spacer
header
header
 
Workshops en bal met Harakiwi in Utrecht
woensdag, 18 maart 2009 17:54
Zaterdag 28 maart a.s. wordt er weer een folkbal georganiseerd in theater De Musketon in Utrecht. Dit keer is de Vlaamse topband Harakiwi bereid gevonden om te komen spelen, naast Nederlands talent RAMA. 's Middags zijn er twee workshops trekharmonica door Wim Claeys en Toon van Mierlo en een dansworkshop door Noël Josemans. Bij voldoende belangstelling kan een workshop Jazz voor Folkies plaatsvinden.

Bij Harakiwi zetten drie doorwinterde folkies zich samen met drie zomerzwoele jazzmannen. Samen gaan ze met hun composities voor vernieuwende jazz-balfolk. Of was het folkbal-jazz? Of eerder jazzfolkbal? Of misschien balfolk-jazz? Sommigen zeggen zelfs bal-jazzfolk.
Dat het zal swingen en grooven, daar is gelukkig iedereen het over eens! De folkinvloeden komen van Maarten Decombel (gitaar), Toon Van Mierlo (Saxen en doedels) en Wim Claeys (trekzak), terwijl de jazz meestens komt van Bram Weijters (Fender-Rhodes), Joey Magnus (Contrabas), en Louis Favre (Drums) Verder surfen kan via www.wimclaeys.be/groep/harakiwi. Geniet van de heerlijke verse mix van Harakiwi.
 
Daarnaast kan er natuurlijk ook weer gedanst worden op muziek van een Nederlandse band. Tot nu toe was dat altijd het organiserende Lirio, maar voor de afwisseling is deze keer gekozen voor een andere topband. RAMA is een vrij nieuwe balgroep uit Nederland rond twee jonge fluitistes. Zij spelen speels op elkaar in en worden stevig en groovy of verfijnd ondersteund door hun achterban op gitaar, bas en drums. Dynamisch zoekt RAMA naar gewaagde melodiën, harmoniën en accenten, zonder de dansritmes uit het oog te verliezen! Het repertoir is dan ook geheel van eigen hand en is veelzijdig ingekleurd, waardoor dansers kunnen genieten van dromerige, opzwepende, groovy, of verstilde klanken.
 
Om de avond intiem af te sluiten speelt Wouter Kuyper de laatste dansers onder de voeten tot het licht weer aan gaat.

Wederom is gekozen voor het theater de Musketon vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid.
 
Praktische informatie (wijzigingen voorbehouden):
1900           zaal open dansuitleg
1915-2000   dansinitiatie reguliere balfolkdansen
2000-2055   Harakiwi
2100-2155   Rama
2200-2300   Harakiwi
2315-eind    Wouter Kuyper
 
Locatie: Theater de Musketon (www.theaterdemusketon.nl)
Adres: Hondsrug 19
Plaats: wijk Lunetten, Utrecht
Entree: 7 euro
 
Voor informatie kijk op www.balfolk.nl of mail naar wouter@lirio.nl of bel 030-2892222.

Workshops trekharmonica
Naast het avondprogramma is er zoals gebruikelijk ook weer een dagprogramma met workshops. Wim Claeys geeft een workshop trekharmonica voor ver-gevorderden. Toon van Mierlo geeft Begeleidend spelen I voor trekharmonicanen. Noël Josemans (Rama) zal een dansworkshop (improvisatie in balfolk) geven. Mogelijk is er ook nog een workshop "Jazz voor folkies" (alle instrumenten). Voor meer info over alle workshops zie www.balfolk.nl, klik door naar workshops.

1) Workshop trekharmonica voor ver-gevorderden door Wim Claeys.
Hoe vervul ik mijn taak als balmuzikant optimaal op de trekzak? Een trekzakspeler eet gewoonlijk van beide walletjes: als solist en als begeleider. In deze workshop zullen we de verschillende mogelijkheden rond een stuk exploreren. Zowel begeleidingstechnieken (akkoorden & grooves) als het solospel (swing, versieringen ed) komen aan bod. Er zal bladmuziek zijn, maar een opnameapparaat is zeker ook aangewezen. Mochten er specifieke (andere) vragen zijn vanuit de groep staat Wim daarvoor open. (vantevoren of ter plekke). Een biografie van Wim kun je vinden op http://www.wimclaeys.be/wim/biografie/lange-bio

2) Begeleidend spelen I; voor trekzakkers die geen beginner meer zijn en verder, onder leiding van Toon van Mierlo.
Tijdens deze workshop (GC) gaan we op zoek naar een goede begeleidingsmethode. We beginnen met een overzicht van de akkoorden en waar ze het makkelijjkst liggen op ons instrument. Vervolgens testen we een aantal ritmieken uit passend bij de meest gespeelde dansen en vervolgens gaan we proberen te swingen op een akkooordenschema. Toon van Mierlo speelt doedelzak, diatonisch accordeon, saxen, fluiten en klarinet en speelt o.a. met Naragonia, Floes, Embrun en Harakiwi, Hot Griselda en in duo met Jowan Merckx.

