Gisteravond hoorden we het trieste nieuws dat gitarist Ramses Verlinde van de West-Vlaamse folkgroep Donder in 't Hooi onverwacht is overleden op 9 januari. Ramses kwam om het leven bij een verkeersongeluk en werd slechts 28 jaar oud.

Afgelopen zomer nog stond Ramses Verlinde met Donder in 't Hooi op diverse festivals in België, musiceerde de groep bij een Minifolkbal in het dorp Dranouter en luisterden ze de stage in Gooik op met hun spel. Donder in 't Hooi werd in 1996 opgericht door Mieke Van Loo en is een West-Vlaams allegaartje van een zestal klassiek-, folk- en/of jazz geschoolde muzikanten die ondertussen in de folkwereld een vaste waarde zijn geworden. In 2002 stond hun nummer Wals Voor Joke op de cd Flemish Folk en de laatste jaren was de groep ook bezig met balfolk repertoire naast concertprogramma's.

Ondanks zijn nog jonge leeftijd had Ramses Verlinde al heel wat ervaring opgedaan in de muziek, we citeren uit zijn bio:
Toen hij 13 jaar oud was, trad hij solo op op het Kneistival in het voorprogramma van The Link. Volgde klassieke gitaar bij T. Osaer en speelde op 16-jarige leeftijd in de groep East coast band. Daarna volgde hij les bij H. Van Oost, W. Ramon, D. Limbourg en W. Meert. Op 19-jarige leeftijd verving hij Franky Viaene uit de folkgroep Nestas voor 2 jaar. In New Orleans maakte hij op 23-jarige leeftijd kennis met het Bradford Truby trio waarmee hij enkele optredens mocht meespelen in Storyville. Naast solo-werk kon je hem ook bezig zien in bigbandformatie The Friday Night Blasters en uiteraard bij Donder in 't hooi. Sarah Ferri nodigde hem regelmatig uit als gastgitarist op één van haar vele optredens. Hij leefde zich ook uit op de basgitaar in de R&B band Sticker olv P. Baervoets.

Donder in 't Hooi is in diepe rouw om het verlies van hun vriend en gitarist, we wensen hen en de familie van Ramses veel sterkte bij het verwerken van dit verdriet.

ramses verlinde
Ramses Verlinde, 14 augustus 1981 - 9 januari 2010