Groots plan in Eindhoven:
Folkbal meets Boombal

Het tweede Folkbal in het Eindhovense café Wilhelmina was donderdagavond met een kleine honderd man zeer druk bezocht. Niet dat iedereen de dansvloer opging maar toch telkens minstens de helft.
De dansinstructeur Chris Geris was ongelofelijk fanatiek en wilde in een uurtje veel te veel ineens kwijt. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Of de Limburgse band Musac nou een scottish, jig, bourree of cikeldans speelde, de dansvloer was telkens overvol (hoewel de mazurka nogal wat probleempjes opleverde). Naarmate de avond vorderde raakten de details van de dansinstructeur op de achtergrond en ging het er steeds gezelliger en losser aan toe. Chris Geris sloeg het met gemengde gevoelens gade.

Er waren goede dansers van ver buiten Eindhoven, zoals uit Gorinchem (dieromdaarom), uit Utrecht (Cooper), uit Enschede (Ernie). Slaapplaatsen waren snel geregeld. Maar voor 't gros van de bezoekers was het allemaal nieuw.

In de pauze speelde het duo het Gelag uit Venlo. We hoorden 't Jagertje, dat we kenden van Wolverlei. Voor 't eerst hadden we door dat het 'n scottish was. Ja, een mens leert wat…

Groots plan
Aan de bar glunderde organisator Tinus Kanters (ook Folkwoods) van oor tot oor. Hij wist 't zeker. Dit wordt een prachtig succes en op Hemelvaartsdag 'pakken we helemaal groot uit'.
"Noteer maar vast in je agenda: donderdag 20 mei komt er groot folkbal-spektakel op het Wilhelminaplein in Eindhoven", zegt Kanters en hij somt op: "Een podium + dansvloer + bars buiten op het Wilhelminaplein en podia en dansgelegenheid in de cafees eromheen. We doen het onder de noemer: Folkbal meets Boombal", zegt Kanters. "Ja, Wim Claeys komt ook. Niet Balbrozijn want Wouter Vandenabeele staat dan op het podium in Griekenland, maar er zijn voldoende muzikanten. In ieder geval Folkcorn, Musac, 't Gelag, Wim en nog wat andere Vlaamse muzikanten".

Koud thuis na 't Folkbal slaat Tinus Kanters spijkers met koppen. Gisteravond stuurde hij een mailtje waarin hij het een en ander bevestigt.
Het is op Hemelvaartsdag te doen van 14.00-23.00 uur. Het wordt nog grootser aangepakt. Kanters denkt aan mogelijk twee buitenpodia op het plein, twee houten dansvloeren van 15x30 meter; Twee binnenpodia, een in cafe Wilhelmina, en een in cafe de Groot. Op het plein komt een bewaakte instrumentengarderobe voor iedereen (bands en bezoekers), stands en eetgelegenheid (ook vega). Indien regen dreigt, zullen er ruime overkappingen komen voor het publiek.

Voorafgaand aan Hemelvaartsdag komt er in Eindhoven een Week van de Folk. In diverse Eindhovense cafees treden folkbands op. De Bibliotheek zal een week lang extra aandacht geven aan folk middels folkoptredens in de bieb, aandacht op hun website, extra aandacht voor folkcd's/platen, teksten, (zang)bundels, instrumentboeken etc....
Met de organisatie van Boombal (zie www.boombal.be) zijn al principe-afspraken gemaakt om tot het onderdeel: Folkbal meets Boombal, te komen.