3) Dansworkshop Workshop "Dans de muziek"

Deze workshop is bedoeld voor dansers die niet meer na hoeven te denken over de danspassen van de verschillende koppeldansen en die kunnen leiden (heren en dames) en volgen (dames). Het doel van de workshop is leren te luisteren naar de muziek en daarop het dansen te baseren. Daarbij hoort o.a. het aanpassen van de dansstijl (b.v. houterig, vloeiend, tango, salsa, klassiek, traditioneel, zwijmelend, basaal, intiem), het volgen van de muzikale spanningsboog en het reageren op muzikale variaties, solo's en breaks. Oftewel: improviseren, de muziek met je laten spelen! Om dit te bereiken of om hierin te groeien heeft de workshop de volgende opbouw:
Leiden en volgen
Om samen in koppel de muziek te kunnen volgen moet één van de twee dansers kunnen leiden en de ander moet kunnen volgen. In deze workshop wordt er vanuit gegaan dat dit voldoende beheerst wordt. Maar als opwarmer beginnen we de les wel met wat gekke oefeningen in leiden en volgen, en ook wordt geoefend in het volgen van de leidende muziek!
Danstechnieken
Als je gaat dansen op muziek die niet constant, maar juist heel dynamisch is, en als je je dansstijl wilt aanpassen aan de soort muziek, dan komen daar vanzelf danstechnieken bij kijken. Het is dus handig om er een aantal te behandelen! In veel dansworkshops wordt aandacht besteed aan armvariaties en choreografische variaties. In deze workshop belichten we eens een aantal beenvariaties: Er wordt aandacht besteed aan: draaitechnieken (met de voeten), vertragen en versnellen, dansrichtingen, syncopisch dansen (tegen de maat in) en het combineren van deze technieken naar aanleiding van dynamische muziek.
De muziek volgen
Tot slot kan al deze bagage meegenomen worden in het dansen op muziek. Aan bod komen verschillende stijlen dynamische balfolkmuziek en ook wordt er gedanst op onregelmatige dansen en komt er muziek voorbij die oorspronkelijk niet bedoeld was om balfolk op te dansen. Improviseren maar!
Na de dansworkshop kan al het geleerde in de praktijk gebracht worden, want 's avonds volgt er een bal in de Musketon met Harakiwi en Rama. Beide zijn dat heel dynamische balgroepen en zij zullen extra veel koppeldansen spelen!

Algemene info:
De workshop zal zijn op zaterdag 28 maart van 1100 tot 1600 in Utrecht. (Dans van 12-16)
De kosten zijn bij benadering 25 euro. Mensen die zich inschrijven voor de workshop hebben gratis entree op het bal door Harakiwi die avond. Inschrijven en informatie kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Veel folk bij Ad van Meurs presenteert…

In de reeks Ad van Meurs presenteert… (elke maandag bij Meneer Frits in Eindhoven) staan een paar mooie folkoptredens op het programma: Tom Theuns & Paul Russel (22 sep), Josienne Clarke & Ben Walker (10 nov), 4Square (24 nov), Dommelvolk (12 jan), McGowan & Munnelly (26 jan), Marjolein Meijers (16 maart) en Kroonenberg, Van de Zalm, Linneman (8 juni).

Lees meer...
 
Drie NL-concerten Anais Mitchell

Singer-songwriter Anais Mitchell komt in november voor drie concerten naar Nederland. De ‘queen of modern folk music’ zoals ze wordt beschouwd, is op zondag 16 november te zien in Paradiso (Amsterdam), op maandag 17 november in de Paradijskerk (Rotterdam / seated show!) en vervolgens op woensdag 19 november in Merleyn (Nijmegen). 

Lees meer...
 
Josienne Clarke en Ben Walker op tour

Van 28 oktober t/m 16 november is het Britse folkduo Josienne Clarke & Ben Walker op tour door Nederland en België. Naast enkele huisconcerten doen zij in ons land Edam, Den Bosch, Den Haag, Wahlwiller, Eindhoven en Heerhugowaard aan.

Lees meer...
 
Marc Hauman over WO !

A.s. zondag, 14 september, is van 13 tot 14 uur in het Belgische Weelde (net over de grens bij Tilburg) de voorstelling Oorlogsvensters te zien van Marc Hauman, met arrangementen van Wouter Vandenabeele.

Lees meer...
 
