zijn album Gait in Middelburg.

Lees meer...
 
De Temps Antan in België

Helaas zijn er geen optredens van het Canadese trad trio De Temps Antan in Nederland, maar wel twee in België: op 5 april in Brussel, op 6 april in Belsele.

Lees meer...
 
P.J. Pacifico & Garrison Starr op tour

Van 2 t/m 6 april zijn P.J. Pacifico en Garrison Starr in Nederland voor een tourtje.

Lees meer...
 
Webb Sisters op tour

Van 9 t/m 18 april toeren The Webb Sisters door Nederland, zij spelen in Eindhoven, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Lees meer...
 
Michele Gazich in Groningen

De Italiaanse muzikant Michele Gazich treedt 9 mei op in het Prinsentheater in Groningen.

Lees meer...
 
Wilhelmina Bluesband in Eindhoven

Wegens succes geprolongeerd! Op 27 maart is er weer een Vastenaovond met de Wilhelmina Blues Band in Café Wilhelmina in Eindhoven. Dit keer is Leon Steuns (saxofonist van Betty Blue) te gast.

Lees meer...
 
David Berkeley & Robby Hecht op tour

Van 19 t/m 23 juni zijn David Berkeley en Robby Hecht op tour in Nederland. Er zijn huisconcerten en reguliere optredens in achtereenvolgens Amsterdam, IJlst, Oss, Vlierden, Breda, Westelbeers en Eindhoven.

Lees meer...
 
HUISKAMERCONCERT IN TER AAR

Op zondag 13 april geeft Beth Wimmer een huiskamerconcert in Ter Aar.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

do 24 apr: Amen
Guy Davis
zo 27 apr: Tilburg
Donna Verzano & Jean-Luc Roumier
zo 27 apr: Enkhuizen
The Lasses & Kathryn Claire
ma 28 apr: Eindhoven
Dan Bern + Wink Bercham
ma 05 mei: Eindhoven
Wood Brothers
vr 09 mei: Groningen
Michele Gazich
za 10 mei: Borger (Dr.)
The Oldtime Stringband
ma 12 mei: Eindhoven
Crushers 2 feat. Dede Priest
za 17 mei: Bovenkarspel
The Oldtime Stringband
ma 19 mei: Eindhoven
Theo Sieben + Jeroen Kant
za 24 mei: Almere
Mississippi Folk Festival
ma 26 mei: Eindhoven
My Darling Clementine
do 29 mei: Voorthuizen
European World Of Bluegrass
za 31 mei: Dordrecht
Keltfest
za 31 mei: Amsterdam
The Lasses
ma 02 juni: Eindhoven
Hollis Brown
wo 04 juni: Lisse
Matt Cranitch & Jackie Daly
vr 06 juni: Oud-Beijerland
Matt Cranitch & Jackie Daly
za 07 juni: Tilburg
Anthony John Clarke
za 07 juni: Mechelen (B)
Matt Cranitch & Jackie Daly
ma 09 juni: Eindhoven
Steve Lucky & The Rhumba Bums
ma 16 juni: Eindhoven
Eric de Vries & The Easy
do 19 juni: Amsterdam
David Berkeley & Robby Hecht
do 19 juni: Amsterdam
David Berkeley & Robby Hecht
vr 20 juni: IJlst
David Berkeley & Robby Hecht
za 21 juni: Vlierden
David Berkeley & Robby Hecht
za 21 juni: Oss
David Berkeley & Robby Hecht
zo 22 juni: Breda
David Berkeley & Robby Hecht
zo 22 juni: Westelbeers
David Berkeley & Robby Hecht
 
spacer