Peter Koene, voorzitter van de 25 jarige Stichting Volksmuziek Nederland:

Mooiste?: CD-presentatie Gerard van Maasakkers

Het afgelopen jaar ben ik nogal veel naar concerten van renaissance- en barokmuziek geweest. En naar de stadion-shows van Springsteen en The Stones, terwijl ik Dylan maar eens een jaartje oversloeg. Maar mijn meest instense muzikale ervaringen lagen op een veel kleinschaliger niveau.

Te beginnen met de CD-presentatie van Gerard van Maasakkers in januari, waarna "Vol dagen" lange tijd meteen de favoriete CD hier in huis werd.
Tijdens het Lage Landen-weekend van de SVN vond de kennismaking plaats met de Vlaamse docent Jowan Merkx en zijn fabelachtige fluitspel. In mei was ik heel erg getroffen door één lied uit een productie van het Utrechtse STUT-theater, over Miepie van der Giesen, die al meer dan 40 jaar in hetzelfde huis woont, maar nu moet verkassen omdat haar woning gesloopt wordt. Ook de oude boom voor haar deur is het slachtoffer, maar oude bomen verkas je niet.... In juni was een enerverende ervaring het herdenkingsconcert voor Harrie Franken. En vooruit, hier nog één: in oktober was ik in de kleine zaal van Vredenburg bij een optreden van Julya Lo'ko: wat een stem en wat een prachtig repertoire, ondersteund door twee geweldige gitaristen, Arnold van Dongen en Erwin van Ligten, met Sandra Sahupala op percussie.

Na de CD van Gerard is al geruime tijd "Dubh" van de Engelse formatie Last Night's Fun hier heel populair. Zij spelen Ierse muziek - en hoe! - met pipes, concertina en gitaar/zang. Vooal het nummer "Tinkerman's daughter" heeft mij, nadat ik de groep hoorde spelen op het festivalletje t.g.v. 25 jaar Mokum Folk, niet meer losgelaten.
En tenslotte, mede dankzij Folkforum, de ontdekking van de laatste periode: De Hertog van Brunswijk door Ambrozijn en Paul Rans. Alleen al vanwege het idee een hoge waardering.

Mijn verwachtingen voor komend jaar? Liever een wens (al zal die voor 2004 niet meer te realiseren zijn, dan maar in 2005): meer Nederlandse groepen - met liefst ook Lage landen-repertoire - op de festivals, en nog liever: een goed opgezet lage Landen-Festival, want daar wordt het zo langzamerhand wel weer eens tijd voor!

Vriendelijke groet een goed nieuw jaar alvast en ga vooral zo door met Folkforum

Peter