Joris Van den Cruijce van 't Smiske:

Jong Folk-marathon werd groot feest

Mooiste Muziek Moment 2003
Je begrijpt dat met een folktempel(tje) als 't Smiske in de achtertuin ik moeilijk anders kan dan putten uit de talrijke ontroerende momenten in 't Smiske.

Helen Flaherty die in oktober haar nieuwe cd kwam voorstellen in 't Smiske was zeker zo'n moment. Zeker omdat Helen als geen ander de ziel van 't Smiske begrijpt. Het publiek zit werkelijk op je schoot en dat publiek verwacht dan ook dat je met hen babbelt. Ondanks het feit dat Helen engelstalig is, haalt ze toch haar beste Nederlands boven om te vertellen over haar liedjes. Ze kwam samen met gitarist Philip Masure, die 't Smiske trouwesn ook zeer genegen is en wie ik niet kende was accordeonwonder Dave Munnelly. Het moest eigenlijk Helen haar avondje worden, maar toch stal Dave de show met een aantal solo's waar niet alleen hij, maar ook het publiek in zweten bij uitbarstte (en vervolgens in oorverdovend applaus).

Daarnaast moeten we zeker ook de Jong folkmarathon vermelden. 15 jonge groepen zetten zich (belangeloos) in om een schitterende cd op te nemen. Bij de presentatie die erop volgde straalde het thuisgevoel van de groepen af. Het moest en het zou een feest worden. Het publiek had er zin, de groepen de klankmensen, ... iedereen had er zin in. De zaal was schitterend versierd en vanaf de eerste minuut waren de mensen aan het dansen. Een dertigtal hield het vol tot 8u 's morgens. Embrun, dat (nog) niet op de nieuwe cd stond, vond dat zo spijtig dat zij 's nachts bal gespeeld hebben van 4u tot 8u 's morgens en dit bijna zonder verpozen (tenzij om te drinken). Minister Bert Anciaux stond erbij en zag dat het goed was.

Belangrijkste cd van 2003
Uiteraard Jong folk! 15 groepen vinden nu langzaam maar zeker hun weg in het folkwereldje, hopelijk worden ze even goed en bekend als hun roemrijke voorgangers van de eerste folkboom, maar potentieel zit er zeker in. Dat bewijst deze cd. Daarom zal deze cd een belangrijke rol blijven spelen!
De nieuwe cd van Helen Flaherty is zeker een aanbeveling. De puurheid straalt ervan af!
S-tress van Didier Laloy is supergoed. Ten eerste omdat het Didier Laloy is en wat die doet is altijd goed en ten tweede omdat er een aantal gedurfde dingen op staan, waardoor weer eens een aantal mensen zullen besluiten accordeon te gaan leren.
Spijtig voor al die cd's die ik nu oneer aandoe om ze niet te vermelden (Mairan, Fluxus, Sharon Shannon, Het gespuis, ...), maar deze springen er bovenuit

2004
Het evenement voor 2004 waar we in 't smiske naar uitkijken is ongetwijfeld het overwinningsfeest van Ambrozijn. Ambrozijn won overtuigend de publieksprijs van Radio Klara met hun cd Kabonka. Een stemoffensief vanuit 't Smiske gaf de doorslag en als dank komt Ambrozijn een feestje vieren op zaterdag 10 januari. Voor zulke dingen staan wij ongelooflijk open. Uiteraard zal Ambrozijn voor een avond spetterende muziek zorgen, maar dat doen ze overal. Een optreden in 't Smiske mag wel net dat ietsje meer zijn. Daarom zal Ambrozijn ook de bar doen en het publiek letterlijk in de watten leggen.

Een andere premiere waar we heel erg naar uitkijken is een duo-optreden van Soetkin Collier (Urban Trad) samen met Tom Theuns. Het is de voorbode van een grotere groep rond de beide folkgrootheden. Beide zijn ongelooflijk graag gezien door het Smiske-publiek en verstaan de kunst om van een kleinschalig optreden iets bijzonder te maken. Niet alleen voor de oren, maar voor alle zintuigen tegelijk. Wie er niet kan bijzijn, kan achteraf alleen maar ambetant lopen, want zoiets kan je nergens anders beleven. Zaterdag 24 januari moet u in 't Smiske zijn.