Assie Aukes (Festival Zwolle / Folkforum.nl):

Julie Murphy & Dylan Fowler lekker intens

Het was het jaar van de (muziek)dvd's. Marco Bosato bracht zelfs zijn nieuwste product alleen op dvd uit. Ik heb echter niks met muziek dvd's. Een enkele keer wil ik wel eens kijken, maar meer dan een of twee keer zal dat niet gebeuren. Muziek beluisteren is een auditief gebeuren, daar hoef ik geen beelden bij.
In de platenwinkels wordt de plaats voor cd's echter steeds meer ingekort. Voor 'onze' muziek is daardoor weer minder ruimte in de winkels. Al helemaal op het platteland. Nu de een na de andere zelfstandige cd-handelaar de zilveren schijfjes aan de wilgen hangt, zie je bij ons alleen nog maar de Free Record Shop en andere ketens.
Het is toch triest als je weer eens in Leeuwarden komt en je ziet in het pand van Bij de Put, de roemruchte platenzaak van Wobbe van Seijen, een filiaal van de Music Store, met een aanbod van nul, komma, nul niks.

Genoeg gemopperd, nu maar eens echt los, te beginnen met:

Zwolle
De mooiste momenten zijn natuurlijk heel subjectief en vooral tijdsgebonden. Op dit moment van schrijven is de staande ovatie voor Barry Coope, Georgina & Jim Boyes, Jo & Fi Fraser die met hun kerstprogramma in een uitverkochte zaal van Schouwburg Odeon in Zwolle stonden het mooiste moment. Maar zo waren er wel meer dit jaar.

Het jaar was nog maar jong toen Julie Murphy en Dylan Fowler optraden in het Papenstraattheater. Een van de mooiste concerten van dit jaar. Qua intensiteit deed het mij denken aan de concerten die Richard & Linda Thompson solo in de begin jaren zeventig gaven of misschien ook wel June Tabor met Martin Simpson eind jaren zeventig.

De mooiste concerten in Zwolle vond ik dit jaar:

· Julie Murphy & Dylan Fowler
· Lúnasa
· June Tabor
· Coope, Boyes, Boyes, Fraser Sisters
· The Watchman
Ad van Meurs had met The Very Girls een succesvolle tour door de VS achter de rug en kwam zeer ontspannen naar Zwolle. Helaas kon gitarist Stephan Jankowski niet meekomen en werd er gespeeld met een gelegenheidsband van oud-muzikanten, maar niets kon The Watchman uit het veld slaan die avond. Een prima revanche voor het enigszins tegenvallende optreden op het folkfestival van enkele jaren geleden.

De 9de editie van het Folkfestival Zwolle was een succesvolle. Zo goed als uitverkocht, geen programma-wijzigingen op het laatste moment, een enthousiast publiek dat duidelijk jonger was dan op eerdere edities, goede prestaties, idem dito persrecensies. Wat wil je nog meer.
Van de concerten zie ik niet veel op die avond, maar met name de tape van het concert van Pete Morton beluister ik nog regelmatig. The Transsylvanians, uitgebreid met een aantal gastmuzikanten, was de absolute uitsmijter van het festival, al viel de band als kwartet enige maanden later in het Zwolse Hedon door de mand met een weinig overtuigend, eenvormig optreden.

Kelten
Keltische muziek is nog steeds belangrijk in Nederland en dit jaar kwamen enkele zeer interessante acts naar Nederland. Solas gaf een eenmalig optreden in Vlissingen, reden om met de paasdagen een weekje in Zeeland 'uit te waaien'. Dat Karan Casey, oud-zangeres van Solas, daar ook optrad maakte het besluit nog gemakkelijker. Meer dan de moeite waard, in meerdere opzichten. De omvangrijke Bretons-Algerijnse band Mugar kwam voor een optreden naar Leeuwarden. Van begin tot eind was dat swingen.

