De laatste van de Clancy broers, Liam Clancy, is afgelopen vrijdag, 4 december 2009, op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Ierse Cork. De Clancy Brothers zijn een fenomeen in de Ierse traditionele muziek, omdat zij die populair maakten in Amerika. Liam Clancy bracht in 1965 zijn eerste solo-album uit.

Liam Clancy werd in 1935 geboren in Co. Tipperary als jongste van 11 kinderen. In 1956 ging hij samen met Tommy Makem zijn oudere broers Tom en Paddy achterna naar Amerika. Dat gebeurde na een bezoek van de Amerikaanse Diane Hamilton aan zijn familie. Zij maakte veldopnamen van Ierse folk. In New York vormden de broers vervolgens met Makem een kwartet, iedereen zong, Liam speelde gitaar, Paddy mondharmonica en Tommy banjo. In die tijd was het niet gebruikelijk om die muziek te spelen, en The Clancy Brothers and Tommy Makem waren dus pioniers op dat gebied. Hun doorbraak kwam via de beroemde Ed Sullivan Show, waarna ze zelfs Bob Dylan onder hun fans mochten rekenen. In 1974 viel de groep met onenigheid uit elkaar en van '75 tot '88 vormden Tommy en Liam het duo Makem and Clancy.

Liam Clancy is lang actief gebleven. Hij speelde eind jaren '90 in een trio samen met zijn zoon Donal Clancy en Robbie O'Connell, schreef aan het begin van deze eeuw zijn memoires in The Mountain Of Women en in 2006 verscheen een documentaire over hem: The Legend of Liam Clancy en een heruitgave van zijn eerste solo-cd Liam Clancy. Een jaar later volgt de dubbelaar Yes... Those Were The Days en The Essential Liam Clancy met een carrière-overzicht. In mei dit jaar gaf hij nog een optreden in Dublin, al kostte hem dat veel moeite. Zijn gevoel voor humor liet hem niet in de steek, drie maanden geleden maakte hij nog de opmerking "For a guy who's dying, I'm not doing too bad" Liam Clancy leed al enige jaren aan een longziekte die ook zijn oudere broer Bobby al het leven kostte. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw en twee van zijn kinderen.

liam clancy
Liam Clancy, 2 september 1935 - 4 december 2009