Via Alt.country.nl vernamen we het trieste bericht dat op 3 oktober de Engelse componist en arrangeur Robert Kirby is overleden, slechts 61 jaar oud. Kirby werd bekend door zijn arrangementen voor de albums Five Leaves Left en Bryter Layter van Nick Drake, maar hij werkte ook met vele andere namen uit de Britse folk, o.a. The Strawbs, Richard & Linda Thompson en Sandy Denny.

De samenwerking tussen de vrienden Robert Kirby en Nick Drake ontstond eind jaren '60 op de universiteit van Cambridge. Hoewel producer Joe Boyd later al een arrangeur op het oog had voor het eerste album van Drake, Five Leaves Left, gaf die de voorkeur aan Kirby. Beiden stopten vervolgens met hun studie. In 2005 leidde Robert Kirby een orkest dat in Central Park in New York voor 3000 fans muziek van Nick Drake speelde, waaronder diens debuut in zijn geheel.

Eind jaren '70 was Robert Kirby een van de toetsenisten van de Strawbs, en had inmiddels tientallen platen gearrangeerd, waaronder elpees van Vashti Bunyan, Tim Hart & Maddy Prior, The Strawbs, Steve Ashley, Sandy Denny, Richard & Linda Thompson en Iain Matthews. Ook de afgelopen jaren werkte hij mee aan diverse albums van veel van deze muzikanten, onder meer het in augustus verschenen Dancing To The Devil's Beat, waarmee de Strawbs hun 40-jarig bestaan vieren.

Robert Kirby overleed zaterdagmiddag, 3 oktober 2009, in een ziekenhuis in Londen. Op Youtube  is een oud interview met hem te zien over de diverse muzikanten waarmee hij samenwerkte.

robert kirby
Robert Kirby, 16 april 1948 - 3 oktober 2009