De beste Keltische concerten waren:

· Solas, Vlissingen
· Lúnasa, Zwolle
· Mugar, Leeuwarden
· Dervish, Groningen (met dank aan Chris Kalsbeek)
· Karan Casey, Vlissingen
Veelbelovend is de nieuwe groep Comas, bestaande uit twee Ieren, een Breton en een Vlaming. Een stel rasmuzikanten bij elkaar. Dit jaar zag ik de groep twee keer, eenmaal met zangeres Helen Flaherty op het festival in Souburg, een optreden om snel te vergeten, en op Dranouter waar de groep het publiek overdonderde met een erg energieke set, maar waar het geluid ook niet altijd denderend was. Ik kijk uit naar het optreden op het 10de Folkfestival in Zwolle (7 februari) waar deze band optreedt.

Festivals

Mooie festivalconcerten in Nederland vond ik:

· Riccardo Tesi & Banditaliana, Tilburg
· Värttinä, Folkwoods
· Oblomow, Oost-Souburg
· Debout sur le Zinc, Oost-Souburg
· Aedo, Folkwoods/Dranouter
In Oost-Souburg werd dit jaar een erg mooi festival georganiseerd dat helaas door pers en bezoekers totaal is genegeerd. Maar een paar honderd man kwam af op een programma dat bol stond van de kwaliteit. Helaas kon ik de vrijdagavond (met o.a. Ambrozijn en Naked Raven) niet aanwezig zijn, maar op zaterdag was er ook veel te genieten. Petje af voor Razzmatazz dat onder leiding van Ad Lijnse dit leukste festivalletje van Nederland organiseerde.

Een prachtig initiatief vond ik het Sandy Denny-programma van Linde Nijland. Ik was bij een van de eerste try-outs, maar ik was al zeer onder de indruk. Ze gaf al een succesvol optreden op Folkwoods en ik hoop dat ze het in Zwolle nog eens dunnetjes over zal doen.

Dranouter
Dranouter zonder regen was een zegen. Mooie muziek ook, al staat er zoveel dat je een aantal maanden later nauwelijks meer een idee hebt wie er stond. Ranarim met prachtige samenzang was voor mij de grote ontdekking. Mes souliers sont rouges was de grote verrassing omdat de groep in de jaren dat ik ze niet zag zo gegroeid is. The Oyster Band gaf met gasten een van hun beste optredens van de laatste jaren. Het optreden van Aedo spetterde van alle kanten, maar de groep ontbeert op de lange duur toch een zanger of zangeres. Vlaamse groepen zingen toch, doet blijken. Mairan, op Dranouter live nog niet helemaal overtuigend, heeft een aardige debuut-cd gemaakt en ook Sois Belle's debuutalbum mag er zijn.

Albums

· Nathalie Merchant - The house carpenter's daughter
· Fernhill - Hynt
· Ranarim - För världen älskar vad som är brokot
· Lucinda Williams - World without tears
· Kadril - Pays
· Carmina - On a quiet street
· Dixie Chicks - Home
· Oblomow - Ya'Waaw
· Linde Nijland - Linde Nijland sings Sandy Denny
· John Spiers & Jon Boden - Bellow
Had de rij langer mogen zijn, dan waren Richard Thompson en Sinéad O'Connor ook opgenomen. Nu vallen ze net buiten de boot, maar het blijven geweldige albums. Nathalie Merchant was al sterk op haar voorlaatste cd 'Motherland', maar overtreft zichzelf op dit album met voornamelijk Amerikaanse folk. Het album 'Home' van The Dixie Chicks is al van 2002, maar ik kocht de cd nadat de dames stelling namen tegen de Amerikaanse inval in Irak. De groep kreeg zoveel ellende of zich heen, dat ik het album maar gekocht heb. En wat blijkt, het is een van m'n meest gedraaide.

In de kerstvakantie ga ik de stapel cd's die niet of nauwelijks gedraaid zijn wat meer draaien. Daarbij ga ik waarschijnlijk het boek 'Jacques Brel - Leven en liefde' van René Seghers lezen. Want dat kan prima bij een cd, lezen en luisteren…