Op zaterdag 11 december kunnen geoefende musici deelnemen aan gitaar- en vioolworkshops in het kader van legende Django Reinhardt in het Factorium in Tilburg.

Django Reinhardt zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Hij is een legende omdat hij een geheel nieuwe muziekstijl in zijn eentje heeft ontwikkeld: de Gipsy-swing. Het International Gipsy Festival 2010 wijdde afgelopen zomer een speciale dag aan hem: “Djangology”.

In het kader van 100 jaar Django Reinhardt organiseert het festival samen met Factorium Tilburg gitaar- en vioolworkshops. Belangstellenden kunnen de melodie, ritme en gevoel van de Gipsy-swing ervaren. Je kunt je de basisvaardigheden en akkoordentechniek van de begeleiding of de kneepjes van het soleren eigen maken. Alle workshops worden gegeven door bekende professionals uit de Gipsy-swing.

Tucsi Basily (viool)
Tucsi Basily is sinds 15 jaar de ‘primas’ van het familiegezelschap Basily Gipsy Band. Hij beheerst het Russische, Hongaarse en gipsy-swingrepertoire en bezit een sterke persoonlijke ‘touch’. Als hij het op zijn heupen krijgt pakt hij je 64 maten lang helemaal in.

Paulus Schäfer (gitaar)
Paulus Schäfer balanceert met zijn gitaarspel tussen routine en avontuur. Al twaalf jaar geleden stond hij op het gipsyfestival met zijn eigen band. Tot genoegen van alle partijen ging hij sindsdien samenwerkingsverbanden aan met diverse Tilburgse jazz-musici, met de Paradox Big Band, zelfs met flamencospeler Maurice Leenaars. Maar zijn basis en grootste kracht liggen in de gipsyswing.

Johnny Rosenberg (ritme / slaggitaar)
Johnny Rosenberg werd geboren op 11 september 1977 in Eindhoven en behoort tot de zeer muzikale zigeunerfamilie Rosenberg (van o.a. The Rosenberg Trio). Hij begon al op jeugdige leeftijd met gitaar spelen en maakte samen met zijn neefje Jimmy Rosenberg furore met de Gipsy Kids Die ging later over in de groep Sinti , waarmee ze begin jaren negentig door Europa en de Verenigde Staten toerden en o.a. in het voorprogramma van James Brown en Mariah Carey stonden.

De workshops vinden plaats op 11 December van 10.00 tot 15.30 uur in het Factorium in Tilburg.

Het gehele programma kun je vinden op www.gipsyfestival.nl onder het kopje workshops. Op deze pagina kun je je ook aanmelden door middel van een inschrijfformulier.

LET OP!! Deze workshops zijn in verband met de moeilijkheidsgraad slechts toegankelijk voor violisten en gitaristen van minstens niveau C en vanaf de leeftijd van 15 jaar. Opgeven t/m donderdag 2 december.

Kijk ook op www.gipsyfestival.nl en www.factorium.nl.