Rootscafé in Heerlen

Op dinsdag 16 september start het Cultuurhuis Heerlen weer met het wekelijkse Rootscafé. Blues-, folk- of americana-optredens met tot december o.a. Paul Batto, Adrian Nation, Joep Pelt, Desi & Cody feat. Gene Williams en Ray Bonneville.

Lees meer...
 
Greg Russell in Den Haag

Zaterdag 20 september geeft Greg Russell een concert bij Folk in the Lounge at Karin's.

Lees meer...
 
Theatertour Mannen van Naam

Na tryouts op 12 en 21 september in Thorn en Den Bosch beginnen de Mannen van Naam op 10 oktober in Brielle aan hun theatertour Verder. Tot in mei 2015 staan een kleine 20 optredens gepland.

Lees meer...
 
Streektaalconcert @Boet'n Deure

Op zondag 7 september organiseert Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn een Streektaalconcert, mmv het Otto Groote Ensemble en in hun voorprogramma: Jan Henk de Groot.

Lees meer...
 
NL-tour Jay Nash

Van 10 t/m 14 september is de Amerikaanse alt-americana- en folkmuzikant Jay Nash in Nederland, hij doet achtereenvolgens Deventer, Eygelshoven, Steendam, Hilversum en Amsterdam aan.

Lees meer...
 
Afscheidstour Mary Black

Onder de noemer Last Call toert Mary Black nog een laatste keer om afscheid te nemen van haar publiek. Ze begon begin dit jaar in Duitsland en doet in februari en maart 2015 Nederland aan.

Lees meer...
 
Robert den Hartigh opent seizoen Roots in 't Groen

Op woensdag 3 september 2014 zal Robert den Hartigh het nieuwe seizoen Roots in 't Groen openen in 't Groen Koffiehuis in Geldrop, hij vervangt Ruud Hermans die om gezondheidsredenen moest afzeggen.

Lees meer...
 
The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) @Boet'n Deure

Op dinsdag 26 augustus staan The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) op het podium van Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn.

Lees meer...
 
Dubbelconcerten Galleons & In Orbit

Tussen 5 & 7 september 2014 touren Galleons & In Orbit het land door.

Lees meer...
 
4Wheel Drive start Parelsessies seizoen 2014-2015

In Utrecht trapt 4Wheel Drive op maandag 1 september  een nieuwe reeks Parelsessies af in de Parel van Zuilen.

Lees meer...
 
Cara, Acoustic Strawbs, Henry Girls bij Roots aan de Zaan

Fairport Convention is er allang stijf uitverkocht, maar in seizoen 2014/2015 heeft Roots aan de Zaan bij Serah Artisan in Zaandam nog meer mooie concerten op het programma staan. Ze beginnen op 13 september met Ad Vanderveen, later volgen o.a. The Jigantics, Finvarra, Cara, Jo Hamilton, Matt The Electrician, The Henry Girls en Acoustic Strawbs.

Lees meer...
 
Luke Winslow-King & Esther Rose in Borger

Op vrijdag 8 augustus is het duo Luke Winslow-King & Esther Rose te zien op het ROTR @ VANSLAG-podium in Borger.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

zo 21 sept: Den Bosch
Mannen van Naam
ma 22 sept: Eindhoven
Tom Theuns & Paul Russel
do 25 sept: Gemert
Fred Piek
vr 26 sept: Nijverdal
Avond van het NL Lied
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
vr 26 sept: Wahlwiller
James Herries
za 27 sept: Hooge Mierde
Folk'Oren Festival
za 27 sept: Zaandam
Fairport Convention (UITVERKOCHT!)
zo 28 sept: Scheemda
Fairport Convention
ma 29 sept: Eindhoven
Amy LaVere & Will Sexton
za 04 okt: Landgraaf
Fin de Siècle
ma 06 okt: Eindhoven
Martyn Joseph
wo 08 okt: Zoetermeer
Jimmy LaFave
vr 10 okt: Brielle
Mannen van Naam (première!)
zo 12 okt: Wahlwiller
Mejoeches
ma 13 okt: Eindhoven
Chastity Brown
do 16 okt: Ede
The Tennessee Studs
zo 19 okt: Oisterwijk
Coope, Boyes & Simpson
ma 20 okt: Eindhoven
Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
vr 24 okt: Son
Mannen van Naam
zo 26 okt: Geldermalsen
Mannen van Naam
zo 26 okt: Zaandam
The Jigantics
ma 27 okt: Eindhoven
Walt Wilkins & The Mystiqueros
wo 29 okt: Rotterdam
Irish Super Night
vr 31 okt: Ede
Walt Wilkins & The Mystiqueros
za 01 nov: Landgraaf
Rallion
zo 02 nov: Edam
Walkabout Festival
ma 03 nov: Eindhoven
Eric Taylor
di 04 nov: Den Bosch
Josienne Clarke & Ben Walker
vr 07 nov: Brugge (B)
Brugges Festival
 
spacer