Spannende muziek
op geslaagd derde
Folkbal Eindhoven

Het 3de Folkbal in het Eindhovense café Wilhelmina, waar gisteravond voor het eerst 5 euro toegang werd gevraagd, trok desondanks ruim 70 bezoekers. Meer nog dan bij voorgaande edities werd meegedanst op bourree, scottisch, jigue, tovercirkel, etc.
Dansles werd gegeven bij de dansbare akoestische muziek van de groep 't Gelag uit Limburg - onderhand een aangenaam soort huisorkest van het Folkbal - die zich een nieuwe naam had aangemeten. In alle rumoer en dansvlijt drong hun nieuwe naam echter onvoldoende door.
A l'improvice werd dansinstructie gegeven door de leraar handenarbeid en tekenen Wilco uit Aalst en zijn partner Yvonne. Dat ging hen uitstekend af, gezien het enthousiasme en de spontaniteit van de dansers dat al na een paar minuten toesloeg. Ook toen de instructie wegviel tijdens het spannende concert van de Belgische band Tantra, verminderde de danslust niet.

Al met al heeft het Folkbal Eindhoven na drie keer vorm gekregen. Het is een gezellige muziekavond waarop iedereen zonder gêne de dansvloer op gaat. Het Folkbal lijkt een ontmoetingspunt te worden voor folkmuziekmakend Nederland. Dansers en muzikanten kwamen van ver buiten Eindhoven. Het Folkbal in Eindhoven vormde deze keer min of meer een tussenstop op weg naar de Quemeida in Brussel vanavond (zie elders in deze rubriek).

Organisator Tinus Kanters kondigde de volgende Folkbals aan met Papaver (do 18/03) en Lirio (do 22/04). Bovendien bevestigde hij dat het aangekondigde grote folkbal-spektakel op Hemelvaartsdag (do 20/5) door gaat. Dan is het de hele dag dansen buiten op het Wilhelminaplein in Eindhoven op live-muziek onder de noemer: Folkbal meets Boombal. Ook bij minder goed weer gaat dit Super-Folkbal door.