De Argentijnse zangeres Mercedes Sosa is zondag 4 oktober op 74-jarige leeftijd overleden. Sosa, die ook wel ‘de stem van Latijns-Amerika' werd genoemd, werd ruim twee weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met leverproblemen. De zangeres kampte ook met een nierkwaal en hartproblemen.

Sosa werd vorige maand voor haar album Cantora 1 genomineerd voor drie Grammy-awards. Ze heeft meer dan zeventig platen gemaakt. Haar lijflied is Gracias a la vida, geschreven door Violeta Parra.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw, ten tijde van de militaire dictatuur in Argentinië, moest de maatschappelijk bewogen Sosa haar land ontvluchten vanwege doodsbedreigingen. Ze werd meerdere malen gearresteerd, zelfs tijdens concerten. De zangeres leefde drie jaar in ballingschap in Europa. "Ik heb er niet niet voor gekozen om mensen toe te zingen", zei Sosa onlangs op de Argentijnse televisie. "Het leven heeft mij gekozen om te zingen".

Mercedes Sosa was ook regelmatig in Nederland te beluisteren. Zo stond voor de maand november een aantal concerten in ons land gepland. In 2003 was ze al eens in het Muziekcentrum in Eindhoven. Verslaggever René van Peer schreef hierover onder de kop Sleet zit op uitstraling protestzangeres in het Eindhovens Dagblad een recensie. Zie hier.

mercedes sosa
Mercedes Sosa, 9 juli 1935 - 4 oktober 2009